Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πολιτική θύελλα με τις δηλώσεις Τζανερίκου

Το Μαξίμου τον διαψεύδει και αφήνει αιχμές για τα κίνητρά του. ΣΥΡΙΖΑ: Φωτογραφίζει τον κ. Μητσοτάκη ως τον «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα» που πρόσφερε ανταλλάγματα και επισημαίνει τη «διαφήμιση» στο κόμμα Κασιδιάρη. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ζητά απαντήσεις από τον υπ. Δικαιοσύνης.

Νέα πολιτική θύελλα με τις δηλώσεις Τζανερίκου

«Φωτιές» μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα άναψε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, με τις καταγγελίες του για κυβερνητικές παρεμβάσεις προς αυτόν, προκειμένου να μπλοκάρει -έναντι ανταλλαγμάτων- τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Έκανε μάλιστα λόγο για «επαφή» του με Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα ο οποίος προσπάθησε να τον επηρεάσει και που απειλεί να αποκαλύψει εάν το Μέγαρο Μαξίμου επιμείνει στη διάψευση των λεγομένων του.

Η κυβέρνηση διαψεύδει τον ανώτατο δικαστικό και αφήνει αιχμές σε βάρος του για τα κίνητρά του, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «φωτογραφίζει» τον πρωθυπουργό ως το πρόσωπο που εννοεί ο κ. Τζανερίκος και το ΠΑΣΟΚ θέτει ερωτήματα και προς τις δύο πλευρές.

«Επιχειρηματικά συμφέροντα»

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει στο σύνολό τους τις καταγγελίες του κ. Τζανερίκου και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε το θέμα να λάβει διαστάσεις, ειδικά αυτή την κρίσιμη, προεκλογική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, κρατά χαμηλά το ζήτημα, αρχικά με τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου και στη συνέχεια, όταν επανήλθε  ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, μέσω διαρροών, χωρίς πάντως να εκλείψουν οι σοβαρές αιχμές κατά του ανώτατου δικαστικού.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, πέρα της γνωστής συνάντησης με τον κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Τζανερίκος δεν έχει συναντήσει κανένα ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, όπως ισχυρίζεται. Παράλληλα, σχολίαζαν ότι ο πρώην αντεισαγγελέας φιλοδοξούσε να γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διαρρέοντας ταυτόχρονα ότι έχει ερείσματα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγιναν γνωστές στην κυβέρνηση, η οποία δεν έκανε πράξη την επιθυμία του, με αναπόφευκτη συνέχεια τη ρήξη των δύο πλευρών.

Αναφορικά με τη συνάντηση του δικαστικού με τον υπουργό Επικρατείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου που είχε να κάνει με τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου και αυτό ήταν θεσμικά επιβεβλημένο. Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που λέγονται;», διερωτήθηκε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι «εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές», ενώ επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση ανέκαθεν λειτουργεί θεσμικά και σέβεται τη διάκριση των εξουσιών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «ανώτατος παράγοντας» είναι ο κ. Μητσοτάκης; 

Το χαμήλωμα των πολιτικών στροφών λόγω Μ. Εβδομάδας αλλά και ο προβληματισμός για τη “διαφήμιση” που ενδεχομένως θα κάνουν στο “κόμμα Κασιδιάρη” οι νέες καταγγελίες του παραιτηθέντος Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, οδήγησαν την αντιπολίτευση σε λελογισμένες αντιδράσεις.

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Τζανερίκος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και νέων αποκαλύψεων, ως προς το ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που του πρότεινε ανταλλάγματα (σ.σ. θέση σε κάποια Αρχή) εάν στήριζε τον αποκλεισμό το κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι το μείζον θέμα που άνοιξε θα έχει μεταπασχαλινή συνέχεια. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φωτογράφισε ευκρινώς τον κ. Μητσοτάκη ως τον “ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα”, σημειώνοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε: “Ο κ. Μητσοτάκης τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;”. 

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη άλλωστε, στην πολιτικο-δημοσιογραφική γλώσσα ο προσδιορισμός “ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας αντί “ανώτερος” αφορά τον πρωθυπουργό και όχι οποιονδήποτε υφιστάμενό του στο Μαξίμου. 

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης 

Απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσω κοινής ανακοίνωσης  των Τομέων Δικαιοσύνης και Θεσμών του κόμματος.

“Οι σημερινές αποκαλύψεις του υπό παραίτηση Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και για το δέλεαρ που του προσφέρθηκε, εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η Κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο Υπουργός Δικαιοσύνης και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αρμόδια στελέχη επιρρίπτουν, ωστόσο, ευθύνες και στον ίδιο τον κ. Τζανερίκο, θέτοντας ένα επιπλέον ερώτημα: “ο κ. Αντιπρόεδρος γιατί προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί θέματος που θα έκρινε σε λίγες ημέρες; Διότι οι πρώτοι φύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι οι λειτουργοί της, ιδίως αυτοί που έχουν τιμηθεί με τα ύπατα αξιώματά της”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v