Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Μητσοτάκης όπως Τραμπ» στην προεκλογική τακτική

«Ναι, με τον Βαρουφάκη πιάσαμε τον Μάη», η ειρωνική διάψευση στα περί συνάντησης χθες. Ο αναβρασμός στη «δεξιά πολυκατοικία» και ο στόχος προοδευτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Θα είναι υπουργός ο… Λοβέρδος;

Τσίπρας: «Μητσοτάκης όπως Τραμπ» στην προεκλογική τακτική

Με τη φράση «θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης», ο Αλέξης Τσίπρας κέντρισε το ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα των εκλογών, όχι μόνο ως προς το πρόγραμμα ενός τέτοιου σχήματος, αλλά και ως προς την εικόνα που θα παρουσιάσει.

Θεωρώντας μάλιστα δεδομένο ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα προκύψει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όταν ρωτήθηκε (στον Σκάι) για το εάν θα είναι υπουργός ο Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε, «ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη εάν θα τον προτείνει».

Επ' αυτού, παρέπεμψε στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα γίνει αύριο σε ειδική εκδήλωση στο Λαύριο και, συγκεκριμένα, στην κατάθεση 11 προγραμματικών δεσμεύσεων για προγραμματική σύγκλιση.

«Ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για κυβέρνηση σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, δεν νομίζω ότι μπορεί να την πετύχει με τους κυρίους Βορίδη, Πλεύρη ή Γεωργιάδη», είπε, προσθέτοντας και το μείζον θέμα της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Για το θέμα του προσώπου που θα αναλάβει πρωθυπουργός, επανέλαβε την πάγια θέση του: «Αυτό θα το απαντήσει η κάλπη».

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε «μεγάλο πανικό» στον πρωθυπουργό για το επιχείρημά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη.

«Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή αλλά όχι για να κάνουν καμπάνια όπως έκανε ο Κασιδιάρης επί τρία χρόνια», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έφερε τρεις απανωτές και άστοχες τροπολογίες στη Βουλή για να αποκλειστεί η εκλογική κάθοδος του εν λόγω μορφώματος.

«Με έναν απλό τρόπο η Βουλή μπορούσε να το αποκλείσει: να προσθέσει σημείο στην ισχύουσα ρύθμιση για ένα κόμμα που έχει στα ψηφοδέλτιά του καταδικασμένους για τα συγκεκριμένα αδικήματα», σημείωσε.

Με αφορμή αυτό, παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στη δεξιά πολυκατοικία, με τους αποκλεισμούς κομμάτων από τις εκλογές (Μπογδάνου, Λατινοπούλου, Εμφιετζόγλου) αλλά και τις κατηγορίες του Κ. Βελόπουλου για σχέδιο εξαγοράς βουλευτών του από τη ΝΔ την επομένη των εκλογών.

«Εμείς έχουμε δέκα κόμματα στα αριστερά μας αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τα αποκλείσουμε από τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση και θέλουν να εξαφανίζουν ό,τι βρίσκεται δεξιά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ναι, με τον Βαρουφάκη πιάσαμε τον Μάη…

Ενώ για τα περί συνεργασίας (και) με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας έκοψε εκ νέου κάθε συζήτηση: «Οι δρόμοι μας με τον κ. Βαρουφάκη χώρισαν όταν έθεσε θέμα νομίσματος, που το ήθελε και ο κ. Σόιμπλε. Θα το συζητήσω τώρα;».

Διέψευσε με γερή δόση ειρωνείας δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη στο Σούνιο χθες («ναι, συναντηθήκαμε και πιάσαμε τον Μάη»), αποδίδοντας τραμπικές μεθόδους στα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Αυτές είναι οι τραμπικές μέθοδοι, δηλαδή έχουμε fake news που αναπαράγονται από μέσα ενημέρωσης και αμέσως μετά τίθενται από τον κ. Μητσοτάκη», είπε.

Την ίδια απάντηση, περί τραμπικών μεθόδων, έδωσε και στην επίμονη επιλογή της κυβέρνησης να αγνοεί την έκθεση του ΟΟΣΑ για μείωση κατά 7,5% του πραγματικού μισθού στην Ελλάδα, προπαγανδίζοντας ότι αυξήθηκε ο ονομαστικός μισθός λόγω των αυξήσεων στον κατώτατο.

Επ' αυτού, αντέτεινε την προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ξεπάγωμα των τριετιών με κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Εθνική και ΔEΗ

Ο κ. Τσίπρας πρόβαλε τις έτερες δεσμεύσεις του κόμματός του για:

- Δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα («σήμερα η μέση επιχείρηση δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από τις τράπεζες»), με το management της Εθνικής Τράπεζας να περνά στο Δημόσιο.

- Επανακρατικοποίηση της ΔEΗ, η οποία επί δικής του κυβέρνησης είχε περάσει στο Υπερταμείο, διευκρινίζοντας: «Το Υπερταμείο αφορά την κεντρική διαχείριση και αξιοποίηση εσόδων-κερδών των επιχειρήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ ήταν για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Επισήμανε εκ νέου δε ότι ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔEΗ ενώ ερχόταν η ενεργειακή κρίση, ώστε η Επιχείρηση να καθοδηγεί τις ιδιωτικές εταιρείες σε τεράστια υπερκέρδη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v