Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ζητά συμφωνία στην πρόταση Αλιβιζάτου-Κοντιάδη για το «κόμμα Κασιδιάρη»

Πρότεινε και επισήμως να κάνουν όλοι «ένα βήμα πίσω» και να στηρίξουν την πρόταση των Συνταγματολόγων. «Κυβερνητική τροπολογία στο παρά ένα της κάλπης και αποκήρυξη του ΕΑΜ επειδή ψαρεύετε τις ακροδεξιές ψήφους». Η απάντηση Βορίδη και δυο αλλαγές.

Τσίπρας: Ζητά συμφωνία στην πρόταση Αλιβιζάτου-Κοντιάδη για το «κόμμα Κασιδιάρη»

«Ένα βήμα πίσω» από την πρόταση νόμου που έχει παρουσιάσει για τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη κάνει και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μεταφέραμε το πρωί.

Παρότι, όπως εξήγησε, η πρωτοβουλία του κόμματός του στηρίζεται στον ισχύοντα αντιρατσιστικό νόμο (σ.σ. ο οποίος έχει σφραγίδα συνταγματικότητας από το ΣτΕ) και την καταθέτει ως τροπολογία, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να αποδεχτούν τις προτάσεις έγκριτων Συνταγματολόγων, όπως οι Νίκος Αλιβιζάτος και Ξενοφών Κοντιάδης.

«Προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους οι οποίοι έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην κυβερνητική τροπολογία, στηλίτευσε το σημείο της που αναθέτει στο Τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφασίζει πότε ένα κόμμα μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές.

«Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι η τροπολογία που ψηφίζετε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα ο οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τον κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί», τόνισε.

Ο Κασιδιάρης, το ΕΑΜ και το «ψάρεμα»...

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε, ευθέως, στον πρωθυπουργό εκλογικά κίνητρα με την τροπολογία στο παρά ένα της προκήρυξης εκλογών.

«Μία ημέρα πριν φέρετε τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί, έσπευσε ο κος Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή (σ.σ. χθες) και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στον φασισμό.

Όχι, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ανιστόρητος ο κος Μητσοτάκης, απλώς ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών», τόνισε.

Ανέδειξε εκ νέου το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή», θέτοντας το ερώτημα: «Πείτε μου, ποιος άλλος φυλακισμένος έχει το δικαίωμα να στήνει και να προβάλλει τηλεοπτικές εκπομπές στο διαδίκτυο; Ο Κασιδιάρης όμως είχε. Δεν το βλέπατε; Δεν το ξέρατε; Απλά δεν σας ενοχλούσε».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι το κόμμα Κασιδιάρη έπαιρνε άδεια (μέχρι πριν από λίγες ημέρες) από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Δήμο Αθηναίων να οργανώνει συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Μ. Βορίδης: Θέλετε να κατέβει η ΧΑ και μας το κρύβετε;

Ευθεία επίθεση στον κ.Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, καθώς του καταλόγισε “ταυτόσημη επιχειρηματολογία” με αυτή του Κασιδιάρη, αλλά και προσδοκία να αποσπάσει ψήφους από την Χρυσή Αυγή.

”Μήπως θέλετε να ‘κατέβει’ στις εκλογές η Χρυσή Αυγή και μας το κρύβετε; Εμείς δεν θα πάρουμε ούτε μισή ψήφο από τις ψήφους της, άλλοι θα πάρουν”, είπε.

Λίγο αργότερα, ζητώντας νέα παρέμβαση, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε δύο αλλαγές στην κυβερνητική τροπολογία:

— Τα αδικήματα (σ.σ. που οδηγούν στον εκλογικό αποκλεισμό κόμματος) διευκρινίζεται πλέον ότι “έχουν πολιτειακό χαρακτήρα”. Επίσης, αφαιρείται το στοιχείο "ποινή της ισόβιας κάθειρξης για κάθε άλλο ζήτημα” (πλην αδικήματος πολιτειακού χαρακτήρα).

— Ορίζεται, πλέον, ότι “η κρίση για δράση πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία δημοκρατικού πολιτεύματος…” και όχι “εξυπηρετεί”, όπως ήταν η αρχική διατύπωση. Αφορά εγκληματική-τρομοκρατική δράση και εσχάτη προδοσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v