Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Δεν είμαστε αφελείς, όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές

Ο Νίκος Δένδιας σπεύδει να χαρακτηρίσει «απολύτως καλοδεχούμενη» την «τεράστια αλλαγή», όπως αναφέρει, της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας.

Δένδιας: Δεν είμαστε αφελείς, όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές

Το μήνυμα πως η Ελλάδα ιστορικά, εθνικά, πάντοτε, είχε υπογραμμίσει ότι εφόσον η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας, η χώρα μας θα ανταποκριθεί, εκπέμπει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας σπεύδει να χαρακτηρίσει «απολύτως καλοδεχούμενη» την «τεράστια αλλαγή», όπως αναφέρει, της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας. Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τη στροφή αυτή της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται με τον καιρό και σημειώνει πως δεν είναι η ελληνική πλευρά η οποία είχε εκφράσει απειλές ή διεκδικήσεις. «Όταν εμείς βλέπουμε την Τουρκία να διίσταται από το προηγούμενο παράδειγμα, και να δημιουργεί ένα νέο παράδειγμα απόπειρας φιλικών σχέσεων, αυτό είναι κάτι το οποίο, θέλουμε, να πιστέψουμε ότι είναι ειλικρινές. Δεν είμαστε αφελείς» υπογραμμίζει με σαφήνεια και εκφράζει την εκτίμηση ότι όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές. «Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης που θα προκύψει από την κρίση του τουρκικού λαού και πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά» εξηγεί. Κατά τον Νίκο Δένδια, οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να επιτρέψουν πάντα ένα καινούργιο ξεκίνημα και προτάσσει ότι και γι' αυτό η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε μία χείρα φιλίας που εκτείνεται από την άλλη μεριά του Αιγαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επαναλαμβάνει το μήνυμα πως η Ελλάδα πάντοτε λέει ότι εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία και να φερθεί με τον ανάλογο τρόπο. Αυτό είναι που συμβαίνει, προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας σκιαγραφεί την αλλαγή στην τουρκική στάση, όπως είπε, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια, λίγες μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Ενδεικτικά, σταχυολογεί ότι παλαιότερα, κάθε μέρα υπήρχαν υπερπτήσεις, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, ενώ όλο αυτό το διάστημα από την ημέρα εκείνη, δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε παραβίαση. «Και κάτι παραπάνω: δεν υπάρχει καν τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενικά μια πλήρης αλλαγή της τουρκικής στάσης. Έχει αλλάξει τελείως η ρητορική. Δεν εκτοξεύονται ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε οτιδήποτε άλλο εναντίον της Ελλάδας».

Επιχειρώντας να εξηγήσει την τουρκική στάση, αναφέρει πως θεωρεί καταρχήν ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά αυτή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα την ώρα της ανάγκης της τουρκικής κοινωνίας επέλεξε, χωρίς να ζητήσει το οποιοδήποτε γεωπολιτικό αντάλλαγμα, και χωρίς να λάβει υπόψη της όλα τα προηγούμενα, σταθεί πλάι στον τουρκικό λαό. «Αυτό θεωρώ ότι εκτιμήθηκε από την τουρκική πλευρά» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσλογλου λίγες ώρες μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ρητά πως αν απαιτηθεί αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. «Βεβαίως, πηγαίνουμε προς εκλογές. Δεν είναι τώρα η στιγμή για να υπάρξει ευρεία συζήτηση. Αυτό είναι κάτι που θα ακολουθήσει την κρίση των κοινωνιών και των δύο χωρών. Όμως, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες μας να πάνε προς στις εκλογές με ήρεμα νερά. Κάτι που εδώ, για να είμαστε ειλικρινείς, για κάποιους μήνες ήταν απόλυτο ζητούμενο. Ψάχναμε να δούμε πώς θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο και ανησυχούσαμε πάρα πολύ για το μεσοδιάστημα μεταξύ των πιθανών δύο εκλογών στην Ελλάδα» υπογραμμίζει.

Αποτυπώνοντας το επίπεδο των σχέσεων του με τον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνει πως έχουν μια τέτοια σχέση που επιτρέπει να τον καλέσει οποιαδήποτε στιγμή και δήλωσε βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί αμέσως. Άλλωστε, έχει συμβεί, πάντοτε διατηρούσε επαφές, όπως γνωστοποίησε.

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερκών, αναφέρει το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για όλους τους Έλληνες. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τις ένοπλες δυνάμεις, για την ηγεσία τους, ήταν πάρα πολύ δύσκολο και για μένα. Δεν έχει νόημα να θυμηθώ ή να αποκαλύψω επεισόδια. Κάποια είναι γνωστά, κάποια δεν είναι γνωστά. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν φορές που φτάσαμε πολύ κοντά σε σημείο, να πούμε, μη επιστροφής. Παρά ταύτα, χάρη σε σώφρονες χειρισμούς, και από τις δύο πλευρές, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Και είμαστε σήμερα εδώ πού είμαστε. Αυτό που είναι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό, είναι να μην επανέλθουμε σε εκείνο το διάστημα. Νομίζω είναι καλό, όλοι, να ξεχάσουμε εκείνο το διάστημα» επεξήγησε.

