Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Οι αλλαγές στρατηγικής προς τη δεύτερη κάλπη

Μέτωπο στη δεξιά πολιτική με όπλο το πρόγραμμα «που δεν ακούστηκε στην πρώτη προεκλογική περίοδο». Κανένα θέμα ηγεσίας και ξόρκι στην εσωστρέφεια. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Επαναπατρισμός ψηφοφόρων, «ρεαλισμός και αποκήρυξη της οξύτητας».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Οι αλλαγές στρατηγικής προς τη δεύτερη κάλπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στις νέες κάλπες χωρίς διακριτό αφήγημα, παρότι η άποψη ότι «οι κάλπες είναι άδειες και θα ξαναγεμίσουν στις 25 Ιουνίου» δίνει το στίγμα της επανεκκίνησης αλλά και της ελπίδας να επαναληφθεί το 2019, όπου στις ευρωεκλογές πήρε 23,5% και ένα μήνα μετά ανέβηκε στο 31,5%.

Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται, ενώ κάποια «μηνύματα» (όπως του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Ανδρέα Ξανθού) δεν βρήκαν αποδέκτες. Η δήλωση μάλιστα του ευρωβουλευτή να βγουν μπροστά προβεβλημένα στελέχη απαντήθηκε με πολύ σκληρό τρόπο από τη Ρένα Δούρου, η οποία έκανε λόγο για «αηδιαστικές δηλώσεις».

 Άπαντες παραμένουν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεωρούν «βασικό πεδίο βολής του συστήματος», επικαλούμενοι και τη χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη. (Το εάν θα τεθεί θέμα μετά τις νέες εκλογές και από ποιους, θα εξαρτηθεί, προφανώς, από το αποτέλεσμα).

Το πώς θα πορευτεί το κόμμα στις νέες κάλπες θα οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά τις πληροφορίες πάντως, το αφήγημα της «προοδευτικής κυβέρνησης» δεν θα επανέλθει, καθώς «είμαστε κόμμα εξουσίας, αυτή διεκδικούμε και γι' αυτή αξίζει να πείσουμε την κοινωνία». 

Για τον λόγο αυτό, κορυφαία στελέχη και βουλευτές ανά τομέα (οικονομία, εργασία, υγεία, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι κ.λπ.) θα εξορμήσουν στοχευμένα, προβάλλοντας «ό,τι δεν ακούστηκε στο προηγούμενο προεκλογικό διάστημα: το πρόγραμμά μας, σε αντιδιαστολή με τη φανερή και κρυφή ατζέντα της ΝΔ».

Το αν θα διασφαλιστεί ενιαίος λόγος και δεν θα υπάρξουν νέοι «Κατρούγκαλοι» αποτελεί ερώτημα που, κατά την Κουμουνδούρου, θα απαντηθεί ακαριαία και με τη μέγιστη αυστηρότητα.

Όπως σημειώνουν μάλιστα, «δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων και αποκαλύφθηκε η άρνηση της κυβέρνησης να ξεπαγώσει τις τριετίες, παρότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εμφανίσει προεκλογικά ως δέσμευση ‘να αυξηθεί ο μέσος μισθός’ στον ιδιωτικό τομέα».

Όπως προκύπτει, η απλή στόχευση στην αύξηση του ποσοστού του κόμματος και στη διατήρησή του στην κεφαλή του αριστερού-προοδευτικού χώρου δεν θα προβληθεί ως στόχος, καθώς, όπως εκτιμούν όλοι, δεν είναι ελκτικός για την κοινωνία και, σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν την ενδιαφέρει. «Είναι σαν να επιστρέφουμε στο ‘δώστε και σώστε’ των πέτρινων χρόνων, αυτή τη φορά όχι για να μπούμε στη Βουλή αλλά για να μείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση», λένε.

Σαφώς θα αναδεικνύεται ο κίνδυνος της «παντοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ», που θα κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμία δυνατότητα αντίστασης εντός της Βουλής. Πόσο μάλλον εάν αποκτήσει  Συνταγματική πλειοψηφία 180 εδρών, που θα της δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει το Σύνταγμα ακυρώνοντας όποια δημόσια προστασία έχει απομείνει.

Οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας» 

Ανάλογη θα είναι και η ανάδειξη του κινδύνου να επιστρέψει η χώρα σε έναν «βολικό δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» και στους «νόμιμους ιδιοκτήτες της», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίσθηκαν ως «προσωρινοί νοικάρηδες».

Παρότι δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει… διμέτωπο στα δύο αυτά κόμματα («έχουμε μέτωπο με τη δεξιά πολιτική»), θα αξιοποιήσει τη λογική της Χ. Τρικούπη «αντιπολίτευση χωρίς οξύτητα», για να προβάλλει μία άτυπη συνεννόηση ανάμεσά τους στα μείζονα. 

Για παράδειγμα, δεν διέλαθε της προσοχής τους η δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την ψήφο των αποδήμων (να ψηφίζουν δηλαδή χωρίς περιορισμούς που θέτει ο ισχύων νόμος, όπως χρονικό διάστημα απουσίας από τη χώρα) ή η θέση του βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Θα θέτει, ως εκ τούτου, ερωτήματα σε όλες τις δυνάμεις για μείζονος σημασίας ζητήματα, επιχειρώντας είτε να αποσπάσει καθαρές απαντήσεις είτε να αποκαλύψει ότι αυτές δεν υπάρχουν.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ρεαλισμός και μεταρρυθμίσεις χωρίς οξύτητα

Η Χ. Τρικούπη χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί τακτική «μετώπου απέναντι στη ΝΔ», καθώς δεν θέλει να δείξει «βεντέτα». Κατά τις εκτιμήσεις μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του κ. Τσίπρα τη νύχτα της Κυριακής, ότι παρά την εκτίναξη του ποσοστού της ΝΔ «κάποιοι πανηγύριζαν για το χωράφι τους».

«Εμείς έχουμε ρεαλισμό, ταπεινότητα, δεν έχουμε αλαζονεία», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος. 

Ο πραγματικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στη Βουλή και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα προβληθεί επισήμως, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για αλαζονεία και έπαρση. 

«Δεν έχουμε στόχους με όρια και ταβάνια. Διαβάζοντας τους κοινωνικούς συσχετισμούς, οφείλουμε να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο για να ενώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Προβάλλοντας, με τη σειρά τους, τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος «απέναντι στις κοινές αγωνίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις υψηλές τιμές στη στέγαση, τις αρρύθμιστες μορφές εργασίας, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, τα ζητήματα στη Δημοκρατία μας». 

Επιμένοντας, βεβαίως, στη δέσμευση για «ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις» που δεν θα οδηγούν σε οξύτητα τον αντιπολιτευτικό λόγο. Επικαλούνται προς τούτο το μεταρρυθμιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, στη βάση του οποίου καλούν σε «επαναπατρισμό» τους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν μετά το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v