Τη σταδιακή διεύρυνση της ατζέντας του δημόσιου διαλόγου, πέραν του θέματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, επιδιώκει η κυβέρνηση. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλει (και να μπορεί) να εγκαταλείψει τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του συμβάντος και για άμεση διόρθωση των χρόνιων παθογενειών του ελληνικού σιδηροδρόμου, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε πρωτοβουλίες για την -μερική έστω- επιστροφή στην κανονικότητα, με έμφαση στα θετικά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για «ζητήματα της καθημερινότητας». Συγκεκριμένα, προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα για τρεις παροχές υπέρ ισάριθμων κοινωνικών ομάδων, των συνταξιούχων, των νέων και των μισθωτών-εργαζομένων. Έτσι:
- Αύριο, Τετάρτη 15 Μαρτίου, θα καταβληθεί -με εμβόλιμη πληρωμή- η προκαταβολή για επικουρικές συντάξεις, η έκδοση των οποίων καθυστερεί.
- Μέσα στον Μάρτιο μπαίνουν σε εφαρμογή δύο πολύ βασικές δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους ανθρώπους.
- Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από 1η Απριλίου.
Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είχαν δρομολογηθεί πολύ πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο προγραμματιζόταν να υλοποιηθούν σε πανηγυρικούς τόνους και τελείως διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τώρα και τη βαριά σκιά του θανάτου των 57 συνανθρώπων μας.
Δεδομένου δε του μεγάλου πολιτικού κόστους που δείχνει να έχει η κυβερνώσα παράταξη από την τραγωδία, όπως αποτυπώνεται και στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το άνοιγμα τη θεματολογίας εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος κρίνεται επιτακτικό.
Λάθη και παραλείψεις
Την ίδια ώρα, όσον αφορά αυτό καθεαυτό το συμβάν, η κυβέρνηση προσπαθεί, με την κατάλληλη διαχείριση, να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ της αποδοχής και ανάληψης των ευθυνών που της αναλογούν και της απόκρουσης των κατηγοριών και της πίεσης που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αντιτείνοντας λάθη και παραλείψεις της τετραετίας 2015-2019.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, επανέλαβε τη βούλησή του «να αλλάξουμε όλα όσα μάς πόνεσαν», ενώ μίλησε για «παλαιό αναχρονιστικό κράτος», για «κενά δεκαετιών στις υποδομές» και για «απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που επίσης δυστυχώς προέρχονται από το χθες».
Με φόντο την αυριανή ενημέρωση που θα παρέχει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, η συζήτηση επανέρχεται εκ των πραγμάτων στον τ. υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Αφορμή, η μέχρι σήμερα «αφωνία» του όσον αφορά τα πεπραγμένα του στη συγκεκριμένη «ηλεκτρική» καρέκλα, αλλά και η επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ουσιαστικά κάλεσε τον κ. Καραμανλή να προσέλθει στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής και να τοποθετηθεί δημόσια, ενώ αναφορικά με την υποψηφιότητά του, ο κ. Οικονόμου επί της ουσίας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια», σημείωσε με νόημα, τη στιγμή που σταθμίζονται οι συνέπειες ενδεχόμενης απουσίας του τ. υπουργού από τις γαλάζιες λίστες. Το επίθετο «Καραμανλής» άλλωστε έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην παρούσα συγκυρία, με την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να δείχνει εντονότερη από ποτέ.