Στη σταδιακή επανεκκίνηση του βηματισμού της, υπό τη βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση. Τα δεδομένα και οι συνθήκες, εμφανώς διαφοροποιημένα σε σχέση με την «προηγούμενη μέρα» και ενώ η οργή στην κοινωνία εξακολουθεί να καλύπτει τα πάντα.
Στο στόχαστρο των πολιτών, όπως αναμενόταν και αποτυπώνεται και στις πρώτες δημοσκοπήσεις, βρίσκεται κυρίως η κυβερνώσα παράταξη, η οποία καταγράφει σημαντική πτώση, την οποία ωστόσο δεν δείχνουν να εκμεταλλεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν. Βεβαίως, πέραν της συνήθους αμφισβήτησης των ερευνών, στην παρούσα φάση όλοι αναγνωρίζουν ότι οι σφυγμομετρήσεις, που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες, τελούν την ώρα που το σοκ και η συναισθηματική ένταση από τα δραματικά γεγονότα βρίσκονται στο ζενίθ. Κάτι που ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί αργότερα και δη τη στιγμή της κάλπης, σε δύο και πλέον μήνες, βάσει του επικρατέστερου σεναρίου.
Ανεξαρτήτως τούτου, πάντως, από τη «φωτογραφία της στιγμής» προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, αναφορικά με τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κόμματα στο δρόμο προς τις εκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από τη δυσαρέσκεια των πολιτών στη συγκεκριμένη, φορτισμένη αυτή χρονική στιγμή και -όπως λένε- πάντα το μεγαλύτερο κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις αφορά όποιον κυβερνά. Υπενθυμίζουν ότι και στον χιονιά της Αττικής τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και στην περίοδο με τις απότομες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε τις πρώτες μέρες να εμφανίζει απώλειες δύο μονάδων, τις οποίες όμως στη συνέχεια ανέκτησε.
«Από τις πρώτες ενδείξεις μετά το οδυνηρό συμβάν, δεν προκύπτει πολιτική ανατροπή, καθώς δεν μετακινείται η δυσαρέσκεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν όλες οι απώλειες, πηγαίνουν προς τους αναποφάσιστους ή τα μικρότερα κόμματα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προς αυτές τις κατηγορίες πολιτών μπαίνει το κυβερνητικό μικροσκόπιο, με στόχο τον «επαναπατρισμό» των χαμένων ψήφων. Μέρος των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν από την κυβερνώσα παράταξη προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, αλλά και προς τα αντισυστημικά κόμματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι εφικτό να επιστρέψουν, κάτι που -όπως λένε- «εξαρτάται από εμάς και τη στάση που θα πρέπει να επιδείξουμε».
Το δίλημμα της κάλπης, σημειώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εξακολουθεί να είναι το ποιος μπορεί να βελτιώσει το κράτος και να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαχρονικά λάθη
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμορφώνεται η στρατηγική για τη συνέχεια. Όπως συνέστησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα πρέπει να είναι παρόντα στο δημόσιο διάλογο, «αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα πρέπει να «κουνούν το δάχτυλο» και σε υψηλούς τόνους να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους προηγούμενους, αλλά αντιθέτως να διορθώνουν τα διαχρονικά λάθη, να παρουσιάζουν συγκεκριμένο έργο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.
Υπό τα νέα δεδομένα, μεγάλο μερίδιο στην προσαρμοσμένη προεκλογική τακτική, θα καταλάβει η επιδίωξη για την ανοικοδόμηση του κράτους, στους τομείς που ακόμα έχει μείνει πίσω. Και τα τρένα, είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε πόλεμο με «το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού», σε ό,τι έχει να κάνει με κατεστημένες νοοτροπίες, συστημικές αδράνειες, μικροπολιτικά τερτίπια, ανεύθυνες συμπεριφορές και εγκαταλελειμμένες δομές.
«Είναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε σε όποιον τομέα και αν αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε», είπε προς τους υπουργούς του, ρητορική που θα επαναλαμβάνεται διαρκώς, ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν.
Η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο μέτωπα:
- Το πρώτο σε σχέση με το δυστύχημα, τη διερεύνηση των αιτιών του και τις πρωτοβουλίες βελτίωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι εκλογές να γίνουν, έχοντας αποσαφηνιστεί οι συνθήκες και οι υπαίτιοι της τραγωδίας, με προχωρημένες τη δικαστική έρευνα και τις διορθωτικές κινήσεις για τις μακροχρόνιες παθογένειες του συστήματος. Είναι όπως λένε στο επιτελείο του- κομβικά σημεία για την αντιστροφή του δυσμενούς αυτή τη στιγμή κλίματος.
- Το δεύτερο μέτωπο αφορά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως περιλαμβάνονταν στην ατζέντα πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού (αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις), η μείωση της ανεργίας και οι δράσεις για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αναφορικά με το χρόνο των εκλογών, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τον τόνο, σημειώνοντας ότι η Βουλή θα λειτουργήσει ως το Πάσχα και από εκεί και πέρα θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες για τις κάλπες από τον ίδιο. Άλλωστε, αναφέρουν συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, όσες φορές και αν έχει ερωτηθεί, παρά μόνο στην άνοιξη και το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.