Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ

«Οι διαφορές μας επί ημερών Ανδρουλάκη είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» τη στάση του. Διαβλέπει προσπάθειες για δημιουργία κυβέρνησης ηττημένων.

Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ

«Έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που προσωπικά, κατά την άποψή μου, το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ απ' ό,τι σε εμάς». Αυτό ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Action24. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανεξήγητη» τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, «διότι και σε μια ενδεχόμενη θεωρητικά κυβέρνηση συνεργασίας, πρωθυπουργός θα ήταν πάντα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος… Πολλές φορές ο κ. Ανδρουλάκης δίνει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους προσωπικό θέμα μαζί μου», σημείωσε.

«Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα, αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την απλή αναλογική, έκανε λόγο για «μια νάρκη στο πολιτικό σύστημα. Έχουμε ακούσει πάρα πολλά αυτές τις μέρες, για κυβέρνηση ηττημένων, για κυβέρνηση ανοχής, τώρα βλέπουμε μια κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Εγώ προτιμώ να μιλάω για την Ελλάδα του 2023».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «στις 22 Μαΐου είναι εξαιρετικά δύσκολο –αν όχι απίθανο– να έχει προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση», ωστόσο –είπε– αν βγαίνουν οι αριθμοί θα επιδιωχθεί κυβέρνηση των ηττημένων.

«Πού θα βρουν τα λεφτά;»

Για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, επανέλαβε ότι η μείωσή του «δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών, θα χανόταν προς όφελος των παραγωγών και των εμπόρων, το είδαμε και στον καφέ. Από την άλλη, έχει σημαντικό κόστος προς τον προϋπολογισμό. Να μας πουν αυτοί που το εισηγούνται, πού θα βρουν τα λεφτά για να το καλύψουν».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στο δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας, και εφόσον υπάρξει καλή πορεία των δημοσιονομικών, θα έχουμε περιθώριο να βλέπουμε μόνιμες μειώσεις ΦΠΑ σε προϊόντα τα οποία εμείς προφανώς θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε», ενώ για την επενδυτική βαθμίδα δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Τη ζητούν οι οίκοι και η κυβέρνηση έχει δώσει τα σχετικά εχέγγυα».

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο «μαξιλάρι» για την οικονομία μας, είπε ότι «σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι κοντά στα 40 δισ. Χτίζουμε όλη την πολιτική μας στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης:

Για την επόμενη κυβέρνησή του, εφόσον ο λαός τον εμπιστευτεί ξανά: «Βεβαίως και έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από τέσσερα χρόνια εμπειρίας που έχουμε περάσει διά πυρός και σιδήρου. Θα υπάρξουν προφανώς αλλαγές και στην οργάνωση της κυβέρνησης, προφανώς και σε πρόσωπα. Θέλω να θυμίσω ότι τέσσερα χρόνια δεν έκανα ποτέ δραστικό, σαρωτικό ανασχηματισμό. Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές... Μια νέα θητεία, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Και θα ενσωματώσουμε τα καλά, τα πολλά καλά του επιτελικού κράτους και θα διορθώσουμε τις αδυναμίες τις οποίες έχουμε εντοπίσει. Γιατί προφανώς υπάρχουν αδυναμίες… Τη διάθεσή μου να αξιοποιώ τους καλύτερους, ανεξαρτήτως αν προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, είναι κάτι το οποίο έχω πρόθεση να το συνεχίσω.

Για την Τουρκία: «Πρέπει να κάνει μια επιλογή μετά τις τουρκικές εκλογές. Αν θα επιχειρήσει να ξαναέρθει κοντά στη Δύση, ευρύτερα στην Ευρώπη, να ξαναχτίσει κάποιες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σε έναν βαθμό θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το σενάριο η Τουρκία να συνεχίσει τον αναθεωρητισμό τον οποίο έδειξε τα τελευταία τρία χρόνια. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και φυσικά να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο. Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη. Η δυνατότητα να χτίσουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία».

Για τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την κοινή παρουσία τους την προσεχή Τρίτη στο Ζάππειο σε εκδήλωση για την Ευρώπη: «Οι σχέσεις μου και με τους δύο είναι πολύ καλές. Και πραγματικά χαίρομαι, γιατί έχουμε στην παράταξή μας δύο πρώην πρωθυπουργούς οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, νομίζω εισφέρουν με σημαντική εμπειρία και με τους οποίους μπορώ να συνομιλώ άνετα και να μου πουν με θάρρος τη γνώμη τους. Από κει και πέρα, είναι σημαντική αυτή η εκδήλωση, διότι υπενθυμίζει την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας».

