Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα της κάλπης

Ζητούμενη για την Πειραιώς η ισχυρή αυτοδυναμία. ΣΥΡΙΖΑ: Δειλά χαμόγελα από βελτίωση της συσπείρωσης και η φόρτιση για την «επόμενη μέρα». ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στόχος να πιάσει απόψε… 13άρι. Τα σενάρια για τα μικρά κόμματα.

Τα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα της κάλπης

Η ώρα της νέας λαϊκής ετυμηγορίας έφτασε. Μετά από μια μακρά και κουραστική, δεύτερη στη σειρά, προεκλογική περίοδο, η ευθύνη από τα κόμματα και τους πολιτικούς περνά πλέον στους πολίτες οι οποίοι καλούνται σήμερα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, με αρκετά ανοιχτά μέτωπα, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, η νέα κυβέρνηση -εφόσον αναδειχθεί τελικά- θα πρέπει να κερδίσει σημαντικά στοιχήματα για την Ελλάδα του αύριο. Ένα σχεδόν μήνα μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, η ΝΔ θέλει σήμερα να υπερασπιστεί το πολύ υψηλό ποσοστό της, με στόχο την ισχυρή αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την μεγάλη πτώση της δύναμής του, βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να αναρριχηθεί ακόμα πιο ψηλά σε ποσοστά και στην εμπιστοσύνη του κόσμου. Σε θρίλερ εξελίσσεται η μάχη των μικρότερων κομμάτων για την είσοδό τους στη Βουλή και δεν αποκλείεται νικητές και ηττημένοι να κριθούν στις λεπτομέρειες.

Εκ των πραγμάτων τέσσερα κομβικά ερωτήματα προκύπτουν ενόψει της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης:

Η ισχυρή αυτοδυναμία ή όχι της ΝΔ

Το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ, το οποίο, σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή, θα καθορίσει την αυτοδυναμία ή όχι του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εφόσον το ποσοστό αυτό είναι άνω του 40%, θα διασφαλιστούν οι 50 έδρες μπόνους που δίνει ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής και η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. Και αυτό διότι με το συγκεκριμένο ποσοστό και με ποσοστό 7% των εκτός Βουλής κομμάτων, η ΝΔ θα λάβει 158 έδρες, αριθμός ικανοποιητικός για τη δυνατότητα άνετης -σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- διακυβέρνησης. Αντίθετα, εφόσον λάβει, για παράδειγμα, 38%, για να εκλέξει 158 βουλευτές, θα πρέπει τα εκτός Βουλής κόμματα να έχουν ποσοστό 14%, γεγονός πολύ δύσκολο.

Για να μην χρειαστεί να επιστρατευτεί η αριθμητική της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο τουλάχιστον τη διατήρηση του ποσοστού της 21ης Μαΐου (40,8%), καλώντας τους πολίτες «για μία μέρα να φέρουμε έναν εκλογικό ‘’καύσωνα’’, να χτυπήσουμε 40άρια και βάλε στα ποσοστά μας».

Στην Πειραιώς αισιοδοξούν ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών θα επαληθευθούν στην πράξη, επί της κάλπης και η Δευτέρα θα ξημερώσει με μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, που θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της προηγούμενης τετραετίας.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν βλέπει κανέναν λόγο όσοι ψήφισαν ΝΔ πριν από ένα μήνα, να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό τώρα, ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά είναι το ποσοστό της αποχής, λόγω εφησυχασμού ή χαλαρότητας με δεδομένη την προδιαγεγραμμένη πρωτιά του κόμματός του.

Το συν-πλην 20% του ΣΥΡΙΖΑ και η «επόμενη μέρα»

Από τον χώρο της προοδευτικής-αριστερής αντιπολίτευσης η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα κρατήσει το ποσοστό του Μαΐου (20%); Θα το αυξήσει έστω και λίγο; Θα μειωθεί και πόσο;

Οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία 24ωρα τον εμφανίζουν σε λίγο καλύτερη θέση από τις προηγούμενες ημέρες, με κατώφλι το 18% (έναντι 16,5%) και ταβάνι το 21% (έναντι του 20%). Αυτό αποτυπώνεται και στη βελτιωμένη συσπείρωση του, αλλά και στο μικρό ποσοστό ψηφοφόρων του Μαΐου που “σκέφτονται αλλαγή ψήφου” (λίγο πάνω από το 5%).

