Τι κρατά και τι αφήνει η κυβέρνηση από την τηλεμαχία

Ο απολογισμός, η αυτοκριτική και οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη. Η πίεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα προνομιακά πεδία άμυνας - εξωτερικής πολιτικής. Οι δυσκολίες συνεννόησης με τον Ν. Ανδρουλάκη και το εκλογικό δίλημμα.

Τι κρατά και τι αφήνει η κυβέρνηση από την τηλεμαχία

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στην κυβέρνηση για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών. Πρώτιστο μέλημα όλων των συμμετεχόντων σε αυτές τις διαδικασίες είναι να μη γίνει το «μεγάλο λάθος» που θα μπορούσε να κοστίσει και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά δόθηκε στον πρωθυπουργό η ευκαιρία να αναδείξει το όραμά του για την επόμενη τετραετία.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «ήταν σαφής, ψύχραιμος και γνώστης των θεμάτων. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα και αναγνώρισε λάθη, ενώ περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, το σχέδιό του για το μέλλον. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα», σημειώνουν.  

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «ξεκινούσε με επιθέσεις στον πρωθυπουργό, χρησιμοποιώντας τα γνωστά στερεότυπα, ότι δήθεν υπηρετεί τα συμφέροντα και ο ίδιος τον λαό». Τον εγκαλούν ότι «απαντούσε γενικόλογα στις ερωτήσεις για τον τρόπο εξεύρεσης χρημάτων για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα περί αισχροκέρδειας, ενώ τοποθετήθηκε γενικόλογα και σχετικά με το ποια επιτέλους είναι η κυβέρνηση που επικαλείται διαρκώς».  

Εξαρχής στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αναδείξει το θολό μήνυμα -όπως το χαρακτηρίζει- της αντιπολίτευσης σχετικά με την «προοδευτική διακυβέρνηση» και η αίσθηση που υπάρχει στο επιτελείο του ήταν ότι το πέτυχε, καθώς «αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο τα διλήμματα της κάλπης και «έδωσε με την πειστική παρουσία του την απάντησή του σε όσους τον κατηγορούσαν ότι αποφεύγει τη διαδικασία γιατί δήθεν έχει κάτι να φοβηθεί».   

«Σκιά για την κυβέρνηση»

Πάντως, βρέθηκε αντιμέτωπος και με δύσκολα -για την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά- θέματα, όπως αυτό τον υποκλοπών. Εκ των πραγμάτων, αναγκάστηκε να κινηθεί αμυντικά, αναγνωρίζοντας ότι «το συγκεκριμένο σκάνδαλο ήταν μια σκιά αναμφίβολα για την κυβέρνηση» και αποσαφηνίζοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο και δεν έπρεπε ποτέ να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Ειδικά όσον αφορά τον -μοναδικό ίσως- δυνάμει σύμμαχο της ΝΔ, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και κατά τη χθεσινή βραδιά αναδείχθηκε η δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος, όπως αποτυπώθηκε και από τις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, με έμφαση τις υποκλοπές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσιάστηκε «χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες και όχι κοστολογημένες προτάσεις». Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικό στέλεχος μιλά για «επιβεβαίωση της ορθότητας της επιχειρηματολογίας μας όσον αφορά την ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ, με τελικό στόχο την πολιτική σταθερότητα του τόπου».  

Από την άλλη, υπήρξαν και προνομιακά πεδία συζήτησης για τον πρωθυπουργό, όπως τα εθνικά θέματα και η εξωτερική πολιτική, στα οποία απάντησε με σαφώς «μεγαλύτερο αέρα», ενώ με αφορμή την ακρίβεια, έβγαλε και μια είδηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του market pass και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «περήφανος που όταν χρειάστηκε, υπήρξε κρατική παρέμβαση και κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία» και εκτίμησε ότι παρά τα σφάλματα που έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια, «ο βαθμός που θα μπει από τους πολίτες, δηλαδή το εκλογικό ποσοστό της 21ης Μαΐου, θα προκύψει από την αξιολόγηση της κυβέρνησης για το συνολικό έργο της». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v