Στην εικόνα ντέρμπι που (αρχίζει να) διαμορφώνεται από τις κυλιόμενες μετρήσεις αποδίδουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να «ρεφάρει» σε θέματα δανείων και υποχρεώσεων πολιτικών, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για «γαλάζια» στελέχη.
Το τελευταίο διήμερο, λένε, ανέσυραν το γνωστό από παλιά δάνειο που είχε πάρει η πρώην σύζυγος του Γιάννη Ραγκούση για οικία της οικογένειας στην Πάρο, παρότι το δάνειο αποπληρώθηκε το 2011 χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις.
Επίσης, την επισήμανση χθες, από το βήμα της Βουλής, του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης έλαβε χρηματοδότηση για τουριστικές κατοικίες στην Ικαρία από αναπτυξιακό εργαλείο, παρότι ο ίδιος (ο υπουργός) πρόσθεσε στη συνέχεια: «Ξεκαθαρίζω ότι τίποτα από αυτά δεν είναι παράνομο».
Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, αναφέρθηκε ακόμα και στο περίφημο σπίτι που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να του υπενθυμίζει ότι για την εν λόγω «λάσπη» αναγκάσθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη τα μέσα ενημέρωσης που έκαναν «τις δήθεν αποκαλύψεις».
«Πρόκειται για εμφανή, πλην αποτυχημένη, προσπάθεια αντιπερισπασμού, για να δείξουν ότι "όλοι ίδιοι είμαστε"», σημειώνουν. Παρατηρώντας ότι το κυβερνών κόμμα έχει ζοριστεί πολύ από τις υποθέσεις Πάτση και Καππάτου, που, παρότι εν ενεργεία βουλευτές, δρούσαν νομικά κατά ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίοι είτε έχασαν τα σπίτια τους από funds είτε προσπαθούσαν να τα γλιτώσουν με ένταξη στον νόμο Κατσέλη, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος παραδέχθηκε προχθές (στο Kontra) πως εκπροσώπησε τράπεζες σε 5-6 περιπτώσεις έναντι ευάλωτων δανειοληπτών που ζητούσαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Είπε μάλιστα ότι «αν γύριζε τον χρόνο πίσω, δεν θα το ξανάκανε», όχι επειδή δεν έπραξε σωστά ως νομικός αλλά για να μη δεχτεί τις πολιτικές επιθέσεις που δέχεται τώρα.
Το ερώτημα συνεπώς που θέτουν από την Κουμουνδούρου είναι για ποιο λόγο τελικά ο κ. Μητσοτάκης διέγραψε τον Ανδρέα Πάτση: διότι ως εν ενεργεία βουλευτής, επίσης, αγόρασε κόκκινα δάνεια 62 εκατομμυρίων ευρώ στο 1/15 της αξίας τους με χρήματα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει από το “πόθεν έσχες” του ή επειδή δρούσε επιχειρηματικά εναντίον δανειοληπτών που έχαναν τα σπίτια τους;
Αδωνις: «Αριστερός ίσον ανεπρόκοπος και γρουσούζης»
«Τέτοιες επιθέσεις με λάσπες περιμένουμε πολλές μέχρι τις εκλογές λόγω του πανικού τους, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν μία αλήθεια: ότι στα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαμε και στα άλλα τέσσερα που είμαστε στην αντιπολίτευση, μας ‘ξετίναξαν’ χωρίς να βρουν ούτε μία περίπτωση διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και λαμογιάς», παρατηρούν.
Και υπενθυμίζουν ότι «το κυβερνών κόμμα χρωστάει στις τράπεζες σχεδόν μισό δισ. ευρώ, ενώ το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει χρέη 12 εκατ. ευρώ, χωρίς να ξέρει κανείς εάν και πώς αποπληρώνονται».
Σημειώνεται ότι προ δύο ημερών ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε στη Βουλή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για συμπερίληψη των δανειακών ρυθμίσεων στις δηλώσεις “πόθεν έσχες” των πολιτικών. Και… τίναξε την μπάνκα της κόντρας, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση, κατηγορώντας τους αριστερούς ως «άχρηστους, ανεπρόκοπους και γρουσούζηδες», σε αντίθεση με τους δεξιούς που είναι «ευοίωνοι, εργατικοί, ιδιοφυείς και αποτελεσματικοί».
Για τα παραπάνω επικαλέσθηκε, πάντως, το λεξικό LIDDELL & SCOTT, διευκρινίζοντας ότι οι ορισμοί αυτοί «είχαν να κάνουν φυσικά στην αρχαιότητα με το… από πού έρχονταν τα πουλιά».
Η Κουμουνδούρου, φυσικά, μίλησε για «παραλήρημα», το οποίο απέδωσε τόσο στον εκλογικό πανικό όσο και στα τυχόν «εσωκομματικά παιχνίδια που παίζει ο κ. Γεωργιάδης».
Επί ποδός για το κυβερνητικό πρόγραμμα
Στο περιθώριο αυτών, χθες συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε διευρυμένη σύνθεση, με αντικείμενο την τελική επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος. Το πρόγραμμα θα εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα προγραμματιστεί η επίσημη παρουσίασή του.
Στην ουσία, το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει γίνει γνωστό ανά θεματική ενότητα μέσα από αντίστοιχες εκδηλώσεις στη διάρκεια του 2021. Ωστόσο απαιτείται αφενός επικαιροποίησή του και, αφετέρου, συμπύκνωσή του, ώστε να είναι εύληπτη η φιλοσοφία του και τα points ανά τομέα.