Γιατί ο Μητσοτάκης ξέκοψε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Η αλλαγή στρατηγικής και η δεξαμενή των κεντρώων αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Η προσδοκία της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφου και η προοπτική αυτοδυναμίας. Ποια η τακτική των πέντε τελευταίων προεκλογικών ημερών.

Γιατί ο Μητσοτάκης ξέκοψε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Κορυφώνει την κριτική του σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε από το Λαύριο, απέρριψε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Οι αιχμές κατά του κ. Ανδρουλάκη είχαν ενταθεί από τον πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση, ήταν πιο απόλυτος από κάθε άλλη φορά. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο αυτή τη στιγμή μετά την κάλπη της 21η Μαΐου να υπάρξει κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν μαθηματικά είναι εφικτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι έχει αλλάξει αρκετά την πολιτική του κόμματός του.

Ουσιαστικά, πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι χθες έλεγε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης και το τι θα την κάνει, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Πλέον, δεδομένου ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ θεωρείται δυνάμει κυβερνητικός σύμμαχος της ΝΔ, διαμηνύει ότι θα επιστρέψει την εντολή, ανεξάρτητα από τα ποσοστά και τη διαφορά των κομμάτων.

Πρόκειται για κίνηση που γίνεται και στη σκιά των ανεβασμένων ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης αναζητά την καλύτερη δυνατή επίδοση για το κόμμα του προκειμένου να έχει καλές προοπτικές για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και γνωρίζει ότι ένα πιθανό υψηλό ποσοστό του τρίτου -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- κόμματος θα αποτελούσε ανάχωμα σε αυτήν την προσπάθεια.

Ανάγκη σταθερότητας

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι αρκετοί από τους εναπομείναντες αναποφάσιστους ψηφοφόρους κινούνται ιδεολογικά στο χώρο του κέντρου, συνεπώς διεκδικούνται και από τα δύο κόμματα. Με ζητούμενη δε και την ανάγκη σταθερότητας του τόπου, την οποία επιθυμούν -σύμφωνα με τις έρευνες- οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει τα οφέλη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ.

«Με μια τέτοια κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο, σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται να πατήσει γκάζι. Δεν νομίζω ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας», ανέφερε.

Δεν είναι τυχαίος και ο -για μία ακόμη φορά- διαχωρισμός του προέδρου από τους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους ουσιαστικά ο πρωθυπουργός «έκλεισε το μάτι». Όπως είπε, «υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ ηγεσίας και πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Με πολλούς από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού απέναντι στη βία της πάνω και της κάτω πλατείας. Πολλοί θεωρώ ότι δεν έχουν πραγματικά κακή άποψη για όσα έγιναν τα τέσσερα χρόνια και για εμένα προσωπικά» σημείωσε, προσδοκώντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφο… σοσιαλιστικής προέλευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να πάει σε δεύτερες εκλογές, όπου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με επιπλέον έδρες από το επανερχόμενο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ τις επόμενες πέντε μέρες, μέχρι και την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, προτίθεται να συνεχίσει τη σκληρή κριτική εναντίον του κ. Ανδρουλάκη.

Πάντως, το δικό του ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει εάν το «κόκκινο» στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αφορά και τις δεύτερες πιθανές κάλπες: «Με πάτε πολύ μακριά, το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στην πρώτη κάλπη», τόνισε.

Κατά την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει επίσης στο θετικό αφήγημα με φόντο την επόμενη μέρα, εστιάζοντας στην περιγραφή του οράματός του για την Ελλάδα του 2027 και του 2030.

Σήμερα θα μιλήσει το πρωί στου Ζωγράφου και το απόγευμα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v