Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Οι εκλογές αφορούν τις «μεγάλες επιλογές»

Πώς απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα αν θα «κοστίσει» η τραγωδία των Τεμπών. Η τοποθέτηση για τις υποκλοπές και η απάντηση για τα «καλά λόγια» που λένε για τον Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης: Οι εκλογές αφορούν τις «μεγάλες επιλογές»

Η πρόοδος της οικονομίας ήταν σημαντική, «κινούμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους στην ευρωζώνη, το χρέος μειώνεται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Peter Spiegel των Financial Times στο Φόρουμ των Δελφών.

«Αυτή η ανάπτυξη μας επέτρεψε να στηρίξουμε τους πολίτες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είπε, «μας απασχολεί που το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από το σημείο που βρισκόταν στην αρχή της πολυετούς κρίσης. Η μόνη απάντηση σ' αυτό είναι να κινηθεί ταχύτερα η οικονομία, όχι όμως με κατανάλωση, αλλά με επενδύσεις».

Χαρακτήρισε εφικτή την εξαγγελία για αύξηση 25% των μισθών την επόμενη πενταετία και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια μείωσε τους φόρους.

«Οι εκλογές αφορούν επιλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εμείς πετύχαμε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Δεν επωφελούνται όλοι λόγω του πληθωρισμού, αλλά πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο».

«Ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε. «Το πρόγραμμα που παρουσίασε κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οδηγεί σε πτώχευση».

Οι πολίτες «πονούν» λόγω του πληθωρισμού, αλλά ξέρουν ότι τους στήριξε η κυβέρνηση, επεσήμανε. Τόνισε ότι δεν μείωσε τον ΦΠΑ, καθώς «αυτό δεν λειτουργεί, αλλά υπήρξαν μέτρα στήριξης. Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά και εισπράττω το αίτημα να συνεχίσουμε, να τρέξουμε περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε. 

Οι επενδύσεις

Ο Peter Spiegel ρώτησε ειδικά για τις επενδύσεις από την Κίνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, αναφερόμενος στον ΟΛΠ, ότι «σεβόμαστε τα συμβόλαια» που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις. «Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να πάρουν το λιμάνι και να φύγουν», είπε, αλλά συμπλήρωσε πως «σε ό,τι αφορά την τεχνολογία είμαστε προσεκτικοί».

«Υπάρχουν τομείς στους οποίους είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική», ξεκαθάρισε.

Παραδέχτηκε ότι στο Δημόσιο υπάρχουν ακόμα «θύλακες αντίστασης» στις αλλαγές και δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό.

Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι πρέπει οι χρόνοι απονομής να πλησιάσουν στους μέσους όρους της Ευρώπης.

Οι εκλογές

Ρωτήθηκε ακόμη πόσο φοβάται ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει τα ποσοστά της κυβέρνησης. Απάντησε ότι οι πολίτες είχαν δίκιο να είναι οργισμένοι στην αρχή, να περιμένουν περισσότερα από το κράτος. «Ανέλαβα την ευθύνη, ατυχήματα συμβαίνουν, τραγωδίες συμβαίνουν, το θέμα είναι πώς τα αντιμετωπίζεις. Οι εκλογές αφορούν το μέλλον και η παρούσα κυβέρνηση έκανε αυτά που υποσχέθηκε παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε».

«Κάθε μέρα μιλώ με τον κόσμο. Όπως δείχνουν κι οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες μου δίνουν την αίσθηση ότι θέλουν σταθερότητα», συμπλήρωσε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα, δεν καταλαβαίνει ότι ο κόσμος άλλαξε».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η «συγγνώμη του» ήταν τρόπος να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους, απάντησε: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, δεν μπορούμε τίποτα άλλο από το να διορθώσουμε το πρόβλημα, οι εκλογές αφορούν τις "μεγάλες επιλογές"».

Σημείωσε ότι οι πρώτες εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα δείξουν ποιο κόμμα και ποιον πρωθυπουργό θέλει ο λαός, και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι μιλά για άλλον πρωθυπουργό χωρίς να λέει ποιον.

