Ελάχιστες “έως μηδαμινές” πιθανότητες δίνει η Κουμουνδούρου στο ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκτεθεί σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα το ζητάει ωστόσο μέχρι το παρά πέντε της εκλογικής εκστρατείας για να αναδείξει “τον φόβο” του πρωθυπουργού σε ένα τετ α τετ που θα τον υποχρεώσει να πάρει θέση σε ζητήματα που καίνε τη διακυβέρνηση του: από τις υποκλοπές και την διαχείριση του δημόσιου χρήματος μέχρι την διάλυση της δημόσιας υγείας, τις συντάξεις και τις όλο και πιο συχνές καταγγελίες/αποκαλύψεις για γκρίζες υποθέσεις εις βάρος στελεχών του “α λα Πάτση”.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, στο καυτό θεματολόγιο περιλαμβάνονται και τα εθνικά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης “θα πρέπει να πάρει θέση σε όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο” τα οποία, λένε, έχει αναλάβει να “προωθήσει” σε ένα πιο ακραίο κοινό “ως λαγός” ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το μοναδικό debate που έγινε προ εκλογών με τον κ. Τσίπρα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν είχε αποδεχτεί τη σχετική πρόσκληση-πρόκληση ο τότε αρχηγός της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
“Ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρνηθεί και, μάλιστα, με βαριές εκφράσεις, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για πολιτικό χουλιγκανισμό, υβριστή κλπ. Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τον Μάιο του 2019 έλεγε “κύριε Τσίπρα προκηρύξτε εκλογές και θα κάνουμε όσα debate”, όταν αυτές προκηρύχθηκαν αρνήθηκε τη διεξαγωγή του “λόγω έλλειψης χρόνου”.
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας προκάλεσε πάλι τον πρωθυπουργό να δεχτεί “τηλεμαχία” λέγοντας χαρακτηριστικά: “να γίνει όπως θέλετε, με όποιους δημοσιογράφους θέλετε και σε όποιο τηλεοπτικό σταθμό θέλετε, πάμε στον Σκάι αν προτιμάτε”.
Σχολιάζοντας το “όχι βέβαια” που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες, όταν ρωτήθηκε εάν αποκλείει το debate, παρατηρούν ότι “ακριβώς αυτή την απάντηση έδινε και ο κ. Μητσοτάκης πριν από τις εκλογές του 2019, για να το αποφύγει τελικά”.
Είναι ενδεικτικό το… καρφί της εκπροσώπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου στη διάρκεια του “debate εκπροσώπων” που έγινε χθες στην ΕΡΤ, λέγοντας στον κ. Οικονόμου: “αν θέλετε να αποκαλώ εγώ εσάς Μητσοτάκη και εσείς εμένα Τσίπρα, διότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν ξέρω αν θα γίνει debate ανάμεσά τους. Εκτός και αν θέλετε να ορίσετε τώρα μία ημερομηνία για να βάλουμε τους δύο αρχηγούς δίπλα δίπλα και να κάνουν μία τέτοια συνομιλία, όπως κάνουμε τώρα εμείς”.
Το κυβερνητικό επιχείρημα “μα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κάνει διάλογο πάνω από 80 φορές στη Βουλή” δεν αξιολογείται ως σοβαρή απάντηση, “εκτός και αν δεν ξέρουν τι σημαίνει debate”.
«Πολλά με όλους συν ένα με δύο»
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκρίνει “debate για δύο”: αυτό που ζητάει είναι να γίνουν όσα επιτρέπει ο προεκλογικός χρόνος ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ένα, οπωσδήποτε, μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη.
Η διευκρίνιση γίνεται για ευνόητους λόγους, καθώς χθες η Χ. Τρικούπη έδειξε ενόχληση, θεωρώντας ότι όλη η συζήτηση γίνεται για να αποκλειστούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Eπιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί απολύτως σε μία πιο “ζωντανή” τηλεμαχία, με δυνατότητα απαντήσεων-ανταπαντήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και διατύπωσης ερωτημάτων μεταξύ τους, ώστε να μην έχουμε επανάληψη “βαρετών μονολόγων”.
Βεβαίως, παραπέμπουν στα debate που γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, “τα οποία εξακολουθεί να φοβάται ο κ. Μητσοτάκης”.