Διακαναλική συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη.
Λίγο πριν την τελική στροφή προς την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, η εκλογική τακτική διαμορφώνεται με τρόπο που να εντείνονται τα διλήμματα και να αποστέλλονται μηνύματα-προσκλήσεις σε ειδικά κοινά.
Δηλαδή:
- Η θέση της «ψήφου ανοχής» από μικρότερα κόμματα έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού, με τον κ. Τσίπρα να μιλά εμφατικά για «σταθερή προοδευτική κυβέρνηση τετραετίας».
Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη (σ.σ. με τον οποίον συνομίλησαν και ως… πρώην συνάδελφοι πολιτικοί αρχηγοί, όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας), το σενάριο της «ψήφου ανοχής» τέθηκε για λίγες ημέρες σε υποθετική βάση, αλλά το ζητούμενο ήταν και παραμένει η κυβέρνηση μακράς πνοής.
- Η προβολή της εμπειρίας από την τετραετή διακυβέρνηση 2015-2019, «σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολίτευσης».
«Τώρα ξέρουμε και μπορούμε», είναι η φράση-κλειδί, παραπέμποντας σ' αυτή την εμπειρία και στο «απολύτως ρεαλιστικό» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2012 είχαμε την ορμή της βούλησης, τώρα έχουμε και την ορμή της εμπειρίας», είπε χθες παραπέμποντας σε φράση του Γκράμσι.
Σταθερή είναι η προβολή των δεσμεύσεων για τις «50 πρώτες ημέρες» της προοδευτικής διακυβέρνησης, με έμφαση στην αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το νέο νομικό πλαίσιο, των αυξήσεων στους μισθούς (επαναφορά τριετιών, 10% αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους, επαναφορά της 13ης σύνταξης και απόδοσης των αναδρομικών, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Σχολές κ.α.).
- Η εστίαση στους «έντιμους» συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι νιώθουν θυμό και προσβολή από όσα έκανε το «επιτελικό κράτος» εις βάρος του κράτους δικαίου, με αποκορύφωμα τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Η χθεσινή αποστροφή, κατά την ομιλία του στα Γιάννενα, είναι απολύτως ενδεικτική:
«Η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη με την οποία διαφωνούμε. Αλλά τη σεβόμαστε. Σεβόμαστε όσα πρόσφερε στη χώρα, αν θέλετε. Και επικρίνουμε όσα παρέλειψε να κάνει ή με όσα έβλαψε τους πολλούς.
Αλλά τι σχέση έχει η φαυλότητα και το Μαξίμου ΑΕ, με την παράδοση αυτή; Ο Κώστας Καραμανλής κάποτε αποκάλεσε τη διαπλοκή νταβατζήδες, δεν τους έβαλε στο σαλόνι του, όπως ο Μητσοτάκης. Αυτή δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Είναι παλιά αναξιοκρατία και αγία οικογένεια.
Σκεφτείτε το λοιπόν πολύ σοβαρά αν θα γίνετε συνένοχοι. Δεν αξίζει ούτε στην παράταξή σας ούτε στη χώρα μας, συγχωροχάρτι και άλλα 4 χρόνια αλαζονείας, διαφθοράς και αδικίας».
- Το σταθερό κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «να αναλάβει τις ευθύνες του» το βράδυ των εκλογών, εάν βεβαίως οι αριθμοί επιτρέπουν σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.
«Να αφήσει ο κ. Ανδρουλάκης τους ανιστόρητους διμέτωπους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο επικαλείται ως κληρονόμος του, δεν έκανε διμέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις, ένα μέτωπο είχε: με τη Δεξιά», είναι η ατάκα των τελευταίων ημερών.
Η έτερη φράση, μετά τη θέση που εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη», είναι η υπενθύμιση της μετεμφυλιακής γραμμής του ΚΚΕ «τι Πλαστήρας - τι Παπάγος». Όπως φάνηκε, η εν λόγω υπενθύμιση δεν αποδείχθηκε θετική για τον Περισσό, με τον κ. Κουτσούμπα να διορθώνει, «δεν είπαμε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο αλλά ότι έχουν ίδιες στοχεύσεις».
- Η αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα σε πείσμα των δημοσκοπήσεων. Το «είμαστε μπροστά» των προηγούμενων ημερών αντικαταστάθηκε χθες από τα Γιάννενα με τη θέση «θέλω να είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα είναι ανοικτό», προκειμένου να μην επιτραπούν αντισυσπειρώσεις (υπέρ της ΝΔ) και να προκαλέσει πείσμα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους.
Οι αιχμές προς ορισμένους δημοσκόπους δεν θα λείπουν βεβαίως: «Αν ένας μηχανικός υπογράψει και πέσει το σπίτι, θα έχει κυρώσεις, οι δημοσκόποι, ό,τι και να πούνε, δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε», είπε ειρωνικά χθες στους «Πρωταγωνιστές».