Με το σύνθημα «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πλέον η Ελλάδα έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία για να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα στο μέλλον ώστε οι Έλληνες πολίτες να απολαμβάνουν ακόμα περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες μιλώντας στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια του gov.gr έχουν, που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Με την προσπάθεια των τελευταίων 3,5 ετών γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος. Και νομίζω ότι αυτή η πρόταση συνοψίζει τη μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος της ψηφιακής διακυβέρνησης το οποίο πιστεύω ότι έχει τύχει καθολικής αναγνώρισης από τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα επιλέγουν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά. μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, με τίτλο «Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση».
Αναφερόμενος στην ψηφιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα σημείωσε: «μπορέσαμε και μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Αυτό είναι επιτυχία όχι της κυβέρνησης, αλλά συνολικά της χώρας».
Μάλιστα προανήγγειλε ότι το επόμενο ψηφιακό project θα είναι η ηλεκτρονική ψήφος τουλάχιστον για όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό. «Συζητούσα με την Εσθονή πρωθυπουργό η οποία μου έλεγε ότι στις εκλογές που θα γίνουν στην Εσθονία στις αρχές Μαρτίου οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά με απόλυτα ασφαλή συστήματα. Το θεωρώ αδιανόητο ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνεται στη χώρα μας. Τουλάχιστον για αυτούς οι οποίοι ζουν εκτός Ελλάδος. Δηλαδή να ψηφίζουν ηλεκτρονικά όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους. Οπότε έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Υποσχέθηκε ότι η επόμενη τετραετία ακόμη πιο συναρπαστική στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης καθώς, όπως ανέφερε, πλέον η χώρα έχει την τεχνογνωσία για να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα στο άμεσο μέλλον.
«Η πανδημία μας υποχρέωσε, αρχικά, να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία, που είχαμε στη διάθεσή μας. Η ψηφιακή τεχνολογία μας βοήθησε σε εκείνη την περίοδο. Χρησιμοποιήσαμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τα self tests. Η διαδικασία εμβολιασμού σχεδιάστηκε από την αρχή με ψηφιακούς όρους. Για πρώτη φορά το κράτος πήγε στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο Κράτος» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος χαρακτήρισε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας την τεχνητή νοημοσύνη, που -όπως είπε- έρχεται να τα αλλάξει όλα. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πόλο τεχνολογικής καινοτομίας. Και αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και στην πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «πρόκειται για μια προοδευτική πολιτική, γιατί βοηθά τους νησιώτες, τους ανάπηρους, την εργαζόμενη μητέρα. Αυτοί είναι οι πρώτοι που κερδίζουν».
Έκανε επίσης αναδρομή στην εποχή που ήταν υπουργός τονίζοντας ότι ήταν τραυματική εμπειρία καθώς όλες οι σημαντικές αρμοδιότητες της διοίκησης, της εθνικής διακυβέρνησης, όλες οι μεγάλες βάσεις δεδομένων ήταν σε άλλα υπουργεία τα οποία, διευκρίνισε, αδυνατούσαν πλήρως να συνεννοηθούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα προφανώς η δημόσια διοίκηση να παραμένει εγκλωβισμένη, στην εποχή του χαρτιού.
Γι΄ αυτό σχεδίασαν το νέο υπουργείο που πήρε αρμοδιότητες από άλλα υπουργεία. «Και πλέον δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε εμείς στα υπουργεία για να μπαίνουν διαδικασίες στο gov,gr έρχονται τα υπουργεία σε εμάς» είπε με νόημα.
Πιερρακάκης: Δείξαμε το νέο πρόσωπο του κράτους
Υπόσχεση για συνέχιση του έργου και την επόμενη τετραετία με πιο εντατικούς ρυθμούς έδωσε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Δείξαμε το νέο πρόσωπο του κράτους. Συνεχίζουμε να χτίζουμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πέραν από τις 1.510 υπηρεσίες, που είναι σήμερα διαθέσιμες στο gov.gr, έχουν εντοπιστεί πάνω από 5.000 διαδικασίες, οι οποίες θα ψηφιοποιηθούν όλες. «Αυτή είναι μόνο η αρχή. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε» σημείωσε στη διάρκεια της ομιλίας του.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πορεία της χώρας προς το 5G αλλά και στο δίκτυο οπτικών ινών προαναγγέλλοντας ότι μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα καταφέρει να φθάσει στα 4,8 εκατ. οπτικές ίνες από 1,3 εκατ. που έχουν ήδη σήμερα.