“Στις ελληνικές εκλογές της 21ης του Μάη, θα δοθεί ο επόμενος αγώνας των ευρωπαϊκών δυνάμεων της προόδου απέναντι στις δυνάμεις του νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Βερολίνο σε ομογενείς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην γερμανική πρωτεύουσα.
“Είναι ένας αγώνας που οι δυνάμεις της προόδου πρέπει να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο ενωμένες. Διότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, μόνο η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στις δυνάμεις της Δεξιάς που βλέπουμε κάθε μέρα να συνεργάζονται όλο και πιο στενά με τις δυνάμεις του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Στην Ιταλία, στην Σουηδία και στην Ανατολική Ευρώπη”, πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε με έμφαση: “συγκρούονται δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι που βλέπουν με ριζικά διαφορετικό τρόπο όχι μόνο τον κόσμο και την Ευρώπη, αλλά και τη θέση που πρέπει να έχει η Ελλάδα σε αυτόν.
Και όπως βλέπετε δεν λέω μόνο δύο διαφορετικές ιδεολογίες, λέω δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες.
Διότι αυτό που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι απλά μια δύναμη της δεξιάς με την οποία διαφωνούμε ιδεολογικά. Είναι μια δύναμη νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού με την οποία μας χωρίζουν βαθύτατες και ανυπέρβλητες αξιακές διαφορές”.
Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε ότι έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το Βερολίνο ως πρωθυπουργός, “σε μία περίοδο που καταφέραμε μαζί με τον ελληνικό λαό να βγάλουμε τη χώρα από τη μεγάλη κρίση της χρεοκοπίας, να την ξανακάνουμε μια κανονική χώρα”.
Εξηγώντας ότι ναι μεν “δείξαμε τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση, τι σημαίνει κυβερνώσα Αριστερά”, ωστόσο “δεν είχαμε την ευχέρεια να κυβερνήσουμε δίχως καταναγκασμούς και να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας”.
Ως ξεχωριστά εκλογικά διακυβεύματα ανέφερε:
“Σήμερα η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω τις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009.
Να αφήσει πίσω της το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά. Τη διεύρυνση των ανισοτήτων με μια πολιτική που αναδιανέμει το εισόδημα και το πλούτο από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη στους ισχυρούς.
Να αφήσει πίσω μια περίοδο που το κράτος δικαίου και η δημοκρατία κακοποιήθηκαν βάναυσα από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και έθεσε την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό της ενημέρωση σε περιπέτειες”.
“Όπως στη Γερμανία”
Και ανέδειξε το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές “που για πρώτη φορά θα γίνουν με ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου, οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει. Όπως ακριβώς γίνεται και στη Γερμανία για πολλά χρόνια".
Αναφερόμενος στην κινδυνολογία, όπως είπε, των αντιπάλων (ΝΔ) ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα φέρουν αβεβαιότητα, τόνισε:
“Στην πραγματικότητα η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι οι ίδιοι. Και η σταθερότητα, όπως στη Γερμανία, είναι συνώνυμο των κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας, που θα απολαμβάνει πολύ πιο ευρεία στήριξη στο λαό από ότι οι λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Το κόμμα λοιπόν που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές θα έχει τη πολιτική νομιμοποίηση αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή.
Η ΝΔ αυτό το αρνείται. Λέει ότι θέλει επαναληπτικές εκλογές μέχρι να έρθει αυτοδύναμη.
Εμείς από την άλλη είμαστε έτοιμη, αν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές της 21ης Μαίου να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας”.