Την μετακίνηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ εκτός υπερταμείου και της επιστροφής τους σε άμεσο έλεγχο του δημοσίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Αναφορικά με τις φήμες περί ιδιωτικοποίησης του νερού, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρίες μετά τις εκλογές θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του δημοσίου, θα παραμείνουν πάντα υπό κρατικό έλεγχο». Έκανε μάλιστα λόγο για ψέματα μετά μουσικής, όσον αφορά στην πρόσφατη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα», σημειώνοντας ότι αυτή θα καθορίσει τι θα γίνει εάν χρειαστεί και δεύτερη κάλπη. «Διεκδικώ την αυτοδυναμία. Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019», επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τη λαϊκή ετυμηγορία και τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Μια σταθερή κυβέρνηση και η αυτοδυναμία, όπως είπε, διασφαλίζουν τη σταθερότητα στη χώρα. Έφερε ως παράδειγμα τα γεγονότα στον Έβρο. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε να συνεννοηθούμε με δύο άλλα κόμματα», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης για:
-Τα ελληνοτουρκικά και την αναφορά Ακάρ για μορατόριουμ μέχρι το Σεπτέμβριο:
«Καλοδεχούμενη αυτή η εκτόνωση, πάντα την επιδιώκαμε χωρίς έκπτωση στις θέσεις μας. Το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες, το επαναφέρουν οι Τούρκοι τώρα. Αυτή η στροφή είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών, όμως θα πρέπει η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια ώστε μετά τις εκλογές να καθίσουμε να λύσουμε τη μία βασική διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
-Τον φράχτη στον Έβρο:
«Η φράχτης θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους. Είναι στενάχωρο ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Παπαδημούλης, να εγκαλούν την Ευρώπη να μην τον χρηματοδοτήσει».
-Τη δήλωση Θεοδωρικάκου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρό:
«Είπε το αυτονόητο. Αυτή τη στιγμή διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν αλλεργία να αναγνωρίσουν το ρόλο της αστυνομίας στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους οι αστυνομικοί, όμως υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα μιας πολύ επιθετικής παραβατικότητας, στις πορείες, οι μπαχαλάκηδες, οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την δική μου παραίτηση καμιά δεκαριά φορές και του μισού υπουργικού συμβουλίου. Είναι ανάγκη να υποστηρίξουμε περισσότερο την αστυνομία με μέσα, κυρίως με εκπαίδευση, ώστε να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία. Θέλω οι αστυνομικοί να είναι στο δρόμο, κοντά στον πολίτη και όσο απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αυτό θα συμβαίνει και περισσότερο»
-Την τραγωδία των Τεμπών:
«Με ταρακούνησε σε τέτοιο βαθμό που είμαι σήμερα πολύ πιο αποφασισμένος να προχωρήσω στις αναγκαίες αλλαγές. Θα μάθουμε την αλήθεια και δεν υπάρχει καμία απολύτως συγκάλυψη. Είναι προσωπική μου δέσμευση, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη που κινείται ταχύτατα, ευελπιστώ ότι γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις. Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου, ήταν τραγικό αυτό που αντιμετωπίσαμε, μια γροθιά στο στομάχι. Το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν ήταν έτοιμο, δεν το υλοποιήσαμε πλήρως. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω. Τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια, αυτό που έγινε θα είναι μια αφορμή να συγκρουστούμε ακόμα πιο τολμηρά με τις εστίες ωχαδελφισμού στο δημόσιο. Αξιολόγηση Παντού, όχι τιμωρητική, αλλά για να επιβραβεύσουμε τους καλούς και να βελτιώσουμε τους λιγότερο καλούς. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να το κάνει, έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να το κάνει».
-Την υγεία:
«Την περίοδο της πανδημίας εκ των πραγμάτων ασχολήθηκα πολύ με αυτήν. Είδα τεράστιες δυνατότητες και χτυπητές αδυναμίες. Το ΕΣΥ άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, ταυτόχρονα κουράστηκε, εξαντλήθηκε από την πανδημία. Η δημόσια υγεία μία από τις τρεις πολιτικές προτεραιότητες της ΝΔ για τη ΝΔ. Ένα νέο ΕΣΥ και με προσλήψεις γιατρών και με κίνητρα να προσληφθούν, έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψη σημαντικούς πόρους για να βελτιώσουμε τα κέντρα υγείας και τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Αρχίζει να λειτουργεί καλά ο προσωπικός γιατρός, ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς, το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά».
-Τον Αλέξη Τσίπρα:
«Πιστεύει ότι η λύση σε όλα τα προβλήματα είναι παραπάνω προσλήψεις, οι περικοπές φόρων και η αύξηση μισθών. Γιατί δεν το έκανε όταν κυβερνούσε, Θυμίζω ότι είναι ο άνθρωπος που τσάκισε την μεσαία τάξη; Κοστολογούνται 45 δις όσα υποσχέθηκε. Όταν τον ρώτησα στη Βουλή πόσο στοιχίσει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν γνώριζε. Αφενός δεν το αντέχει η οικονομία, αφετέρου δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει».
-Την επενδυτική βαθμίδα:
«Έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις, είμαστε ένα βήμα πριν από αυτήν, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε πριν από τις εκλογές, αν κερδίσουμε τις εκλογές θα την κατακτήσουμε πριν από το τέλος του έτους».
