ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς «πρωτιά» δεν πάμε σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας

Γιατί ο Α. Τσίπρας υπερτόνισε από το Βερολίνο τον παράγοντα της «ηθικής νομιμοποίησης». Για παρερμηνείες των δηλώσεών τους μίλησαν οι Δραγασάκης-Τσακαλώτος. Αρνείται ψήφο ανοχής ο Γ. Βαρουφάκης, οξύνει τον λόγο του ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς «πρωτιά» δεν πάμε σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας

Στη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη παραπέμπουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναδείξουν τον τρόμο της ΝΔ απέναντι στον εφικτό, όπως λένε, σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. «Αν ορισμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν πάνε να ψηφίσουν (στις 21 Μαΐου), τότε μπορεί να προκύψουν αλλόκοτα αποτελέσματα, σαν αυτά για τα οποία μιλούν οι κύριοι Τσακαλώτος και Δραγασάκης», είπε ο υπουργός Εργασίας. Για να προσθέσει μάλιστα, «μετά, η κατάσταση δεν διορθώνεται».

Από την πλευρά του, βεβαίως, επικαλέστηκε την ερμηνεία που δόθηκε στις τοποθετήσεις του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με την οποία μπορεί να «βγουν» οι αριθμοί για κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα. Και οι δύο αρνήθηκαν αυτή την ερμηνεία, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί αριθμητικά ο εν λόγω στόχος, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα από την κάλπη της απλής αναλογικής.

«Η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής είναι η μόνη εγγύηση γι’ αυτό, και η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχηματισμό της. Η ‘γραμμή’ περί δήθεν “διαφωνιών” εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ηττηθεί, όπως θα ηττηθεί στην κάλπη ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης. Ο κ. Τσακαλώτος, δε, ανέδειξε το ψευδές επιχείρημα του Μαξίμου ότι μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να είναι «των νικητών» και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα. «Δηλαδή θα σχηματίσει κυβέρνηση των ‘νικητών’ ένα κόμμα που θα πιάσει 38% και θα είναι κυβέρνηση των ‘ηττημένων’ μία συνεργασία που αθροιστικά θα εκφράζει το 48%;», τόνισε.

Η παράμετρος της «ηθικής νομιμοποίησης»

Όπως έχουμε σημειώσει προ πολλού, τυπικά και υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα (ή και άλλο ένα, ενδεχομένως), εφόσον το άθροισμα των ποσοστών τους υπερβεί το 47%. Για να συμβεί αυτό όμως -μόνο με αριθμητικούς υπολογισμούς- θα παίξει ρόλο η απόσταση του δεύτερου κόμματος από το πρώτο, καθώς και το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής.

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «δεν μπαίνεις σε μία μάχη με μπακαλίστικα τεφτέρια για να κάνεις προσθαφαιρέσεις εδρών που θα σου δώσουν πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αλλά με οδηγό την ανάγκη να πείσεις τους πολίτες και να ηττηθεί η σημερινή κυβέρνηση».

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στο Βερολίνο σε εκδήλωση με Έλληνες ομογενείς, υπερτόνισε και το ηθικό πολιτικά στοιχείο αυτού του στόχου. «Το κόμμα που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή».

Δεδομένου δε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε χθες όχι μόνο τη συμμετοχή σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και την ψήφο ανοχής σε αυτή («να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο»…), προκύπτει σαφώς ότι μία τέτοια συγκυβερνητική προοπτική μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και ικανό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σκληρή στάση από τον Ν. Ανδρουλάκη

Αυτά, βεβαίως, αφορούν… την αριθμητική παράμετρο, καθώς μένει να φανεί, το βράδυ των εκλογών, εάν θα υπάρξει και πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Η Χ. Τρικούπη, εκτιμώντας ότι κερδίζει (εκλογικούς) πόντους από την «υπόθεση Γεωργούλη», κάνει ακόμα πιο κοφτερό τον λόγο της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας πιστά τις ίσες αποστάσεις με τη ΝΔ.

Είναι ενδεικτική η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη σε χθεσινή ομιλία του στη Μυτιλήνη, αναφερόμενος στο διακύβευμα της κάλπης: «Μπορεί να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αυτός που υποσχόταν "σεισάχθεια" και ξεπούλησε τα κόκκινα δάνεια του ελληνικού λαού στα funds; Μπορεί να μιλάει για προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων Ελλήνων αυτός που ουσιαστικά απάλειψε κάθε προστασία της; Ή μήπως μπορούν να εγγυηθούν μία ισχυρή Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών, τα πρόσωπα που καταπάτησαν κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου;».

Και κατηγόρησε, επίσης εξίσου, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για «ψηφιακό παρακράτος», με αφορμή τις υποκλοπές και τα σχόλια τρολ για την καταγγέλλουσα τον Α. Γεωργούλη, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v