ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτική κυβέρνηση «μακράς πνοής», όχι «ειδικού σκοπού»

Ποιες ερμηνείες δόθηκαν από την ερώτηση στον Α. Τσίπρα περί «βραχύβιας κυβέρνησης με επίκεντρο τις υποκλοπές». «Στόχος μου είναι η προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής», η απάντηση. «Οχι» από Ν. Ανδρουλάκη στο ενδεχόμενο.

ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτική κυβέρνηση «μακράς πνοής», όχι «ειδικού σκοπού»

«Εκ του μη όντος» χαρακτηρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου την απόδοση στον Αλέξη Τσίπρα σκέψεων περί «βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού», με επίκεντρο τη μη συγκάλυψη των υποκλοπών, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί προοδευτική κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Το θέμα, κατά τις ίδιες πηγές, το «σήκωσε» το Μαξίμου, με αφορμή ερώτηση στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο κ. Τσίπρας από το Ζάππειο. Ενώ, όπως προσθέτουν, το αξιοποίησε και η Χ. Τρικούπη, σπεύδοντας να απορρίψει μία τέτοια εκδοχή, χωρίς να έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης το σχολίασε αρνητικά σε τηλεοπτική συνέντευξη (στον Alpha).

Eιδικότερα, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση στη διακαναλική εάν θα συμφωνούσε με βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για τη συγκάλυψή του.

Η απάντηση ήταν: «Εμένα αυτή τη στιγμή με απασχολεί η νίκη στις εκλογές. Η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής, που θα συμπεριλάβει όλους τους γενικούς και ειδικούς σκοπούς, οι οποίοι είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και για την κοινωνία».

Η φράση «δεν αποκλείω εκ των προτέρων…» ερμηνεύθηκε αμέσως από κυβερνητικούς κύκλους ως προώθηση αυτού ακριβώς του σεναρίου, όπως φάνηκε από την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου.

Πέραν της επίσης άμεσης αντίδρασης της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου («ο κ. Σκέρτσος παρακολουθούσε άλλη συνέντευξη Τύπου»), ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν έκανε την παραμικρή αναφορά κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, παρότι ήδη τα σχετικά σενάρια είχαν «φουντώσει».

«Τα απαξίωσε δια της σιωπής», λένε πηγές του κόμματος, δίνοντας, με τη σειρά τους, την εξής ερμηνεία: «Ο κ. Τσίπρας εννοούσε τυχόν συζήτηση που θα άνοιγαν άλλες δυνάμεις για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με επίκεντρο τις υποκλοπές, προκειμένου να βγουν από τα δικά τους αδιέξοδα».

Εννοώντας πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε στην ατζέντα τις υποκλοπές με τη φράση του στο debate ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή».

Το σενάριο και η απάντηση

Το σενάριο που κυκλοφόρησε, άλλωστε, μιλά για βραχύβια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διάρκειας περί των έξι μηνών, με κεντρικό θέμα την κάθαρση για τις υποκλοπές, αλλά και δυο-τρία άμεσης προτεραιότητας κοινωνικά θέματα, όπως η αναστολή των πλειστηριασμών, η μείωση του ΦΠΑ και η ενίσχυση των χαμηλών-μεσαίων εισοδημάτων. Με βάση αυτό το σενάριο, στο τέλος της σύντομης κυβερνητικής θητείας θα γίνουν νέες εκλογές, με ζητούμενο την «κανονική» κυβέρνηση.

«Όχι, δεν είναι ο δικός μας στόχος αυτό», απαντούν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τον γνωστό στόχο: Νίκη του κόμματος ώστε να πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή και να ανοίξει ο δρόμος για «σταθερή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής».

Στις προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης, συμπληρώνουν, θα είναι η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων «για το διπλό σκάνδαλο», των υποκλοπών και της συγκάλυψής του.

Για τον λόγο αυτό, λένε, ο κ. Τσίπρας μίλησε χθες για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής από τη νέα Βουλή και όχι νέας Εξεταστικής, όπως προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εξεταστική Επιτροπή έγινε, να πάμε σε Προανακριτική», είπε χαρακτηριστικά.

Επ' αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε και χθες σε νέα Εξεταστική Επιτροπή από τη νέα Βουλή, η οποία, σε αντίθεση με την προηγούμενη, δεν θα κάνει κατάχρηση της επίκλησης του απορρήτου. «Αν η νέα Εξεταστική διαπιστώσει ενδείξεις, τότε να γίνει Προανακριτική», πρόσθεσε.

«Οι ανοησίες περί ‘Δήμητρας’»

Όσο για την επιμονή της ΝΔ (αλλά και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) να εμπλέκουν τον Γιάνη Βαρουφάκη στα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας δεν άφησε χθες το παραμικρό περιθώριο, κορυφώνοντας την αντεπίθεσή του.

Στην ερώτηση που δέχθηκε στη διακαναλική για τα περί ψήφου ανοχής απάντησε: «Δεν είναι το σχέδιό μου κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών δυνάμεων. Αν δεν υπήρχε, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει, διότι του έκανε δώρο το ξαναζεσταμένο φαγητό του φόβου».

Για να καταλήξει: «Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι, αυτές οι ανοησίες περί ‘Δήμητρας’ δεν είναι προοδευτικές, είναι εμμονές. Η συζήτηση αυτή έχει λήξει από το 2015».

«Δεν διστάζει πουθενά»

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τη φράση του κ. Μητσοτάκη (στον ΑΝΤ1) περί εργαλειοποίησης της τραγωδίας στα Τέμπη από συγγενείς θυμάτων. «Δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη, λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του», ήταν το σχόλιο της κ. Τσαπανίδου, καταλήγοντας: «Δεν διστάζει πουθενά. Δεν ντρέπεται καθόλου. Δεν νιώθει. Πρέπει να φύγει. Δεν μας αξίζει».

Ενώ ο κ. Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, τόνισε σε οργισμένο ύφος: «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών, θα βρουν δικαίωση οι 57 ψυχές που άδικα χάθηκαν. Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Έχουμε υποχρέωση όχι μονάχα ηθική απέναντι στις οικογένειες των αδικοχαμένων, που πριν από λίγο προσέβαλε ο κ. Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι "εργαλειοποιούν την τραγωδία". Ποιοι; Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους! Αλλά έχουμε και υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά. Διότι αν ξεχάσουμε, θα βρεθούμε εκ νέου σε τραγωδίες σαν κι αυτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v