Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αν έχουμε άλλα 4 χρόνια Μητσοτάκη δεν θα έχουμε μεσαία τάξη

«Αν πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή δεν θα την πάει βόλτα, θα κατσικωθεί στην εξουσία». Το νέο, πιο αυστηρό, δημοσιονομικό περιβάλλον στην ΕΕ και η διαβεβαίωση: «δεν έχουμε μνημόνια, ούτε τον κ.Σόιμπλε, γνωρίζουμε πώς θα διαχειριστούμε δυσκολίες».

Τσίπρας: Αν έχουμε άλλα 4 χρόνια Μητσοτάκη δεν θα έχουμε μεσαία τάξη

Στις δυσκολίες και στις προκλήσεις που θα έχει η προοδευτική κυβέρνηση στο νέο δημοσιονομικό περιβάλλον που προδιαγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες σε οκτώ τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Εξήγησε παράλληλα ότι ο κ.Μητσοτάκης “θα κατσικωθεί” στην εξουσία εάν πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή στις 22 Μαΐου, αναδεικνύοντας τη σημασία της κάλπης της απλής αναλογικής. Ενώ για τη γνωστή προϋπόθεση που θέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει συμφωνία σε τρίτο πρόσωπο για το ρόλο του πρωθυπουργού, παρατήρησε: “Είναι δυνατόν το τρίτο κόμμα να θέλει να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέξει πρωθυπουργό; Τότε γιατί ψηφίζουν οι πολίτες για πλάκα;”.

Ειδικότερα, στις βασικές ερωτήσεις απάντησε:

“Ναι, θα βρεθούμε σε ένα περιβάλλον που δεν θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο αυτό που συνάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σπατάλησε αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να αφήσει τίποτα πίσω του. Αλλά δεν θα βρεθούμε και σε ένα περιβάλλον όπως το 2015-2017, δεν θα έχουμε απέναντι τον Σόιμπλε και την τρόικα να μας επιβάλλουν τι θα κάνουμε.

Εγώ στην Ευρώπη τώρα έχω συνομιλητές που είναι προοδευτικοί. Συνάντησα τον Σολτς στη Γερμανία, δεν είναι εκεί ο Σόιμπλε, ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη και φίλος του κ. Βαρουφάκη. Λοιπόν, υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα στην Ευρώπη σήμερα. Είναι αστείο να μας εγκαλεί η Νέα Δημοκρατία που χρεοκόπησε τη χώρα, την άφησε με 15% έλλειμμα το 2009, την χρεοκόπησε απολύτως το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά και τη βρήκαμε να μη μπορούμε να δώσουμε συντάξεις. Και εγκαλεί εμάς, που βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια, που νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά.

Γνωρίζουμε τι σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα, πάρα πολύ καλά. Αλλά υπάρχουν προτεραιότητες. Είναι αλλιώς να θέλεις να κόβεις φόρους στους πλούσιους και αλλιώς να θέλεις να έχεις μια χαμηλότερη φορολογία των έμμεσων φόρων για να μη λεηλατείται το εισόδημα των καθημερινών ανθρώπων, της μεσαίας Τάξης που έχει γίνει πια ένας εφιάλτης το σούπερ μάρκετ.

Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων να θέλεις να προστατεύσεις τη μεσαία τάξη από το τσουνάμι των πλειστηριασμών που έρχεται. Έρχεται! Αυτό που είπατε για το 80χρονο, τον ανάπηρο που έμεινε έξω από το σπίτι, που του πήραν το σπίτι στη Χαλκιδική επειδή ήταν εγγυητής σε ένα δάνειο του άνεργου γιου του, θα είναι μια εικόνα από την καθημερινότητά μας, την οποία θα τη βλέπουμε πολύ συχνά, σχεδόν κάθε μέρα.

Συνολικά 700.000 ακίνητα ενυπόθηκα, έχουν περάσει από τις Τράπεζες στα Funds. Το σχέδιο «Ηρακλής» του κ. Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει, είναι μη βιώσιμο. Η μόνη δυνατότητα είναι να υπάρξει μια ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση που εμείς προτείνουμε.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το ζήτημα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας, δεν έχει να κάνει με το αν κανείς είναι Αριστερός, Δεξιός ή Κεντρώος. Η πολιτική Μητσοτάκη είναι μια πολιτική που θα διαλύσει και τους Αριστερούς και τους Δεξιούς και τους Κεντρώους, τη μεσαία Τάξη. Δεν ήταν σχήμα λόγου αυτό που είπα, ότι αν έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, δεν θα έχουμε μεσαία τάξη. Θα έχουμε πολύ φτωχούς και πολύ πλούσιους σε αυτή τη χώρα.

Έχουμε μάθει και από τα λάθη μας, γνωρίζουμε πως θα διαχειριστούμε και τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά κυρίως δεν είναι μόνο ότι ξέρουμε, είναι ότι τώρα μπορούμε. Διότι δεν θα είμαστε σε συνθήκες μνημονιακής αυστηρής επιτήρησης και δέσμευσης.

Είναι οξύμωρο ένας διαχειριστής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τα τέσσερα αυτά χρόνια χωρίς δυσκολίες μνημονιακής επιτήρησης κυβέρνησε, αλλά αύξησε 50 δισ. το δημόσιο χρέος, του το αφήσαμε 406 και έχει πάει στα 456 δισ. Αύξησε 40 δισ. το ιδιωτικό χρέος, 40 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος! Δεκαπλασίασε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι εισαγωγές μας είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εξαγωγές μας, πια και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα.

