Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Πάντοτε με διάθεση για διάλογο με την Τουρκία, αλλά με μετρημένες προσδοκίες

Όσον αφορά την τουρκική αντιπολίτευση, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει τις δηλώσεις που γίνονται με «επιφυλακτικότητα και μικρό καλάθι».

Δένδιας: Πάντοτε με διάθεση για διάλογο με την Τουρκία, αλλά με μετρημένες προσδοκίες

Ο Τούρκος πρόεδρος «πιέζεται δημοσκοπικά ενόψει των εκλογών στην Τουρκία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει ο τουρκικός λαός».

«Είναι βέβαιο ότι η εκλογή αυτή για το πρόεδρο Ερντογάν και το ΑΚΡ δεν είναι όμοια με τις προηγούμενες. Πιέζονται δημοσκοπικά, για να το πω με επιείκεια. Είναι μία πολύ δύσκολη εκλογή», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Δεν θα "ξέγραφα" το ΑΚΡ, είναι μια εκλογική μηχανική εγνωσμένης αποτελεσματικότητας και ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος -όποια άποψη και αν έχει κανείς για αυτόν και για όσα έχει πει το διάστημα της έντονης αντιπαλότητας με τη χώρα μας- έχει συγκεκριμένη επιρροή στην τουρκική κοινωνία».

«Εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία, πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύουμε στο κράτος δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Θα θέλαμε, λοιπόν, όλες οι χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, είτε ως Ελλάδα, είτε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι σε αυτό το επίπεδο. Ή, κατά το δυνατόν, εγγύτερα σε αυτό το επίπεδο».

Όσον αφορά την τουρκική αντιπολίτευση, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει τις δηλώσεις που γίνονται με «επιφυλακτικότητα και μικρό καλάθι». «Έτοιμοι πάντοτε με διάθεση για διάλογο, ναι, αλλά οι προσδοκίες μετρημένες», τόνισε. Υπενθύμισε δε ότι (η αντιπολίτευση) προέρχεται από έναν κομματικό χώρο και ένα ρεύμα σκέψης το οποίο έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μεγάλες κρίσεις στο παρελθόν, ενώ επί των ημερών τους έγινε η εισβολή στην Κύπρο.

«Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο της όξυνσης, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε αυτά που έλεγε, ο νυν αντίπαλός του στις εκλογές δεν βγήκε να του πει "τι είναι αυτά που λες"; Του έλεγε "τα λες, αλλά γιατί δεν τα κάνεις";».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει ρεύμα σκέψης στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως χώρου, που να είναι υπέρ της μοιρασιάς.

«Αυτό το ανατολίτικο παζάρι "να τα μοιράσουμε", η Ελλάδα δεν το συνυπογράφει. Η Ελλάδα λέει κάτι σαφές, απλό, κατανοητό, έντιμο: Πώς είναι το Διεθνές Δίκαιο; Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο. Εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο, ο καθένας προβλέπει τα δικαιώματά του».

«Νομίζω ότι όλοι μας -και αναφέρομαι στο πολιτικό σύστημα- καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε εμείς να εκχωρήσουμε, διότι δεν μας ανήκουν. Το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες επιταγές», σημείωσε.

«Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι όσα λέγονται καλώς λέγονται, και από τους πρώην πρωθυπουργούς, και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - κυρίως και προς το ξένο ακροατήριο - για να μην πιστέψει ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε τυχόν, αν υπάρξει πρόθεση, πράγμα το οποίο απεύχομαι, να οδηγηθεί η χώρα σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους που θα απείχαν του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές ο κ. Δένδιας τάχθηκε υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων στη χώρα και σημείωσε πως μια κυβέρνηση δύο κομμάτων δεν θα μπορεί να σταθεί, καθώς θα είναι μια κυβέρνηση εκβιαζόμενη.

«Εμείς έχουμε μια απλή πρόταση, λέμε εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική γιατί θέλουμε σταθερές κυβερνήσεις. Νομίζουμε ότι μπορούμε μια χαρά και μόνοι μας -δεν περιφρονούμε κανέναν άλλο- και πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματός μας. Αυτή η τριπλή πρόταση κατατίθεται στην ελληνική κοινωνία και η κοινωνία θα αποφασίσει αν της αρέσει ή δεν της αρέσει η πρότασή μας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v