«Θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας με αξιακό προγραμματικό πλαίσιο και πρόσωπα που θα μπορούν να το υπηρετήσουν, όχι με πρόσωπα που κυβέρνησαν οκτώ χρόνια και οδήγησαν στο κατάντημα της χώρας. Ο Σολτς για παράδειγμα δεν άσκησε πολιτική όπως αυτοί». Τη θέση αυτή επανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο STARFORUM, που διοργανώνει ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός “Star Κεντρικής Ελλάδας”.
Απέδωσε δε την επιθετική στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο ότι «κινδυνεύουν και οι δύο από αυτό», δηλαδή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επαναφέροντας τον όρο «σοσιαλδημοκρατική πολιτική», είπε ότι αυτή «μπορεί να εκφράσει και τον προοδευτικό κεντροδεξιό και τον προοδευτικό κεντροαριστερό πολίτη» και πρόσθεσε:
«Αν έχω ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα κάνω ό,τι μπορώ για μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Με προτεραιότητες το ΕΣΥ, την κοινωνική κατοικία (με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη φορολογική πολιτική), τα δίκτυα ενέργειας, τα δίκτυα μεταφορών φιλικά προς το περιβάλλον (τρένα) και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των ενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε εκ νέου ότι βασικό στοιχείο μίας κυβερνητικής συμφωνίας θα είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη νέα Βουλή για τις υποκλοπές, που δεν θα χρησιμοποιήσει καταχρηστικά το «απόρρητο».
Πέραν της προσωπικής του υπόθεσης, έθεσε το ερώτημα: «Παρακολουθούσαν τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, πού ξέρουμε τι άκουγαν όσοι τους άκουγαν και πού είναι τα αρχεία σήμερα;».
Η διαφορά «προσφυγικού» και «μεταναστευτικού»
Με αφορμή την ανακίνηση του θέματος για τον φράκτη στον Έβρο, τόνισε ότι «γίνεται προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού» και, αφού υπενθύμισε ότι «τον φράκτη τον ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε:
«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκτεθεί μόνος του το 2015: ναι, χρειαζόμαστε τη φύλαξη συνόρων, οι συνοδοιπόροι του, όπως οι Αυστριακοί, έβαλαν βέτο για να μην αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου, ώστε το πρόβλημα να περιορίζεται στις χώρες υποδοχής. Είναι πρωθυπουργός τέσσερα χρόνια, γιατί δεν έθεσε θέμα Δουβλίνου;».
Έκανε μάλιστα διαχωρισμό ανάμεσα στο «προσφυγικό» και στο «μεταναστευτικό», στη λογική «δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο», λέγοντας:
«Για το προσφυγικό: ναι στη φύλαξη συνόρων αλλά με αναθεώρηση Δουβλίνου, ώστε το βάρος να μην πέφτει μόνο στη χώρα υποδοχής.
Για το μεταναστευτικό: δεν υπάρχουν εργάτες γης, να σαπίζουν κάθε χρόνο οι καρποί μας; Άρα σχέδιο προγραμματισμένης μεταναστευτικής πολιτικής».
Ο κ. Ανδρουλάκης τήρησε αυστηρά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα για τις πολιτικές τους, αλλά και ανάμεσα σε στελέχη τους (Ν. Παππάς - Γρ. Δημητριάδης, Π. Πολάκης - Αδ. Γεωργιάδης).
Και δεσμεύθηκε ότι δεν θα δεχτεί «να παραμείνει η ανάπτυξη της χώρας στα χέρια των τραπεζών», φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, «που δεν παρέδωσαν τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης στις τράπεζες».