Περαιτέρω αναδεικνύει ότι στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων, η Ελλάδα προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να δώσει μια σαφή εικόνα στη διεθνή κοινότητα, στους συμμάχους μας, στους φίλους μας, σε αυτούς που ήθελαν να μας ακούσουν για την αιτία και τη φύση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνει επιτυχημένη την προσπάθεια αυτή.

Αναφορικά με το σενάριο επέκτασης των χωρικών υδάτων, σχολιάζει πως όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, που θα εκφράζει τη νέα βούληση της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού. «Εάν η ελληνική κοινωνία, επιβραβεύσει εμάς και υπάρξει μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε θα το συζητήσουμε επί τη βάσει που θα το έχουμε αφήσει» καθιστά σαφές.

Δίνοντας το στίγμα για τις προκλήσεις της ελληνικής διπλωματίας μετά τις εκλογές, δίνει βαρύτητα στην ανάγκη μιας ολιστικής αντίληψης για την εξωτερική πολιτική της χώρας και εστιάζει στις σχέσεις με την Τουρκία και στην ολοκλήρωση της εκστρατείας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ως προς την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκφράζει την πεποίθηση ότι «είμαστε πολύ κοντά πια». Επιπλέον, εξαίρει τη σημασία των δύο άλλων εκστρατειών που αφορούν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την επικοινωνία με χώρες και χώρους γεωγραφικούς που δεν έχει αναπτύξει η χώρα μας. Όπως αποσαφηνίζει, αναφέρεται σε ένα κομμάτι του Ειρηνικού, την Αυστραλία, Ινδονησία, Νέα Ζηλανδία, μικρότερες χώρες τις περιοχής, Φιλιππίνες, και σε ένα κομμάτι της Αφρικής, στην ανατολική Αφρική - «με τη δυτική έχουμε προχωρήσει αρκετά».

Συνάμα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον «πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η Ελλάδα να παίξει στα Βαλκάνια, στον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στη νέα πραγματικότητα στο Μαυροβούνιο».

Εν συνεχεία, η συνέντευξη στράφηκε σε πολιτικά ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας ενόψει των επικειμένων εκλογών. Ερωτηθείς αν πιστεύει στις συνεργασίες, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η πρόταση της ΝΔ είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά της μία περίοδο επαρκή, πέντε εβδομάδες, για να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία αυτό που βαθιά πιστεύει. Ότι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό, ο οποίος είναι αρχηγός». Αποτυπώνοντας τη βούληση της ΝΔ, αναφέρει: «εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να επιλέξει εμάς. Πρέπει να δώσει στον Μητσοτάκη μία δεύτερη τετραετία. Αυτό θα επιδιώξουμε. Νομίζω ότι έχουμε μία σημαντική πιθανότητα να το κάνουμε σωστά, να το κάνουμε καλά, με απόλυτο σεβασμό στη κρίση του ελληνικού λαού. Ο λαός είναι το αφεντικό μας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αποκλειστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης από τις εκλογές, αναφέρει πως πιστεύει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο του πολιτικού σκηνικού. «Αυτή ήταν η θέση μου ευθύς εξαρχής, αυτή είναι η θέση μου και τώρα» διαβεβαιώνει. Με αφορμή την αυριανή 82η επέτειο της εισβολής της Γερμανίας στην Ελλάδα, στις 6 Απριλίου 1941, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο έχασε εξαιτίας του Ναζισμού, 1 εκατ. ανθρώπους. «Δεν ξεχνιέται αυτό το πράγμα. Νεοναζιστικά φαινόμενα στην Ελλάδα δεν μπορούν να επιτραπούν» ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά.

Πώς πρέπει να απαντήσουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου; «Με πλήρη αποκλεισμό του νεοναζιστικού φαινομένου. Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου , να εκφράζει τις απόψεις του. Αλλά και με προστασία της Δημοκρατίας, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της εθνικής μας παράδοσης των θυμάτων μας» διατείνεται.

Σε ερώτηση αν γύριζε ο χρόνος πίσω, τι ήταν αυτό που θα μπορούσε να άλλαζε, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει: «Δεν θα ήθελα ποτέ να εκφραστώ για τομείς που διαχειρίζονται συνάδελφοι. Ο καθένας νομίζω ξέρει πού θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Και αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν μας δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να το βελτιώσουμε τη νέα τετραετία. Εγώ αυτό για το οποίο στεναχωριέμαι, δεν σας κρύβω, μου έχει αφήσει ένα κενό, είναι ότι το διάστημα του Covid, δεν καταφέραμε να κάνουμε όσα μπορούσαμε να κάνουμε. Υπάρχουν περιοχές, νησιά στον πλανήτη που δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε. Αυτό τον 1,5 χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Αλλά βεβαίως ποιος μπορούσε να το προβλέψει».

Τέλος, προκρίνει την ανάγκη το κράτος πρέπει να γίνει αποδοτικότερο, φιλικότερο προς τον πολίτη, δημοκρατικότερο, με περισσότερους μηχανισμούς καταλογισμού και διαφάνειας. Αυτό είναι μία ιστορική πρόκληση για όλα τα κράτη του Δυτικού κόσμου, επισημαίνει και συμπληρώνει ότι η ΝΔ προχώρησε αρκετά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v