Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών αλλά νοικοκυριών

«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη», σημειώνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση, με συμμετοχή ή ανοχή.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών αλλά νοικοκυριών

«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί», απαντώντας έτσι στο ερώτημα γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός, όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα και η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη, γιατί «ο κόσμος θέλει αλλαγή και σιγουριά».

Πρόσθεσε ότι έχει την εμπειρία διακυβέρνησης της χώρας «στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της» και ότι κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, όμως «ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρξαν προσδοκίες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, δεν πήγαν όμως καλύτερα». Σημείωσε πως το συναίσθημα που συναντά όπου βρίσκεται, είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, υπάρχει κόσμος που αισθάνεται ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν, όπως η μεσαία τάξη, και άλλοι που στοχοποιήθηκαν όπως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».

Ερωτηθείς γιατί επιμένει να γίνει ντιμπέιτ και μεταξύ του ίδιου με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης ‘Τσίπρας ή Μητσοτάκης' το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης και όταν βάζεις αυτό το δίλημμα, πρέπει να είσαι ανοικτός να συγκριθείς με αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο βασικός σου αντίπαλος». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε προτείνει ντιμπέιτ και τότε μόνο μεταξύ τους, με τον κ. Μεϊμαράκη και αυτό είχε ωφελήσει τον πολιτικό διάλογο. Γιατί, όπως πρόσθεσε, οι πολίτες θέλουν να δουν τις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο. Σχολίασε ότι και ο Μακρόν με τη Λεπέν είχαν ανοικτό διάλογο, όχι στημένο ντιμπέιτ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε το 2019 και το αρνείται και τώρα».

«Προφανώς και να πάμε όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε αλλά συνήθως, ειδικά με αυτούς τους αυστηρούς όρους, αυτές οι συζητήσεις είναι και λίγο "σούπα" και δεν καταλαβαίνει κι ο κόσμος πολλά πράγματα», συνέχισε. «Γιατί να μην έρθεις σε ανοικτό ουσιαστικό διάλογο, όχι αντιπαράθεση με την έννοια της σύγκρουσης στα μαρμαρένια αλώνια, διάλογο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας; Τι φοβάται;», είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς ο κ. Μητσοτάκης, «που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό προφίλ», δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γ. Βαρουφάκη κι αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο». Υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία, στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί».

Ανέφερε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή είτε με την ανοχή του».

«Πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον καγκελάριο Σολτς, πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, αν νόμιζε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο». «Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τη χώρα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v