Τσίπρας: Επίθεση για τα Τέμπη και δέσμευση για «κράτος-ασφάλεια-προστασία»

Επίμονο ερώτημα για τα 800 εκατ. ευρώ των Ιταλών που «χάθηκαν» από την τελική σύμβαση. Δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση. Εξεταστική επιτροπή, αν στείλει φακέλους η Δικαιοσύνη στη νέα Βουλή. «Αν ήμουν στη θέση του κ. Ντογιάκου, θα είχα παραιτηθεί».

Τσίπρας: Επίθεση για τα Τέμπη και δέσμευση για «κράτος-ασφάλεια-προστασία»

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία ο Αλέξης Τσίπρας:

  • παρουσίασε, όπως αναμενόταν, έναν απολογισμό για το τι παρέδωσε η κυβέρνησή του στον τομέα τρένα-ασφάλεια,
  • έδειξε πού θα εστιάσει το κόμμα του στο επόμενο διάστημα (ασφάλεια-προστασία στον πολίτη),
  • αμφισβήτησε το δικαίωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλά για διαχρονικές παθογένειες («ο ίδιος και ο υπουργός του κ. Καραμανλής αποτελούν εκπρόσωπους οικογενειών του παλιού προβληματικού κράτους») και έβαλε ευθέως εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου: «Ο γιος του εργαζόταν στο γραφείο του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών. Αν ήμουν στη θέση του κ. Ντογιάκου, θα είχα παραιτηθεί λόγω σύγκρουσης συμφερόντων».

Λίγη ώρα πριν παραχωρήσει την τηλεοπτική συνέντευξη (Mega), είχαν δημοσιοποιηθεί δύο νέες δημοσκοπήσεις, της MRB και της Prorata, οι οποίες έδειξαν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, δηλαδή κάτω από τρεις μονάδες: 2,9% και 2,5%, αντίστοιχα.

Παρότι η δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου παραμένει μεγάλη (17%-16%), στη συνολική εικόνα αποτυπώνεται το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση. «Η τραγωδία στα Τέμπη δείχνει να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, καθώς προηγήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης στην πανδημία και στη διάλυση του ΕΣΥ, στην ακρίβεια/αισχροκέρδεια, στην κατάσταση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, στις τηλεφωνικές υποκλοπές», σημειώνουν πηγές του κόμματος.

Μελετώντας, δε, τα ποιοτικά στοιχεία, διακρίνουν οργή των πολιτών στη μόνιμη επωδό του κυβερνητικού εκπροσώπου «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε…» και στην απόδειξη ότι «το περίφημο επιτελικό κράτος που διαφήμισε το Μαξίμου μετεκλογικά ήταν γυμνό».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να αλλάξει το μίγμα του λόγου του, ώστε το μικρότερο τμήμα να αφορά την κριτική στην κυβέρνηση και το μεγαλύτερο στο «τι θα κάνουμε», εάν σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως καθήκοντα της πολιτικής αλλαγής ένα νέο κράτος «με διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, κοινωνική στήριξη, ασφάλεια και προστασία».

Να «φέρουν» οι Ιταλοί τα 800 εκατ. ευρώ

Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του ως προς το τι θα κάνει, με την περίφημη σύμβαση για τα τρένα: «Επαναδιαπραγμάτευση με τους Ιταλούς ώστε η σύμβαση να περιλαμβάνει, πάλι, τα 800 εκατ. επενδύσεων που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν, τα οποία εξαφανίσθηκαν από την τελική σύμβαση που υπέγραψαν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Χωρίς να αναφέρει τη λέξη «σκάνδαλο», ο κ. Τσίπρας άφησε να αιωρείται η «οσμή» του αναφερόμενος διεξοδικά στην τύχη της επίμαχης σύμβασης μετά τις εκλογές του 2019, αλλά και ενός άλλου έργου που αφορά την ενδοεπικοινωνία μεταξύ μηχανοδηγών και λοιπών υπευθύνων.

«Ακούσαμε ότι προσπαθούσε με αγωνία ο μηχανοδηγός να τηλεφωνήσει, γιατί είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αν το σύστημα ήταν σε λειτουργία, θα υπήρχε επικοινωνία και συνεννόηση. Το σύστημα όμως το ολοκληρώσαμε τον Φεβρουάριο του 2018, έγινε εκπαίδευση του προσωπικού, έγιναν πιλοτικά προγράμματα, αλλά δεν τέθηκε σε λειτουργία επί τέσσερα χρόνια. Γιατί;», είπε.

Για την τύχη της επίμαχης σύμβασης που αφορά στην τηλεδιοίκηση, παρουσίασε επίσημα έγγραφα του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με τα οποία:

  • Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε υλοποιηθεί το 68% της σύμβασης.
  • Τον Μάιο του 2019 είχε υλοποιηθεί το 72,4%.
  • Τον Μάρτιο του 2020 το 74%.
  • Τον Φεβρουάριο του 2023 το 77%.
  • «Σε τρία χρόνια υλοποιήσαμε το 72% και η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε μόλις ένα 4,5%», τόνισε.

Εξεταστική Επιτροπή, εάν…

Ως εκ τούτων, όταν ρωτήθηκε εάν θα επιδιώξει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την επόμενη Βουλή (σε περίπτωση προοδευτικής πλειοψηφίας), δεν το απέκλεισε, αν και η απάντηση ήταν πολύ προσεκτική.
«Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Αλλά αν έρθουν στη Βουλή φάκελοι (σ.σ. για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων), θα πρέπει να αποφασίσει επ' αυτού. Θα ήταν αδιανόητο να σας πω όχι», είπε.

Να δώσει ο κ. Μητσοτάκης ημερομηνία εκλογών

Όσο για τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς σε «γαλάζια» σενάρια που διακινούνται για κάλπες ακόμα και τον Αύγουστο, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
«Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός οφείλει να πει ποια Κυριακή μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκλογές. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει. Η όποια συζήτηση για εκλογές Ιούλιο ή Αύγουστο είναι ντροπιαστική για τη Δημοκρατία μας. Η Τουρκία ήξερε και ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές. Ο Μητσοτάκης έχει την ευθύνη», τόνισε.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι η μεγάλη πτώση της ΝΔ δείχνει ότι οι εκλογές «δεν θα είναι υγιεινός περίπατος» για τη ΝΔ, ενώ, αντιθέτως, «ο στόχος να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτός».

Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε την απλή αναλογική ως μεγάλη ευκαιρία για κυβέρνηση συνεργασίας, όχι από ανάγκη αλλά με προγραμματική σύγκλιση. «Το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι παντοδύναμες κυβερνήσεις που δεν είχαν κανέναν έλεγχο», επισήμανε με νόημα.

Ενώ στη… στάνταρ ερώτηση για «το ζήτημα Πολάκη», απάντησε: «Όταν διαπίστωσα ότι υπέπεσε σε ένα σημαντικό παράπτωμα και αλλοίωσε την εικόνα για τη θέση του κόμματος, τον παρέπεμψα στα όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και έχει συλλογικές διαδικασίες, θα λύσει τα θέματα συλλογικά».

Επ' ευκαιρία πάντως τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί κάποιον ή κάτι. Δεν έρχεται για να καταστρέψει αλλά για να δημιουργήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v