Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: «Έσπασε» τους μονολόγους με σφήνα για τις υποκλοπές

«Ε, ας δώσει τώρα εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης» η… εκτός θέματος παρέμβαση. Ν. Ανδρουλάκης: «Κάποιοι να πάνε φυλακή για τις υποκλοπές». Οι αιχμές από Δ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη.

Α. Τσίπρας: «Έσπασε» τους μονολόγους με σφήνα για τις υποκλοπές

Θετικά αποτιμά η Κουμουνδούρου την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο debate των έξι, με την επισήμανση ότι η αποστειρωμένη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων δίνει ελάχιστες δυνατότητες πραγματικής τηλεμαχίας.

Έστω κι έτσι, και προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να «σπάσει» τους παράλληλους μονολόγους, αναδεικνύοντας το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, παίρνοντας ως πάσα τις μη απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη και τη χαλαρή τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη.

Όπως αναδεικνύουν συνεργάτες του, δηλαδή, παρότι η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει αφορούσε την απλή αναλογική, ξεκίνησε την απάντησή του λέγοντας: «Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς. Ε, ας δώσει τώρα εξηγήσεις. Υπήρχε λόγος που παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης; Πώς θα συνεργαστώ εγώ αύριο μαζί του, εάν είναι κατάσκοπος και επικίνδυνος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής του σκανδάλου ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, η σφήνα αυτή του κ. Τσίπρα υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει (σε άλλη ερώτηση), «σας διαβεβαιώνω ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Με τη φράση αυτή όμως «υπέπεσε σε γκάφα, αφού δέκα μήνες τώρα το Μαξίμου ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των υποκλοπών»…

Κατά τα λοιπά, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαβεβαίωση ότι «είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό», ανέδειξε τη σημασία της πρωτιάς του κόμματος ως βασικής προϋπόθεσης για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά και έκανε αυτοκριτική για αδυναμίες και λάθη της δικής του κυβερνητικής θητείας.

«Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας, ζητάμε πρώτη ευκαιρία, το χρωστάμε στον λαό και στην Ιστορία», ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση.

Στο καταληκτικό τρίλεπτο που είχαν στη διάθεσή τους οι πολιτικοί αρχηγοί, δε, συμπύκνωσε τη βασική εκλογική δέσμευση «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών», με ειδική αναφορά σε κοινωνικές ομάδες (μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, νέοι, συνταξιούχοι, μεσαία τάξη/χαμηλόμισθοι, άνθρωποι των τεχνών) και στα βασικά προβλήματα (αισχροκέρδεια, υγεία, παιδεία).

Παρά τις ακραίες επιθέσεις που δέχθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα («ο κ. Τσίπρας ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη») και την αυστηρή τήρηση των ίσων αποστάσεων από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να απαντήσει αναλόγως και επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου και κοινής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων.

«Εμφανίστηκε ενωτικός, απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσήμου και έδωσε κυβερνητικό στίγμα», είναι η κεντρική εκτίμηση.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στα περί «κλοπής» συνθημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου: «Κάποτε κατηγορούσαν τον Παπανδρέου ότι κλέβει τα συνθήματα της Αριστεράς. Τα συνθήματα τα κάνει επίκαιρα η ζωή και σήμερα αυτό το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό που σώζει τον λαό είναι η ενότητα».

Ν. Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Κάποιοι να πάνε φυλακή

Από την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη έμεινε η απάντηση που έδωσε «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» σε ερώτηση για τις υποκλοπές.

«Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών», είπε. Διευκρινίζοντας ότι αυτό «είναι δουλειά της Δικαιοσύνης» και ότι ο ίδιος δεν λέει κάτι που κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Στις περισσότερες απαντήσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τηρούσε τις ίσες αποστάσεις, με αναφορές σε πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη και της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ επέμεινε στην προϋπόθεση «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας πρωθυπουργός».

Με την επισήμανση ότι δεν πρόκειται για προσωπικό βέτο αλλά το θέτει επειδή «και οι δύο έχουν δοκιμαστεί».

Πήρε, επίσης, και αποστάσεις από προγραμματικά σημεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επανακρατικοποίηση της ΔEΗ, λέγοντας ότι «δεν έχει σημασία το σημερινό 37% των μετοχών ή το 50% που προτείνεται αφού και στις δύο περιπτώσεις το Δημόσιο ορίζει τη διοίκηση».

Ενδιάμεση θέση διατύπωσε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια («δεν δίνουμε λευκή επιταγή»), εστιάζοντας «στο εθνικό απολυτήριο όπως σε Γαλλία και Γερμανία».

O κ. Ανδρουλάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για ερώτηση εκτός θέματος που δέχθηκε (σ.σ. από τον κ. Σρόιτερ) στην ενότητα «εξωτερική πολιτική» και αφορούσε τη μη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

«Δεν δέχθηκα ποτέ θεσμικό αίτημα να συναντηθούμε», απάντησε, αφού παρατήρησε ότι η ερώτηση δεν έχει σχέση με την υπό συζήτηση ενότητα.

Με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του είναι κοστολογημένο και «δίνει βάση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι στο να χαϊδεύει τους ισχυρούς». Και τόνισε: «Κάποιοι μιλούν για κίνδυνο ακυβερνησίας. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών, το θέμα είναι τι κυβέρνηση; Που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς ή που θα είναι υπέρ του απλού πολίτη;».

Δ. Κουτσούμπας: «Μούφα» η προοδευτική κυβέρνηση

Για «ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης του ΚΚΕ» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, διευκρινίζοντας ότι αυτή η παραδοχή ισχύει «αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού».
Σ' αυτό το πλαίσιο, «τσουβάλιασε» τα προγράμματα των άλλων κομμάτων, λέγοντας ότι «μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα από όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα, που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό».

Για άλλη μια φορά χαρακτήρισε «μούφα» την προοδευτική κυβέρνηση που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιχείρησε να διορθώσει προηγούμενη αναφορά που ενόχλησε αριστερούς πολίτες, διευκρινίζοντας, «δεν είπα ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιες, είπα ότι έχουν κοινές στοχεύσεις».

Μίλησε απαξιωτικά ωστόσο για τον κ. Τσίπρα («με τις αναφορές του στο ΚΚΕ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη»), ενώ απέδωσε ευθύνες για το παρελθόν και στους κυρίους Ανδρουλάκη και Βελόπουλο, επειδή «ο πρώτος ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όταν συγκυβερνούσε με τη ΝΔ και ο δεύτερος ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ».

Γ. Βαρουφάκης: Παράλληλο σύστημα πληρωμών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχείρησε να ρίξει φως στο περίφημο σχέδιο «Δήμητρα», εξηγώντας: «Το παράλληλο νόμισμα ήταν ιδέα του Σόιμπλε, εγώ μίλησα για παράλληλο σύστημα πληρωμών, που θα ισχύσει στο μέλλον από πολλές χώρες». Προσθέτοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου».

Μέσα από όλες τις απαντήσεις, δε, εμφάνισε το ΜέΡΑ25 στην αντίπερα όχθη των «μνημονιακών κομμάτων», δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναπτύσσοντας τη γνωστή θέση για ρήξεις, παρατηρώντας ότι «τις εφορίες δεν τις ελέγχει το κράτος αλλά οι δανειστές».

«Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν μεταξύ τους τα τρία μεγαλύτερα κόμματα θα έχει πιο άγρια λιτότητα, δεν θα καταργήσει τίποτα», τόνισε.

Πρόβαλε επίσης τη θέση ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, «όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v