Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό τοπίο και μετάθεση της κάλπης

Γιατί «δεν φταίμε όλοι» με έμφαση στο «τι θα κάνουμε ως προοδευτική κυβέρνηση». Η βουτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και τα ακραία σενάρια για τον χρόνο των εκλογών.

Πώς διαβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό τοπίο και μετάθεση της κάλπης

Αν δεν είχε παγώσει ο χρόνος, σήμερα θα μετρούσαμε την πρώτη, επίσημη, προεκλογική ημέρα, με την πολιτική αντιπαράθεση να χτυπάει κόκκινο για την κάλπη της 9ης Απριλίου.

Η τραγωδία στα Τέμπη τα άλλαξε όλα. Το εκλογικό ραντεβού μετατέθηκε για τον “βαθύ” Μάιο, οι καμπάνιες μπήκαν στο συρτάρι και η αμηχανία για την επανεκκίνηση είναι διάχυτη.

Παρότι τα στελέχη της αντιπολίτευσης ομολογούν ότι “όλα τα περιμένουμε πια από το Μαξίμου”, δεν παίρνουν τοις μετρητοίς σενάρια που διαρρέουν “γαλάζιοι” παράγοντες, για πλήρη εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή μέχρι… τις 7 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η θητεία της Βουλής (και της κυβέρνησης).

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει αυτή την οδό, η πρώτη κάλπη θα στηθεί… στις 6 Αυγούστου και η δεύτερη στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού θα μεσολαβήσουν οι 6-9 ημέρες των διερευνητικών εντολών. “Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, τουλάχιστον στην πρόσφατη πολιτική ιστορία, δεν πιστεύουμε ότι θα θελήσει να πρωτοτυπήσει επ' αυτού ο κ.Μητσοτάκης” λένε.

Επισημαίνουν πάντως το προφανές: ότι οι τελικές αποφάσεις του Μαξίμου θα ληφθούν όταν περάσει το μεγάλο σοκ από την τραγωδία και η οργή που πλημμυρίζει τώρα την κοινωνία θα αρχίσει να δίνει τη θέση της στην “ψύχραιμη στάση” στις δημοσκοπήσεις.

Οι μετρήσεις που φτάνουν σε επιτελεία (και όχι μόνο κομματικά) δείχνουν μία σαφώς μεγαλύτερη “βουτιά” για τη ΝΔ, σε σχέση με αυτή που εμφανίζεται στις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις. Η εικόνα δηλαδή είναι ότι το κυβερνών κόμμα απομακρύνθηκε σημαντικά από το ψυχολογικό ποσοστό του 30%, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα να εμφανίζονται “ελαφρώς ενισχυμένα” και τη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου να γεμίζει.

Στην Κουμουνδούρου μελετούν προσεκτικά τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, αυτά που δείχνουν ότι οι συντριπτικά μεγαλύτερες ευθύνες για το δυστύχημα επιρρίπτονται στη σημερινή κυβέρνηση (26% στην έρευνα της Intervew) και μόλις 1,5% στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις το 10% επιρρίπτει τις ευθύνες αποκλειστικά στον μοιραίο σταθμάρχη.

“Ο κόσμος ξέρει ότι στα 50 μεταπολιτευτικά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τα τέσσερα και δεν ακολουθεί τον κ. Μητσοτάκη στον ισομερισμό των ευθυνών”, λένε.

Οι επιθέσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη προχθές και στον Δημήτρη Βίτσα (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) χθες, ενισχύουν την άποψη ότι το “παρακράτος” θα επιχειρήσει προβοκάτσιες στην πορεία προς τις εκλογές, τις οποίες, “ενδεχομένως”, θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να κινδυνολογήσει διχαστικά και να εμφανιστεί ως “εγγυητής της ομαλότητας”.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης άλλωστε απέρριψε τα περί “αναρχικών” (όπως είπε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος) και μίλησε για “μπράβους της νύχτας, παρακράτος και υπόκοσμο”

«Τι κάναμε» και κυρίως «τι θα κάνουμε»

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας, εξακολουθούν να κρατούν χαμηλά τους τόνους, παρεμβαίνοντας όταν πρέπει (όπως στο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη “όλοι φταίμε”) αλλά χωρίς “επιθετικές βολές”.

Ο χρόνος για την πολιτική σύγκρουση κορυφής ωστόσο μειώνεται, καθώς η κυβέρνηση “δεν κρατιέται”, όπως λένε αρμόδιες πηγές.

Για παράδειγμα, αμέσως μετά την εμφάνιση του Χρήστου Σπίρτζη στον Σκάι (όπου παρέθεσε στοιχεία και έγγραφα για το τι παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τι βάλτωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου ζήτησε να συνεδριάσει …η επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και να θέσουν τα επιχειρήματα “κατ' αντιπαράσταση” ο κ. Σπίρτζης με τον Γιώργο Γεραπετρίτη (σ.σ. ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Μεταφορών… χωρίς να έχει αναλάβει επισήμως το υπουργείο).

“Όποτε θέλετε, δεν φοβόμαστε τίποτα” είναι η απάντηση της Κουμουνδούρου, προβάλλοντας ωστόσο την εύλογη απορία: “τι απολογισμό έργου θα κάνει ο κ. Γεραπετρίτης και γιατί δεν θα έρθει στη συνεδρίαση ο παραιτηθείς υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής ο οποίος έχει την ευθύνη γι' αυτά τα 3,5 χρόνια;”. (Η εν λόγω συνεδρίαση, πάντως, θα γίνει, όπως ενημέρωσαν κορυφαίες κοινοβουλευτικές πηγές, ενώ αύριο αναμένεται να τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το χρονοδιάγραμμα).

Όπως σημειώσαμε ήδη, το συνολικό “τι κάναμε-τι παραδώσαμε” σχεδιάζεται να το παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου τη στιγμή που θα κριθεί αναγκαία. Και όχι μόνο: η έμφαση, κατά τις πληροφορίες, θα δοθεί στο “τι θα κάνουμε ως αυριανή προοδευτική κυβέρνηση” στον τομέα των δικτύων και της ασφάλειας. Το αρχικό σύνθημα “Δικαιοσύνη παντού”, μάλιστα, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί στο τρίπτυχο “Δικαιοσύνη - αλήθεια - ασφάλεια”.

Εννοείται ότι η μετάθεση των εκλογών “πάγωσε” την τελική προετοιμασία (κενά στα ψηφοδέλτια, κεντρική καμπάνια και θεματικές). Ερώτημα, επίσης, παραμένει εάν η απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή θα παραμείνει εν ισχύ, δεδομένου ότι οι κοινοβουλευτικές εργασίες πήραν παράταση ενός μήνα με πλήθος νομοσχεδίων να παίρνουν το δρόμο προς ψήφιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v