Για τη δέσμευση Τσίπρα περί κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από φέτος: «Έχει κάνει πολλά ο κ. Τσίπρας τέσσερα χρόνια, αλλά αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη, θα έλεγα, προσπάθεια εξαπάτησης. Όταν μιλάμε για πανελλήνιες, για ένα αδιάβλητο σύστημα, να έρχεται να λέει ότι από φέτος -από φέτος, κάτι το οποίο στην πράξη δεν μπορεί να γίνει- "θα καταργήσω την ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα περνάτε όλοι στα πανεπιστήμια". Αναρωτιέμαι τι μήνυμα στέλνει σε όλα τα παιδιά που δουλεύουν σήμερα σκληρά και ξέρουν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά για να μπουν στο πανεπιστήμιο, πόσο μάλλον αν θέλουν να διεκδικήσουν την είσοδό τους σε μια καλή σχολή».

Για το ντιμπέιτ: «Είναι πολύ καλό το ότι γίνεται ντιμπέιτ. Πρέπει να καταλάβουν όλοι όμως, και οι δημοσιογράφοι, ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο στο ντιμπέιτ. Δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση χωρίς πλαίσιο. Το τι τελικά θα προκύψει θα το δούμε. Νομίζω ότι μας ξέρουν οι πολίτες. Δεν νομίζω ότι περιμένουν το ντιμπέιτ για να μάθουν κάτι καινούργιο. Για μένα, ένα θα ήταν το πολύ ενδιαφέρον. Επειδή για πρώτη φορά θα βρεθούν όλοι οι διεκδικητές της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτοί που λένε ότι "μπορούμε να συνεργαστούμε". Εμείς δεν είμαστε σ' αυτούς. Για να δούμε τι έχουν να πουν λοιπόν γι' αυτά, τώρα που θα βρεθούμε ενώπιος ενωπίω».

Για την πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του: «Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν τα Τέμπη. Δεν κρύβομαι απ' αυτό. Ήταν συγκλονιστικό αυτό το οποίο είδα και βαριά η ευθύνη να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Δύσκολες φωτιές, η πανδημία ήταν ένα σοκ για όλους μας, γιατί δεν ξέραμε πώς να το διαχειριστούμε. Η απόφαση που πήραμε να κλείσουμε τη χώρα, που δεν ξέραμε τι επιπτώσεις θα είχε, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πολύ δύσκολες στιγμές με την Τουρκία, πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά».

Για την πιο ευχάριστη στιγμή της θητείας του: «Αν ξεχώριζα μια στιγμή, νομίζω ότι θα ξεχώριζα την ομιλία στο Κογκρέσο. Ήταν μια ωραία στιγμή, όχι μόνο για μένα, νομίζω για όλη την Ελλάδα. Εισέπραξα μια αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας που τη χρειαζόμαστε και από τους Έλληνες στην Ελλάδα, αλλά και από τους Έλληνες στην Αμερική. Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή. Είναι μια εμπειρία που θα την κρατάω πάντα μαζί μου, κι όταν τελειώσει η πολιτική μου σταδιοδρομία».

Χ. Τρικούπη: Τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ με διαφθορά και ρουσφέτια;

«Πράγματι, έχουμε πολύ μεγάλες πολιτικές και ηθικές διαφορές», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ τα όσα ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με το παρακράτος των υποκλοπών, τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς των κάθε λογής “Πάτσηδων” και τα ρουσφέτια, όπως η παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη;» επισημαίνει η Χ. Τρικούπη συνεχίζοντας:

«Αξίζει, βέβαια, να θέσουμε υπόψη του ελληνικού λαού και μια παρατήρηση: Πόσο πολύ μοιάζουν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Και οι δυο, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, στοιχήθηκαν στο αντι-μνημόνιο καταψηφίζοντας τη δανειακή σύμβαση για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία, που άφησε πίσω της η διακυβέρνηση Καραμανλή».

«Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «επιτέθηκαν με τον ίδιο ζήλο στις ανεξάρτητες αρχές και τη Δικαιοσύνη και έθεσαν στο απυρόβλητο τους συνεργάτες τους που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Ο πρώτος συγκάλυψε τον ανιψιό του και ο δεύτερος έβαλε πλάτη στον καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο κολλητό του».

Και καταλήγει η ανακοίνωση. «Τους ενώνει και κάτι ακόμα: Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα σημάνει το άδοξο τέλος της προσπάθειάς τους να διατηρήσουν τα δυο κλειστά και αδίστακτα συστήματα εξουσίας τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v