Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτώ κυβέρνηση που να μην έχει πλειοψηφία

Η ΝΔ δεν θα δεχτεί να κυβερνήσει με ανοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μετά το σοκ των Τεμπών ο κόσμος συσπειρώνεται ξανά στο κόμμα. «Θα παραλάβω την διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές». Δεν δέχομαι σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς να είμαι πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτώ κυβέρνηση που να μην έχει πλειοψηφία

Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες αλλά σπανίως τις κοιτάω στην προεκλογική περίοδο. Κάνω περιοδίες βλέπω περισσότερο κόσμο αυτό είναι η καλύτερη δημοσκόπηση, υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο του Alpha ο πρωθυπουργός.

Τα Τέμπη ήταν σοκ πιστεύω ότι ήταν λογικό να υπάρχει δημοσκοπική πίεση στην κυβέρνηση αλλά καθώς πηγαίνουμε στις εκλογές ο κόσμος συσπειρώνεται στη Νέα Δημοκρατία. «Δεν αμφισβήτησα τις δημοσκοπήσεις ούτε όταν έδειξαν υποχώρηση των ποσοστών μετά τα Τέμπη», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την «κυβέρνηση ηττημένων» που επαναφέρει συνέχεια τόνισε ότι μόνος τρόπος να μην γίνει πράξη είναι μια ισχυρή ΝΔ. «Μιλάμε για αυτό ώστε να αναδείξουμε τις αδυναμίες της απλής αναλογικής. Είναι αδιανόητο να παίζουν κάποιοι monopoly με τις καταθέσεις των πολιτών».

Στο ερώτημα αν σκέπτεται να ζητήσει «ανοχή» μετά τις δεύτερες κάλπες απάντησε σε «καμία περίπτωση». Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη σχετική αναφορά και σημείωσε ότι πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα δεχτώ σενάριο που να μην έχει την πλειοψηφία της βουλής, τόνισε.

Σε ότι αφορά το τι θα κάνει μετά τις εκλογές δήλωσε ότι «θα παραλάβω την εντολή που θα μου δώσει ο ελληνικός λαός». Ως προς το εάν θα την καταθέσει αμέσως απάντησε «θα το δούμε μετά τις εκλογές».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα δεχτεί να συμμετέχει η ΝΔ σε κυβέρνηση και ο ίδιος να μην είναι πρωθυπουργός. «Δεν θα δεχτώ κυβέρνηση που να μην είμαι πρωθυπουργός. Δεν θα το δεχτεί ούτε το κόμμα μου».

«Καθυστερήσεις και λάθη»

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «προλάβαμε να κάνουμε πολλά πράγματα την πρώτη τετραετία και οι κεντρικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Προφανώς υπήρξαν και καθυστερήσεις και λάθη» και προσδιόρισε ως δύο από τα πράγματα που χρήζουν βελτίωσης το ΕΣΥ (κεντρική μου προτεραιότητα, είπε) και η Δικαιοσύνη «όπου υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις». Το βέβαιο είναι, όπως είπε, ότι «η διαδρομή της ανάπτυξης που έχουμε μπει, πρέπει να συνεχιστεί, αλλιώς είναι δύσκολο να κάνεις, για παράδειγμα, κοινωνική και αμυντική πολιτική».

Ερωτηθείς αν οι πρωθυπουργοί πρέπει να ολοκληρώνουν τη θητεία τους στα 8 χρόνια, δεν έδωσε σαφή απάντηση, τόνισε όπως ότι «πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει η Ελλάδα».

Με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη, είπε ότι «ήμουν προσεκτικός και δεν πρόκειται να εξάγω συμπεράσματα από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Δυστυχώς, αυτό δεν το έκαναν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», σημείωσε και κατήγγειλε την Κουμουνδούρου για οργανωμένες επιθέσεις δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έκανε δε γνωστό ότι θα προτείνει την επιστροφή της λίστας και στις ευρωεκλογές προκειμένου να έχει την ευθύνη ο πρόεδρος του κάθε κόμματος.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να πάμε στο αντιστάρ σύστεμ, επιλέγοντας ανθρώπους καταξιωμένους, όχι απαραίτητα αναγνωρίσιμους».

Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε ότι ειδικά ενόψει της πρώτης κάλπης θα «πρέπει να γίνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το σύστημα που έχουμε είναι κοινοβουλευτικό, να δούμε αν μπορεί να υπάρξει αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση». Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο στις δεύτερες εκλογές -εφόσον χρειαστούν- να υπάρξει τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα. «Στις δεύτερες κάλπες κάποιος θα πάρει το μπόνους, αν ο κ. Τσίπρας είναι δεύτερος -που πιστεύω ότι θα είναι, υπάρχει λογική (τηλεμαχίας)».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει αποδεχθεί τις προσκλήσεις του για να συναντηθούν. «Μερικές φορές μου δίνεται η εντύπωση ότι την αντιπολίτευση ενώνει η αντιπάθειά τους προς το δικό μου πρόσωπο».

Δήλωσε ότι κατανοεί την οργή του κ. Ανδρουλάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όμως «κάναμε βαριές θεσμικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η ΕΥΠ που δεν έχουν κάνει άλλες χώρες. Δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής καμία διάθεση και φαίνεται ότι το πρόβλημά του είμαι εγώ προσωπικά. Δεν μπορώ να μπω σε αυτό το επίπεδο σχέσεων, οι πολίτες θα καταδείξουν το πλαίσιο διακυβέρνησης της επόμενης μέρας».

Στην ερώτηση αν μπορεί να γίνουν και τρίτες εκλογές, είπε ότι «δεν θα μιλήσω καθόλου για το τι θα γίνει στις δεύτερες. Υπάρχει μία κάλπη, αυτή της 21ης Μαΐου. Αν είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα για τη ΝΔ, ο στόχος γίνεται πιο εύκολος, αλλά δεν πρόκειται να κάνω καμία εκτίμηση για μετά».

«Μετά τις κάλπες»

Για την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε: «Έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις, ο μόνος λόγος που δεν την έχουμε είναι οι εκλογές. Περιμένουν οι οίκοι τη σταθερότητα μετά τις κάλπες. Την έβλεπα πάντα το 2023, αν υπάρξει άλλη κυβέρνηση δεν θα την έχουμε, αφού το πρόγραμμα Τσίπρα οδηγεί σε νέο μνημόνιο. 45 δισ σε ένα περιβάλλον που οι δημοσιονομικοί κανόνες ξανασφίγγουν, θα τίναζαν τα πάντα στον αέρα. Οι επενδυτές θα έφευγα, τα ομόλογά μας θα δέχονταν μεγάλη πίεση, θα κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα μεινουμε σε αυτό το δρόμο που έχουμε χαράξει;».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ξανά ότι η μείωση των έμμεσων φόρων «δεν είναι η ενδεδειγμένη πολιτική, καθώς δεν περνάνε στον καταναλωτή και στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό».

Για την επόμενη τετραετία, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να πέσουν οι έμμεσοι φόροι, όταν δεν μπαίνει σε κίνδυνο η πορεία του προϋπολογισμού». Επίσης έκανε γνωστό ότι «ο σκοπός μου είναι η περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος».

Χαρακτήρισε την ακρίβεια ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», είπε ότι είναι «παγκόσμιο πρόβλημα» και εκτίμησε ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση της ακρίβειας. Για τα επιδόματα, είπε ότι ήταν έκτακτα λόγω των καταστάσεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, καθώς «υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει η λειτουργία της αγοράς».

Στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε «πολύ επιφυλακτικός για την ‘’αλλαγή στάσης’’ που κάποιοι ισχυρίζονται ότι έκανε η Άγκυρα, υπάρχει όντως μια αποκλιμάκωση, λόγω και της προσέγγισης λόγω σεισμών. Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα έρθει ξανά στη λογική της μεγάλης πατρίδας, με γελοίους χάρτες που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία». Η σχέση του με τον Ερντογάν, όπως είπε, «δεν είναι η ευκολότερη» και ανέφερε πως του έχει ξεκαθαρίσει πως «ένα είναι το θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Αν βάλεις στον μπουφέ και άλλα θέματα, δεν θα πάμε μακριά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v