Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Φραγκογιάννης: Βρήκαμε πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες στην Αγκυρα

Ανοιξε δρόμος για στενότερη συνεργασία σε πιο στοχευμένες δράσεις, όπως η συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών σε εμπόριο και επενδύσεις σε Ελλάδα-Τουρκία και σε τρίτες χώρες, είπε ο υφ. Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία.

Κ. Φραγκογιάννης: Βρήκαμε πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες στην Αγκυρα

Πρόσφορο χαρακτήρισε το έδαφος το οποίο βρήκε στην Άγκυρα, κατά τον 4ο γύρο των επαφών της θετικής ελληνοτουρκικής ατζέντας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Αυτό που κρατάει ο υφυπουργός από την επίσκεψή του στην Άγκυρα είναι ο διπλωματικός πολιτισμός και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επίσης, ο Κ. Φραγκογιάννης τονίζει πως διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση πως έχει επιτευχθεί πρόοδος σχεδόν σε όλες τις θεματικές της θετικής ατζέντας και εκτιμά πως η δυναμική που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των τεχνικών συναντήσεων, εκτός του ότι διεύρυνε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών σε νευραλγικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, άνοιξε παράλληλα δρόμους για στενότερη συνεργασία σε πιο στοχευμένες δράσεις, όπως τη συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών σε εμπόριο και επενδύσεις σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, σημειώνει πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μνημονίου κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και του αντίστοιχου τουρκικού φορέα, Türkiye Investment Office, καθώς επίσης και για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τουρκικού KOSGEB.

Και τα δύο αυτά μνημόνια, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, θα υπογραφούν στην επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, επισήμανε ότι πολλές οικονομικές επιτροπές (Τουρισμού, Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Μεταφορών) έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους.

Παράλληλα, αποτυπώνοντας τη δυναμική των συζητήσεων, επισημαίνει ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο χώρες στην επόμενη συνάντηση στην Αθήνα (στον 5ο γύρο) περιλαμβάνουν και νέους τομείς ενδιαφέροντος, όπως αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης. Επιπλέον, εκτιμά πως «υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στον τομέα της δικαστικής αρωγής, όπως διαφάνηκε με την πρόσφατη αποφυλάκιση του Έλληνα κρατούμενου, πατέρα του άτυχου μηχανοδηγού, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο σχετικών υπουργείων».

Άλλα θέματα περαιτέρω ανάπτυξης διμερών σχέσεων, κατά τον υφυπουργό, αφορούν την προστασία του πολίτη, τον αθλητισμό, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη συνεργασία διάφορων ερευνητικών κέντρων (στους τομείς της βιολογίας, της ιατρικής και των περιβαλλοντικών ερευνών).

Εξάλλου, κρίνει σημαντικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την πρόθεση να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών. Κάτι που άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει κάνει σε όλες τις φάσεις των συνομιλιών, προσθέτει. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την κοινή διαπίστωση ότι η θετική ατζέντα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας στις σχέσεις των δύο χωρών και παρατηρεί πως παρά το ότι μεσολάβησε η πρόσφατη κρίσιμη περίοδος ανάμεσα στις δύο χώρες, η θετική ατζέντα δεν ακυρώθηκε.

Ειδική αναφορά κάνει ο Κώστας Φραγκογιάννης στην πρόσφατη ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για την αλληλοϋποστήριξή τους στις ψηφοφορίες για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Τουρκία θα στηρίξει την Ελλάδα) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία), κάνοντας λόγο για επιτυχία μεγάλης σημασίας, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για στενότερη συνεργασία και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Τέλος, ερωτηθείς πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι εξωστρέφειας κατά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που είναι υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, ο Κώστας Φραγκογιάννης κάνει λόγο για σημαντικά αποτελέσματα στις εξαγωγές, στη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και στην αύξηση των εξαγωγών. Όπως σημειώνει, όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, αυτά είναι εντυπωσιακά. Επιγραμματικά, αναφέρει «την αύξηση των εξαγωγών κατά 62% σε σχέση με το 2019, παρά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και των lockdowns που απορρύθμισαν το διεθνές εμπόριο» και επισημαίνει πως «οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ, προσεγγίζοντας τα 7 δισ. το 2022, ενώ για την περίοδο 2019-2022, η αύξηση είναι 39,3%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v