-Τα δάνεια των επιχειρήσεων:
«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ένας θεσμός που ενεργοποιήσαμε, έχει δώσει μέχρι τώρα δάνεια 8 δις ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τώρα, με ένα νέο εργαλείο, 60.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να περάσουν ούτε από την πόρτα μιας τράπεζας, θα μπορούν πια να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό μηχανισμό. Η πλατφόρμα είναι απολύτως έτοιμη και μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν, να πάρουν δάνειο».
-Τις τριετίες:
«Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα για το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι υποχρέωσή μας αφού η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα»
-Το τέλος επιτηδεύματος:
«Αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες έχουν στηριχθεί από αυτήν την κυβέρνηση. Βεβαίως και θα το εξετάσουμε και θέλω να το μηδενίσουμε υπό την προϋπόθεση να έχουμε βελτιωθεί στη φορολογική συμμόρφωση. Υπάρχει ζήτημα φοροδιαφυγής, είναι ανάγκη η χρήση νέων εργαλείων».
-Την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους:
«Ο κ. Τσίπρας στην Ηλεία είπε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς, δεν είπε ότι ο ίδιος το δημιούργησε. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά και από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε αυτούς τους συνταξιούχους που παρά την αύξηση των συντάξεων, δεν θα την βλέπουν λόγω προσωπικής διαφοράς».
-Το ΕΚΑΣ:
«Δεν θα πληρώνουν φάρμακα όσοι έπαιρναν ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία».
-Το «καλάθι του νοικοκυριού»:
«Σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει, προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα, όμως δημιουργεί διαφάνεια και περισσότερο ανταγωνισμό»
-Τον πληθωρισμό στα τρόφιμα:
«Το market pass ήταν για τη στήριξη στις αγορές τροφίμων. Δεν υπάρχει μαγική λύση, είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί πληθωριστική έξαρση. Κλείσαμε με τις παροχές έως τις εκλογές. Με το market pass, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, βάζοντας κάτω τα δημοσιονομικά, θα στηριχθούν κυρίως οι ευάλωτοι. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα περάσει στον καταναλωτή, συνέβη και σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει ακρίβεια, αλλά και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. Πρόστιμα έχουν μπει, θα μπουν και άλλα, η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές και αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό. Περισσότερος ανταγωνισμός παντού».
-Το πρόγραμμα «Σπίτι για νέους»:
«Έχει θετική ανταπόκριση. Εφόσον εξαντληθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός των 10.000 νέων, είμαι απολύτως έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος. Θα πληρώνουν, αλλά θα πληρώνουν για το σπίτι τους, όχι για τον ενοικιαστή. Θα ξαναδούμε το πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων».
-Την πρώτη κατοικία
«Γίνεται μια συστηματική παραπληροφόρηση από την αντιπολίτευση που θεσμοθέτησε την παραχώρηση κόκκινων δανείων στα funds. Υπάρχει πλαίσιο προστασίας που αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις που πρέπει για τις ευάλωτες ομάδες. Υπάρχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που λειτουργεί αποτελεσματικά, έχουμε κάνει παρεμβάσεις για το πώς δεν θα δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων. Σκοπός είναι να βρεθεί μια δίκαιη διευθέτηση του οφειλέτη και του κατόχου του δανείου ώστε να εξυπηρετείται χωρίς να μπαίνει θηλιά στον δανειολήπτη».
-Την τροπολογία για κόμμα Κασιδιάρη:
«Σήμερα θωρακίζουμε περεταίρω το νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στο τμήμα του Αρείου Πάγου να μην εγκρίνει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν την τροπολογία στη Βουλή, η αρμοδιότητα περνά στα χέρια της Δικαιοσύνη, ο νόμος περιγράφει με σαφήνεια αυτό που πρέπει να γίνει»
-Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν κερδίσει η ΝΔ, θα έχει περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα:
«Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση. Από τη στιγμή που οι πολίτες αντιληφθούν ότι είμαστε συνεπείς, θα μας εμπιστευτούν και πάλι. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή. Γιατί είναι περήφανος ο Τσίπρας; Ποια ήταν η συνέπεια λόγων και πράξεων; Νέα παραμύθια ο λαός από τον Τσίπρα δεν πρόκειται να ξαναπιστέψει»
-Τον Νίκο Ανδρουλάκη:
«Του ζήτησα δύο φορές να συναντηθούμε, το βράδυ των εκλογών στο τηλέφωνο και στη Βουλή και το αρνήθηκε».
Φάμελλος: Γιατί δεν μεταφέρει τώρα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ;
Την αντίδραση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλου προκάλεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού για επιστροφή των δυο εταιριών στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές.
Συγκεκριμένα, ο ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε:
«Μετά τις εκλογές θα μεταφερθούν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στο Δημόσιο λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Αυτό το ξέρουμε, αφού θα έχουμε άλλη κυβέρνηση.
Γιατί όμως δεν το κάνει τώρα; Η Βουλή ακόμα ανοιχτή είναι! Και γιατί στο νόμο 4964, Ιούλιο 22 έκανε το αντίθετο, παραβιάζοντας απόφαση ΣτΕ;»