Οι παρακολουθήσεις

Ερωτηθείς για τα μαθήματα από την υπόθεση απάντησε ότι ήταν «κάτι απαράδεκτο» και έπρεπε να αναληφθεί δράση. «Είμαστε η μόνη χώρα που απαγόρευσε τα παράνομα λογισμικά, ενώ κάναμε αλλαγές στη ΕΥΠ».

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε το παράνομο λογισμικό, που αποτελεί ωστόσο ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να αναλαμβάνεις ευθύνη, αλλά και να κάνεις κάτι ώστε να μην ξανασυμβούν, πρόσθεσε.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι δέχτηκε για πολλά χρόνια προσωπικές επιθέσεις από την πλευρά της.

«Είδαν τη χώρα υπό τη διακυβέρνησή μου, την είδαν υπό τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες με ξέρουν, θα πρότεινα στον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει άλλη στρατηγική».

Ο Peter Spiegel ρώτησε αν πρέπει οι αρχές να παρακολουθούν πολιτικούς αντιπάλους Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ποτέ δεν θεώρησε κάποιον «εκτός ορίων», ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν επιπλέον φίλτρα για να ληφθεί η απόφαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Peter Spiegel επεσήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πάρει ένα κόμμα που σχεδόν δεν υπήρχε, έφτασε στην πρωθυπουργία, και, παρότι έχασε στις προηγούμενες εκλογές, παραμένει σήμερα σε «απόσταση βολής».

«Δεν θα έλεγα "απόσταση βολής"», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αλλά έχω πει ότι ποτέ δεν θα υποτιμήσω αντίπαλο. Ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε πολιτικές δεξιότητες, αλλά την ίδια στιγμή ήταν πολύ κακός πρωθυπουργός και είναι υποχρέωσή μου να το τονίσω».

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το 2015», επεσήμανε. «Μας κόστισε 100 δισ. ευρώ. Αυτό δεν άλλαξε, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε. Η ιστορία θα είναι σκληρή μαζί του», εκτίμησε.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times επεσήμανε ότι στις Βρυξέλλες, παρότι παραδέχονται τα όσα έγιναν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Τσίπρα, τονίζουν ότι έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο και της έδωσε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

«Δεν πλήρωναν φόρους στην Ελλάδα, γι' αυτό το λένε», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ελληνοτουρκικά

«Πριν τέσσερα χρόνια έκανα ένα ειλικρινές άνοιγμα την Τουρκία. Βλέπουμε ότι η γειτονική χώρα κινήθηκε επιθετικά τα τελευταία χρόνια, με σειρά προκλήσεων. Όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και των ΗΠΑ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει μια απόφαση μετά τις εκλογές: αν έχει πραγματική πρόθεση να έχει σχέσεις με τη Δύση ή θα στραφεί σε μια δική της πολιτική, που θα είναι πιο κοντά σε Κίνα ή Ρωσία. Αυτό εν τέλει θα καθορίσει τις σχέσεις μας, αλλά και το Κυπριακό».

Υπογράμμισε ότι η τουρκική οικονομία είναι σε προβληματική κατάσταση. «Υπάρχει win win σενάριο για να βρούμε λύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει προσέγγιση».

«Δεν υπάρχει συζήτηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και συνόρων. Εχουμε μόνο ένα θέμα. Είμαι ξεκάθαρος σ' αυτό».

Και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνούμε και ότι δεν μπορούμε να το λύσουμε με υπερπτήσεις αλλά με θετική ατζέντα».

Ερωτηθείς, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, αν θεωρεί τις ΗΠΑ «αξιόπιστο εταίρο», απάντησε «απολύτως».

Η Ρωσία

«Εχουμε ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά πραγματικό πρόβλημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εφόσον εισέβαλε σε ξένη χώρα. Η απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία ήταν εύκολη. Ετσι στέλνουμε κι ένα μήνυμα σε όποιους μπορεί να σκεφτούν κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η Ρωσία», τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «το ΝΑΤΟ θα μείνει ενωμένο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v