Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες

Οι κίνδυνοι πολιτικής αστάθειας και κυβέρνησης των ηττημένων, στην κυβερνητική φαρέτρα. Στο στόχαστρο οι κεντρώοι και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Μέγαρο Μαξίμου: Τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η στρατηγική Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες

Με περιοδείες εντός και εκτός Αττικής ξεκίνησε και συνεχίζει την επίσημη προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την Κρήτη, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μία ακόμα «δύσκολη» για τη ΝΔ περιφέρεια του λεκανοπεδίου, τη δυτική Αττική και συγκεκριμένα το Αιγάλεω. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, με έμφαση στις περιοχές όπου τα ποσοστά της ΝΔ… χρήζουν βελτίωσης, ενώ διαρκώς στο στόχαστρο παραμένουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ο αριθμός των οποίων παραμένει υψηλός.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα επιμείνει να χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης είναι ο «κίνδυνος» της πολιτικής αστάθειας, εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και της… επικίνδυνης -όπως τη χαρακτηρίζει- «κυβέρνησης των ηττημένων» μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, εάν το επιτρέψουν οι αριθμοί. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί το φλερτ με τους κεντρώους ψηφοφόρους και δη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι -εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο- επιθυμούν σταθερότητα στον τόπο, αλλά όχι τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ρέθυμνο απευθύνθηκε και πάλι προς «τους φίλους μας που ενδεχομένως να σκέφτονται να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο ξέρουμε ότι είχε μία ιστορική δύναμη εδώ στην Κρήτη, να τους πω να σκεφτούν πολύ καλά την επιλογή τους, διότι μπορεί να καταλήξουν ενώ ψηφίζουν Ανδρουλάκη, να τους προκύπτει Τσίπρας από την "πίσω πόρτα". Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το οποίο τελικά θέλουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικά όσον αφορά τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ως δώρο εξέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες παρεμβάσεις για τις τράπεζες και την οικονομία, οι οποίες -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- παραπέμπουν σε «αμαρτίες του παρελθόντος» και βάζουν ένα ακόμα εμπόδιο στην ευρεία αποδοχή της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» από την πλειοψηφία των πολιτών. Εφόσον, πάντως, «βγαίνουν τα κουκιά» γι’ αυτήν, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις επί του παρόντος διαψεύσεις, θα προσπαθήσει να σχηματίσει αυτήν και υπενθυμίζουν τη συμπόρευσή του με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ το 2015.

«Κανένα λόγο»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τηλεμαχίας (Debate),το Μέγαρο Μαξίμου θα επικεντρωθεί στην ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και δεύτερο με τη συμμετοχή μόνο των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με έμπειρο γαλάζιο κοινοβουλευτικό, «όταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις είσαι σταθερά μπροστά και με διαφορά, δεν έχεις κανένα λόγο να επιδιώξεις μια μετωπική με τον βασικό σου αντίπαλο. Αυτό το αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να εκμεταλλευτεί τυχόν λάθος του πρωθυπουργού, για να μειώσει τη διαφορά».  

Δεν είναι τυχαία η προτροπή του κ. Μητσοτάκη στους πολίτες «να αφήσουμε τους αντιπάλους μας να βουλιάζουν στο "γκρίζο", στην τοξικότητα και στη λάσπη», εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «στρώνει το χαλί για την επερχόμενη εκλογική του ήττα. Να λέει: μην πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις, μην πιστεύετε τα μέσα, μην πιστεύετε τίποτα από όλα αυτά, δρομολογούμε σχέδια, δεν ξέρω και εγώ, αποστασίας, αποσταθεροποίησης. Του απαντώ: τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, η βροντερή φωνή του ελληνικού λαού θα στείλει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που του αξίζει, στην αντιπολίτευση».

Ήδη, πάντως, για το θέμα των δημοσκοπήσεων, με φόντο και την τελευταία που είδε το φως από τη «Metron Analysis» για το «Βήμα», χθες υπήρξε η πρώτη κόντρα του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου και της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο "λυσάρι" κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Επικρατείας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v