Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Interview

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 31,2% έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9,2%, το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 6,7%, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 στο 4%. Αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση συνεργασίας ζητά η πλειοψηφία.

Στις 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Interview

Ανακτά τις απώλειες η ΝΔ μετά την πτώση που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Όπως φαίνεται από την έρευνα της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 5%. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στο 3,6% και τον Φεβρουάριο στο 6,7%.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, δεν ξέρω/δεν απαντώ), φαίνεται ότι «επιστρέφει» και ενισχύει και τα δύο πρώτα κόμματα.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 31,2% (από 28%) έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ (από 24,4%). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9,2%, το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 6,7% (από 5,5%), η Ελληνική Λύση στο 4% (από 4,2%), το ΜέΡΑ25 στο 4% (από 3,5%) και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,7% (από 1,5%) και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2% (από 1,6%).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων συρρικνώνεται από το 15,3% στο 10,5%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της διαχρονικής εξέλιξης διαφοράς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με χρονική αφετηρία τον Φεβρουάριο 2021. Η καμπύλη καταδεικνύει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος όσο εξελίσσεται η θητεία του ενώ παρατηρούμε ότι τον Φεβρουάριο του 2021 εντοπίζεται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (17,1%) και τον Απρίλιο του 2023 το μικρότερο (3,6%).

Δύσκολη η αυτοδυναμία και τη δεύτερη Κυριακή

Στις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο (33,1% από το 31,2% της πρώτης Κυριακής), σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μένει σταθερός (26,7% από 26,2%).

Ωστόσο, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία, ακόμη και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το κατώφλι της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Σε περίπτωση που επαναληφθεί το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών (8%), το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 38% για το πρώτο κόμμα.

Και ενώ τα νούμερα δεν «βγαίνουν» για την προοπτική της αυτοδυναμίας, παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί αυτοδύναμη, βιώσιμη κυβέρνηση (53%), σε σύγκριση με το 41% που προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όσον αφορά τα σενάρια συνεργασίας, σταθερά πρώτος είναι ο συνδυασμός ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (34,9%), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ (25%) και σχεδόν ακατόρθωτη εμφανίζεται μια συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (4,9%).

Στο 2,1% εκτιμούν οι ψηφοφόροι τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, η ψαλίδα βρίσκεται στο 2,1% καθώς η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%. Οι πολίτες εκτιμούν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο 10,8%.

«Όχι» Βενιζέλος και «Άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με τον επόμενο πρωθυπουργό, το 67% διαφωνεί με τη θέση του να προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, απέναντι στην έντονη φημολογία πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προτείνει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ο Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτιά στην «Καταλληλότητα Πρωθυπουργού»

Σταθερή είναι η εικόνα όσον αφορά τα ποσοστά για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 43% των ψήφων ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 30% (-1%). «Κανέναν» ψήφισε το 27%.

Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Μητσοτάκης 43,1% (από 42%)

Κουτσούμπας 29,6% (από 29,1%)

Τσίπρας 29,1% (από 29,8%)

Βαρουφάκης 24,5% (από 25,8%)

Ανδρουλάκης 17,5% (από 24%)

Βελόπουλος 10,2% (από 9,9%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v