Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες και σχεδιασμοί Κ. Μητσοτάκη με το βλέμμα στην κάλπη

Η ζητούμενη ισχυρή αυτοδυναμία, οι παγίδες και οι κίνδυνοι. Τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ο αριθμός των δεξιών κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Η αποτίμηση της προεκλογικής εκστρατείας, τα… αυτογκόλ και το προσκλητήριο διεύρυνσης.

Προσδοκίες και σχεδιασμοί Κ. Μητσοτάκη με το βλέμμα στην κάλπη

Με παρακαταθήκη το 40,79% των εκλογών της 21ης Μαΐου και τον αέρα της αυτοδυναμίας που δίνει το σύνολο των δημοσκοπήσεων στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε χθες το βράδυ, με την ομιλία του στην Αθήνα, την προεκλογική του εκστρατεία, ενόψει της κρίσιμης διαδικασίας της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσδοκά ότι τα ευρήματα των ερευνών θα αποτυπωθούν εμπράκτως και στην κάλπη και από τη Δευτέρα θα επιστρέψει μετά από έναν σχεδόν μήνα στα καθήκοντά του στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην Πειραιώς εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της κοινωνίας στο γαλάζιο αφήγημα και τα σκληρά διλήμματα που τέθηκαν κατά την περίοδο αυτή, αν και μέχρι και την τελευταία στιγμή, σε οργανωτικό επίπεδο, δραστηριοποιούνται προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία ψήφος.

«Εχθρός μας, ο εφησυχασμός», επανέλαβε από το Σύνταγμα ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για «παγίδες» την επόμενη μέρα, εφόσον μπουν στη Βουλή περισσότερα κόμματα. Είναι η ύστατη προσπάθεια παρακίνησης των πολιτών να επιστρέψουν στις κάλπες και να ξαναδώσουν ένα υψηλό ποσοστό στη ΝΔ. «Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι πολίτες οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν έχουν λόγο να αλλάξουν την επιλογή τους. Νομίζω ότι το έκαναν μετά από πολύ ώριμη σκέψη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για κάποιο λόγο να θεωρήσουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν», ανέφερε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κομματικές πηγές εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος διατήρησης της υψηλής συσπείρωσης των ψηφοφόρων της παράταξης και μαζί τα απρόσμενα μεγάλα ποσοστά της, με εξασφάλιση μιας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι, όπως λένε, θα μπορέσει να κυβερνηθεί ο τόπος χωρίς «δεσμεύσεις» και την «ανάγκη τήρησης ισορροπιών», με το βλέμμα στην υλοποίηση των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων «που θα αλλάξουν τη χώρα».

Μια ασταθής κυβέρνηση με οριακή κοινοβουλευτική ομάδα, υπογραμμίζουν στην Πειραιώς, δεν θα είναι εύκολο «να σπάσει αυγά με κάθε τι που κρατάει καθηλωμένες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας» και «να κλείσει οριστικά τα μεγάλα μέτωπα που έρχονται από το παρελθόν και μένουν ακόμη ανοιχτά».

Ο νέος χάρτης

Με ενδιαφέρον αναμένουν στην ΝΔ και τα τελικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης στην κεντροαριστερά. Προεκλογικά ασχολήθηκαν λιγότερο σε σχέση με πριν με τα δύο αυτά κόμματα και επικεντρώθηκαν στο θετικό αφήγημά τους για την επόμενη τετραετία. Και αν με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, τα περιθώρια συνεννόησης είναι ανύπαρκτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να ελπίζει πως με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή κοινός τόπος συνεννόησης.

«Βασική προϋπόθεση για την πρόοδο είναι η ανάγκη να διαμορφώσουμε παραπάνω συναινέσεις. Ελπίζω ότι και με το ΠΑΣΟΚ, κάποια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης θα σταματήσει αυτή την, επιτρέψτε μου, σχεδόν οριακά παιδιάστικη άρνηση να έχει οποιαδήποτε συζήτηση μαζί μου», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που ευελπιστεί ότι μετά τις εκλογές, οι κακές σχέσεις Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη θα βελτιωθούν.

Πέραν τούτου, πάντως, δεδομένο είναι ότι η απουσία ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του δίνει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερα περιθώρια πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών συγκριτικά με την προηγούμενη τετραετία.

Και μπορεί η μεγάλη μάχη, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, να δόθηκε στο χώρο του Κέντρου, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε να αντιμετωπίσει και τα μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, που ανέπτυξαν έντονη δράση και εμφανίζουν μεγάλη δυναμική, επιζητώντας την είσοδό τους στη Βουλή (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες).

Σε όλες σχεδόν τις δημόσιες παρεμβάσεις του, επιχείρησε να «κλείσει το μάτι» στους ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων, σε υψηλούς τόνους ιδίως τις τελευταίες μέρες και αντιτείνοντας στη ρητορική τους τον «πραγματικό πατριωτισμό που επέδειξε η ΝΔ αυτά τα χρόνια».

Κάποια από αυτά τα κόμματα, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ αναπόφευκτα θα έχει να τα αντιμετωπίσει κατά τη νέα του θητεία εντός του Κοινοβουλίου, εξαναγκαζόμενος να διαμορφώσει αναλόγως τη ρητορική και την ευρύτερη στρατηγική του.

Από άλλους χώρους

Στρατηγική, που -κατά την προεκλογική περίοδο- δοκιμάστηκε και από τα «αυτογκόλ» γαλάζιων στελεχών, τα οποία κινδύνεψαν να «θολώσουν» το μήνυμα που εξέπεμπε ο πρόεδρός τους, με αποτέλεσμα να καρατομηθούν με… συνοπτικές διαδικασίες από τα ψηφοδέλτια. Ο λόγος για τον τ. βουλευτή Ευβοίας, γιατρό, Σπύρο Πνευματικό για τοποθέτησή του σχετικά με τους καρκινοπαθείς, τον Σπήλιο Κρικέτο για δηλώσεις του σχετικά με τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και τον μουσουλμάνο Μουσταφά Κατραντζή, το όνομα του οποίου περιελήφθη στην απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.

Ως απάντηση στις τρεις αυτές αποχωρήσεις, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζουν ότι η «νέα» ΝΔ, όπως έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, «είναι μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική παράταξη της ευθύνης, ενός κόμματος αλλά όχι ενός χρώματος».

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της νέας κυβέρνησης που -αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη- θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, διαμηνύουν ότι αυτή θα στελεχώνεται και από πρόσωπα προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ «θα είναι ανοιχτή σε περισσότερες ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές πέραν των δικών της “συνόρων”».

Το έχει υπογραμμίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μένει να επιβεβαιωθεί, εφόσον ο λαός τον εμπιστευτεί στις κάλπες της Κυριακής.

Μητσοτάκης: Οι θέσεις των υπουργών πεπερασμένες, οι φιλοδοξίες ατελείωτες

Σε χαλαρό κλίμα και με εμφανή καλή διάθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σε καφέ της Ερμού την καθιερωμένη προεκλογική συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ τόνισε πως "κανεις δεν ξέρει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Δεν είμαι σίγουρος αν όσοι λένε σε μια δημοσκόπηση ότι θα ψηφίσουν μικρότερα κόμματα, αν θα το κάνουν. Από πέντε ως οχτώ κόμματα, κανείς δεν ξέρει", είπε.

Αναφορικά με τους νέους υπουργούς, σημείωσε ότι "οι θέσεις είναι πεπερασμένες, οι φιλοδοξίες ατελείωτες". Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη Ρωσία, αν και -όπως σημείωσε- ακόμα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v