Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σύσκεψη στο Προεδρικό και οι διαδικασίες πριν από τις νέες κάλπες

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί. «Οι πολίτες διεμήνυσαν ότι θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», η γραμμή Μητσοτάκη. Χωρίς αναφορά στις «προοδευτικές δυνάμεις» ο Αλ. Τσίπρας, με χαμηλούς τόνους ο Ν. Ανδρουλάκης.

Η σύσκεψη στο Προεδρικό και οι διαδικασίες πριν από τις νέες κάλπες

Με διαδικασίες-εξπρές διευθετούνται οι τελευταίες συνταγματικές εκκρεμότητες πριν από την προκήρυξη των νέων εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Μετά την παράδοση από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας των διερευνητικών εντολών για την -άκαρπη, ως αναμενόταν- προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, σήμερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχωρά στο επόμενο βήμα που προβλέπει το Σύνταγμα.

Σε μια «ύστατη προσπάθεια» επίτευξης συμφωνίας για τη διακυβέρνηση του τόπου (που είναι δεδομένο ότι δεν θα στεφθεί με επιτυχία), βρίσκονται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το άρθρο 37 (παρ. 3 εδάφιο γ’) του Συντάγματος.

Αφού διαπιστωθεί και επισήμως η διάσταση απόψεων και πρακτικά η αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση, εντός των επόμενων ωρών θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πιθανότερο πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά.

Την Κυριακή θα ορκιστεί η νέα Βουλή, η οποία θα διαλυθεί την επόμενη μέρα, αφού έχει εκλέξει για τυπικούς λόγους και το Προεδρείο της. Αμέσως μετά, ίσως και το βράδυ της Δευτέρας, η υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα προκηρύξει τις νέες εκλογές.  

Στη ΝΔ τονίζουν ότι την περασμένη Κυριακή οι πολίτες στη μεγάλη πλειονότητά τους επέλεξαν σταθερότητα και απέδειξαν ότι θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας. Αυτό θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών.

Η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου, σημειώνουν κομματικές πηγές, «θα είναι άδεια. Εκείνη τη μέρα θα κριθεί πόσο θα γεμίσει και πώς θα γεμίσει. Το κοντέρ θα ξεκινήσει από το μηδέν». Και γι’ αυτό, όπως προειδοποιούν, δεν νοείται κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση και καμία ολιγωρία. Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο από κανέναν, λένε στην Πειραιώς, ότι κρίθηκε η αυτοδυναμία και διασφαλίστηκε η σταθερότητα, καθώς αυτές θα πρέπει να προκύψουν στη νέα κάλπη.

Και  αυτό, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές -και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι και την τελευταία μέρα, «απαιτεί να μη λείψει και να μην ψηφίσει κάτι άλλο κανένας. Χρειάζεται μάλιστα να είμαστε ακόμη περισσότεροι στη νέα κάλπη, για  να είναι ισχυρή και ξεκάθαρη η  εντολή». Με αυτό το αφήγημα θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Α. Τσίπρας: Κίνδυνος από «ανεξέλεγκτο και ηγεμόνα πρωθυπουργό»

Στην τυπική σύσκεψη των πολιτικών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επαναλάβουν ό,τι είπαν και κατ’ ιδίαν χθες στην κ. Σακελλαροπούλου: ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, θα συναινέσουν στον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα προκηρύξει τις νέες εκλογές. 

Αυτό που φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, είναι ο νέος εκλογικός στόχος τους: να διατηρήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ) ή να αποκτήσει (το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής) τον τίτλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα ηγείται και του προοδευτικού χώρου εντός Βουλής. 

Ο κ. Τσίπρας, αφού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη μεγάλη ήττα «στο ακέραιο», όπως είπε, στάθηκε στην επόμενη ημέρα, απευθυνόμενος στην κοινωνία. «Διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία. Μία παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που έδειξε ότι δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν ανεξέλεγκτο και ηγεμόνα πρωθυπουργό».

Και σ' αυτό το πλαίσιο, έθεσε το νέο δίλημμα: «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, να αποτρέψουμε την επανάληψη των συσχετισμών στις 25 Ιούνη. Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, θα σταθούμε στα πόδια μας», είπε, δίνοντας τον κεντρικό πυρήνα του (υπό αναζήτηση) νέου αφηγήματος για την 25η Ιουνίου.

Στην εν λόγω τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας απέφυγε κάθε αναφορά στις «προοδευτικές δυνάμεις», επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι στις νέες κάλπες το κόμμα του δεν θα πορευτεί, πάλι, με το αφήγημα (που κατέρρευσε) της «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας». 

Ν. Ανδρουλάκης: «Γενναίο ξεκίνημα» με στόχο τη 2η θέση

Από τη δική του πλευρά ο κ. Ανδρουλάκης φωτογράφισε με ευκρίνεια χθες τον στόχο να αναδειχθεί το κόμμα του σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο, για να αφήσουμε στον παρελθόν την τοξικότητα, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό», είπε.

Και πρόσθεσε εμφατικά: «Είναι ένα γενναίο ξεκίνημα για την παράταξή μας και ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα να έρθουν κοντά μας. Περάσαμε πολλά δέκα χρόνια. Έχω χρέος να μην απογοητεύσω τον κόσμο. Είναι καλό για την κοινωνία και τη δημοκρατία να είναι ισχυρή η παράταξή μας. Στις επόμενες εκλογές, αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί».

Δεν πέρασε απαρατήρητη δε, η επιλογή του να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις τη νύχτα της Κυριακής. 

Επιλογή που αποδίδεται στην τακτική «επαναπατρισμού» των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι από το 2012 και μετά ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σημαντικό ποσοστό και παρέμειναν σε αυτόν ακόμα και στη μεγάλη ήττα της Κυριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v