Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «κλειδιά» της κυβερνητικής πρότασης για το ιδιωτικό χρέος

Κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά δεσμεύσεων για τράπεζες/funds εισηγείται το κόμμα. Εισοδηματικά κριτήρια που θα «πιάνουν» τα μεσαία στρώματα. Ειδικά μέτρα για «χρέη λόγω πανδημίας» με 120 δόσεις και «κούρεμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «κλειδιά» της κυβερνητικής πρότασης για το ιδιωτικό χρέος

Πλήρης κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αντικατάσταση του από πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ τραπεζών/funds και δανειοληπτών, είναι ο πυρήνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Το ειδικό κεφάλαιο “χρέη λόγω πανδημίας” και τα ευρύτερα εισοδηματικά κριτήρια στις ρυθμίσεις των δανείων ώστε να “πιάνουν” (και) μεσαία εισοδήματα, αντανακλούν τη νέα σχέση του κόμματος με τον λεγόμενο “μεσαίο χώρο”, η οποία, όπως λένε αρμόδια στελέχη”, “χτίστηκε μεθοδικά τα τελευταία δύο χρόνια”.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των: Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Λούκας Κατσέλη και του μέλους του Δ.Σ, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Λυρίτση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παραστεί και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος, πέραν από σύμβουλος του κ.Τσίπρας, έχει λόγο “αποδεκτό” από τον τραπεζικό χώρο.

Η πρόταση του κόμματος για το μείζον πρόβλημα, με τίτλο “εκτίναξη ιδιωτικού χρέους - πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας”, έχει παρουσιαστεί τμηματικά και το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο επικαιροποιήθηκε λόγω των νέων δεδομένων, αλλά και των φαινομένων “τύπου Παπαθανάσηδων”.

Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, δηλαδή, το κράτος δεν μπορεί να “πετάει το μπαλάκι” στις τράπεζες/funds και στους δανειολήπτες, επιτρέποντας ή παρεμβαίνοντας σε χαριστικές ρυθμίσεις ημετέρων.

Το ιδιωτικό χρέος εκτινάχθηκε

Κατά τις πληροφορίες, η αποτίμηση της σημερινής κατάστασης και η κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι:

  • Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει διογκωθεί απελπιστικά, καθώς το χρέος προς την εφορία έχει φτάσει τα 8 δισ ευρώ και προς τα Ταμεία 10 δισ ευρώ, ενώ τα “κόκκινα δάνεια” έχουν αυξηθεί στα 20 δισ ευρώ.
  • Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει τελείως: έχουν ρυθμιστεί ελάχιστες οφειλές, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τραπεζες-funds και έχει καταργηθεί κάθε έννοια προστασίας πρώτης κατοικίας.

“Αυτή η κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον Πτωχευτικό Νόμο και ακριβώς επειδή βλέπαμε τι ερχόταν κάναμε την πρόταση μομφής στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα”, τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, θα αφορά “αυτό που απαιτούν οι συνθήκες και η δικαιοσύνη”: μία σοβαρή, συνολική, ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώνει τις δόσεις του.

Τα κύρια στοιχεία της:

  • Νομική απαγόρευση στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων εισοδημάτων, εφόσον οι δανειολήπτες έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους πάνω σε πραγματική βάση, δηλαδή να μπορούν να τα εξυπηρετούν.
  • Εισοδηματικά κριτήρια που να “πιάνουν” και τα μεσαία στρώματα που πλήττονται από την κρίση. Το εισόδημα, δηλαδή, και ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής θα είναι οι δύο βασικοί παράμετροι της εξίσωσης.
  • Το κράτος δεν μπορεί “να είναι θεατής” και να περιορίζεται σε συστάσεις του τύπου “βρείτε τα” προς τράπεζες/funds και δανειολήπτες.
  • Οι τράπεζες και τα funds έχουν την ίδια αντιμετώπιση: “όταν οι τράπεζες λένε ότι έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια, εννοούν ότι τα έχουν δώσει στα funds τα οποία, νομικά, είναι κι αυτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”, σημειώνουν.

Ο νέος μηχανισμός που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, θα αποτυπωθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα η οποία, όμως, θα είναι “πραγματικά δεσμευτική” από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από τον δανειολήπτη. Εάν κάτι πάει στραβά, θα υπάρχει, ως δικλείδα ασφαλείας, το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Όπως προκύπτει, το “κλειδί” της πρότασης είναι η δεσμευτικότητα για τράπεζες/funds και δανειολπήτες, καθώς και η επαναφορά της επίλυσης των διαφορών στα δικαστήρια.

Επισημαίνεται ως προφανές ότι η διαχείρηση δεν θα γίνεται πλέον με τον νόμο 2003, τόσο επειδή αφενός δεν είναι δεσμευτικός ως προς την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και, αφετέρου, επιτρέπει στα funds να μην φορολογούνται. Είναι δεδομένη, δηλαδή, η επαναφορά του νομικού πλαισίου του 2015, με επικαιροποίηση του όπου χρειάζεται.

Τα χρέη λόγω πανδημίας

Πέραν τούτων, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για το κεφάλαιο που λέγεται “χρέη λόγω πανδημίας”, με κεντρικό επιχείρημα ότι για τη συσσώρευση του δεν ευθύνεται ο πολίτης αφού ουκ ολίγες επαγγελματικές δραστηριότητες ανεστάλησαν με κρατική απόφαση.

“Δεν έχουμε να κάνουμε με μπαταχτσήδες αλλά με μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που έμειναν χωρίς δουλειά ή με λιγότερη δουλειά για μεγάλα χρονικά διαστήματα”.

Η πρόταση, εν προκειμένω, περιλαμβάνει τις 120 δόσεις με κούρεμα μέρους της οφειλής, διότι “χωρίς αυτό δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v