Ένας διαχειριστής που το κόμμα του, το παρέλαβε με 180-200 εκατομμύρια δάνεια και έχει φτάσει 400 εκατομμύρια δάνεια. Δανεικά και αγύριστα! Χρέη εννοώ. Δεν μπορεί να μιλάει σε εμάς που νοικοκυρέψαμε την οικονομία, που δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ στις Τράπεζες ως κόμμα και να μας λέει ότι εμείς θα χρεοκοπήσουμε τη χώρα και θα φέρουμε νέα Μνημόνια. Τα ίδια βέβαια έλεγε, τα ίδια ψέματα ότι είχαμε υπογράψει 4ο Μνημόνιο, θυμάστε το ’18, όταν βγάζαμε τη χώρα από τα Μνημόνια”.

Οι μικρομεσαίοι δεν έχουν πρόβλημα με την αύξηση μισθών

Ερωτηθείς για το εάν μπορούν οι επιχειρήσεις να “σηκώσουν” κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, απάντησε: “Δεν έχω βρει κανένα μικρομεσαίο επιχειρηματία που να μου πει ότι το πρόβλημά του είναι ο μισθός. Ούτε έναν. Διότι οι περισσότεροι έχουν υπαλλήλους που δεν τους δίνουν τον κατώτατο μισθό. Στηρίζονται σε αυτούς, διότι αυτοί είναι οι συνεργάτες τους. Ξέρετε ποιοι έχουν πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό; Κάποιοι κύριοι σαν αυτούς που εκβίαζαν δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη τους υπαλλήλους τους, ότι αν δεν ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, θα απολυθούν. Κάτι τέτοιοι τύποι έχουν πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό.

Ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας δεν έχει πρόβλημα. Ίσα - ίσα γνωρίζει ότι αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και γενικά ο μισθός, θα αυξηθεί ο τζίρος του, θα αυξηθεί η ζήτηση, θα μπορεί να πάει να αγοράσει ο πολίτης αν αυξηθούν τα εισοδήματα και αυξηθούν οι μισθοί. Άρα είναι ωφέλεια για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία η αύξηση του μισθού”.

Πέραν του μισθολογικού, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε μια σειρά μέτρων προστασίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε: “Έχουμε την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ, έχουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Έχουμε μια άλλη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να μπορούν να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ποιοι έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό; Μόνο αυτοί οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται τραπεζικό δανεισμό.

Και από τα 620 πρώτα εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για δανεισμό -σε δάνεια εννοώ- ξέρετε που έχουν πάει αυτά τα 620; Είδα δημοσίευμα στον ευρωπαϊκό διαδικτυακό τόπο Euractiv: σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε δανεισμό στις συστημικές Τράπεζες με μεγαλύτερο επιτόκιο και πάνε και παίρνουν το σύνολο των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης με μικρότερο επιτόκιο για να βγάλουν κέρδος. Και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν μπορεί να περάσει έξω από τις Τράπεζες! Και μου λέτε τώρα εμένα ότι το θέμα είναι τα 880 € για το μικρομεσαία επιχειρηματία;

Εδώ έχει φτιαχτεί ένα καθεστώς που ευνοεί μόνο τους μεγάλους, θα χάσουμε και τη μεγάλη αυτή ευκαιρία που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ‘μασοκοπάνε’ μονάχα λίγοι, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους λίγοι”.

Στο σημείο αυτό ειρωνεύθηκε τις νέες παροχές που εξήγγειλε χθες ο κ.Μητσοτάκης (“και την παραμονή των εκλογών θα κάνει εξαγγελίες αλλά κατηγορεί εμάς για το πρόγραμμα μας”), σημειώνοντας ότι η τακτική αυτή αποδεικνύει πως η ΝΔ δεν “καλπάζει” όπως θέλουν να εμφανίζουν κάποιοι.

Πώς “θα κατσικωθεί” στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης

Για το μείζον θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας, ο κ.Τσίπρας εξήγησε τη σημασία που έχει να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαχειριστεί την πρώτη διερευνητική εντολή. “Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια προοδευτική Κυβέρνηση. Ο πρώτος με τον τρίτο, θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν Κυβέρνηση με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας τούτη την ώρα.

Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ‘εγώ δεν θα συνεργαστώ, εγώ θα πάω σε δεύτερες εκλογές, αλλά θα πάρω τη διερευνητική εντολή’, αυτό δεν είπε προχθές; Τι θα την πάρει να την κάνει; Βόλτα; Μην ακούτε, μην πιστεύετε τίποτε απ' όλα όσα λέει. Ο κ. Μητσοτάκης αν είναι έστω και με μισή μονάδα μπροστά, θα επιδιώξει να φτιάξει Κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Δεν θα αναλάβει το ρίσκο μιας επαναληπτικής εκλογής, όπου θα ξέρει ότι θα χάσει. Εάν μετά απ' όλα όσα έχει κάνει: υποκλοπές, διάλυση κοινωνικών σχέσεων, διάλυση κοινωνικού κράτους, όλα όσα έχει κάνει, παρ' όλα αυτά βγει πρώτος με μισή μονάδα, θα κατσικωθεί στην εξουσία, να το πω λαϊκά και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να φτιάξει Κυβέρνηση, είτε με εκβιασμούς, είτε με πιέσεις, είτε με αποστασίες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v