Ως σημαντικός “άγνωστος x” προβάλλεται το ενδεχόμενο αύξησης της αποχής, προερχόμενη κυρίως από το θεωρητικά δικό του “ακροατήριο” που εργάζεται ήδη “σεζόν” σε τουριστικά σημεία της χώρας.

Η εικόνα “εγκατάλειψης” που είχε παρατηρηθεί τις πρώτες ημέρες μετά την μεγάλη εκλογική ήττα του Μαΐου σε απογοητευμένο τμήμα ψηφοφόρων, έδειξε να βελτιώνεται τις τελευταίες ώρες: όπως αναφέρουν αναλυτές, ο φόβος της “παντοδυναμίας Μητσοτάκη” και το σοκ από τις διαρροές για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσαν μικρή αύξηση της συσπείρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε σημειώσει, τις όποιες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και “θα έχουν τη σφραγίδα του”. Ο ίδιος έχει ήδη αναφέρει “έχω σχέδιο”, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κινηθεί σπασμωδικά, ενώ μένει να φανεί ποιο πρόσωπο θα εμφανίσει στην κεντρική θέση του “πάγκου” που θα σηματοδοτήσει την ανανέωση.

Θα πιάσει… 13άρι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ;

Το ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αφορά στο αν θα καταφέρει να αυξήσει τη δύναμη του, αν θα κολλήσει στο 11,4% του Μαΐου ή εάν θα σημειώσει πτώση, με τις δημοσκοπικές προβλέψεις να τον εμφανίζουν “στα λεφτά του”.

Κατά τις πληροφορίες, η ηγεσία του προσδοκά σε ένα 13% απόψε, που θα δώσει την αίσθηση ότι το κόμμα ανακάμπτει “με όχι εντυπωσιακούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς”. Μία πτώση του ποσοστού θα φέρει “γκρίνιες” για την απόδοση της νέας ηγεσίας, αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται ακόμα “φρέσκος πρόεδρος” που θα δοκιμαστεί, ως βουλευτής-πολιτικός αρχηγός πλέον, στη νέα Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο εκλογικό ραντεβού θα δοθεί τον Οκτώβριο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου φαίνεται να έχει κάνει καλή προετοιμασία στην περιφέρεια. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μάλιστα θα φανεί εάν υπάρχει πεδίο κοινής δράσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ναυάγιο της συνεργασίας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Πόσα και ποια μικρότερα κόμματα θα μπουν στη Βουλή;

Την τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών δείχνει να έχει εξασφαλίσει το ΚΚΕ, την ίδια ώρα που πολλά είναι τα κόμματα που φλερτάρουν με το 3%, ποσοστό – κλειδί για την είσοδό τους στη Βουλή.

Στα δεξιά της ΝΔ το διεκδικούν -άλλα με περισσότερες πιθανότητες και άλλα με λιγότερες- η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και εσχάτως οι Σπαρτιάτες που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κερδίσει ψηφοφόρους από τα συγκεκριμένα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τις ηγετικές ομάδες αυτών ως «νεόκοπους πολιτικούς εμπόρους της θρησκείας και της πατρίδας» και κάνοντας λόγο για «ντεμέκ πιστούς και ντεμέκ πατριώτες».

Από την άλλη πλευρά, στα μεγάλα ερωτήματα ανήκει η εκλογική “τύχη” της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΜεΡΑ25. Για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου τα δημοσκοπικά προγνωστικά είναι καλύτερα καθώς του δίνουν περί το 3,8% μέσο όρο. Αντιθέτως, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται να δυσκολεύεται να πάρει το εισιτήριο εισόδου στη Βουλή, αν και μία ανάσα από αυτή.

Σε λίγες ώρες, όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν και ένα νέο πολιτικό σκηνικό θα έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v