Τη «μάχη της πρώτης κάλπης» με την απλή αναλογική δίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καθώς αντιλαμβάνεται ότι εάν στηθούν και δεύτερες με το ενισχυμένο σύστημα, το ίδιο θα συνθλιβεί στις «μυλόπετρες» των δύο μεγάλων κομμάτων που θα διεκδικήσουν την κυβερνητική λύση.
«Από την πρώτη Κυριακή ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για να μην μπει η χώρα σε αστάθεια, που είναι έτοιμες να μας οδηγήσουν οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι η καρέκλα και όχι το δημόσιο συμφέρον», τόνισε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε τα (περισσότερα) ψηφοδέλτια του κόμματος.
«Δυνατό ΠΑΣΟΚ θα σημάνει δυνατή Ελλάδα με βιώσιμη ανάπτυξη, ισχυρούς θεσμούς και δίκαιη κοινωνία. Έχουμε χρέος η ιστορική παράταξη να μην αγκυροβολήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε. Και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το βράδυ των εκλογών θα έχει ανατείλει ο πράσινος ήλιος της ελπίδας και της προοπτικής».
Στη συνέχεια η Χ. Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα το 82% των ψηφοδελτίων, όπως εγκρίθηκαν χθες. Το κλίμα ωστόσο «βαραίνει» από τις συνεχιζόμενες ανακοινώσεις παρολίγον υποψηφίων ότι δεν θα κατέβουν τελικά υποψήφιοι, είτε με το κόμμα είτε γενικώς.
Τελευταία κρούσματα, όπως σημειώσαμε προχθές, ο Απόστολος Σπυρόπουλος (σ.σ. δήλωσε ότι αποχωρεί συνολικά από το κόμμα) και η πανεπιστημιακός, πρώην στενή συνεργάτιδα της Φώφης Γεννηματά, Ζέφη Δημαδάδα, η οποία μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος της ομάδας Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (σ.σ. η ίδια διευκρίνισε ότι παραμένει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χωρίς να είναι υποψήφια, αφήνοντας αιχμές: «Η πολιτική θέλει ανεξάντλητους πόρους. Αφορά κυρίως πλούσιους, παιδιά πολιτικών ή υποψήφιους κομματικού σωλήνα, όχι τους επιστήμονες, όχι ανθρώπους της κοινωνίας»).
Κατά τις πληροφορίες, οι παραιτήσεις από τις υποψηφιότητες οφείλονται «στο χαμήλωμα του πήχη» όπως εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, σε αντίθεση με τα υψηλά ποσοστά, γύρω στο 14%-15%, που έδιναν οι μετρήσεις πριν από ένα χρόνο.
Σημαντικός παράγοντας, επίσης, είναι η απώλεια εδρών από περιφέρειες, λόγω της απογραφής, που καθιστούν αδύνατο στο τρίτο κόμμα να εκλέξει εκεί βουλευτή. Στη Μαγνησί,α που έχασε μία έδρα, για παράδειγμα, αποσύρθηκε από υποψήφιος ο Γιώργος Πετρουλάκης.
Σε άλλες περιπτώσεις, όπως του Απόστολου Σπυρόπουλου, που επρόκειτο να είναι υποψήφιος στην Αρκαδία, τίθεται κυρίως θέμα «πολιτικού προσανατολισμού» του κόμματος: «Διοικείται από μια ολιγομελή ομάδα που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μόνο στόχο έχει τη διατήρηση της όποιας εσωκομματικής κυριαρχίας», τόνισε στην ανάρτηση με την οποία ανακοίνωσε το Σάββατο την αποχώρησή του.
Πέραν αυτών, φαίνεται ότι… μαίνονται μάχες σε περιφέρειες όπου οι «παλιοί» δεν ενθαρρύνουν την ένταξη στα ψηφοδέλτια νέων υποψηφίων, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν επιτρέπουν εκλογή άνω του ενός (όπως στην Αρκαδία) ή μικρού αριθμού (όπως σε περιφέρειες της Αττικής).
Με Σαργκάνη και Λαμπράκη
Όπως ανακοινώθηκε χθες, στους συνδυασμούς θα μετέχουν τα δύο ηχηρά ονόματα που είχαν διαρρεύσει: του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Νίκου Σαργκάνη και του Γρηγόρη Λαμπράκη, γιου του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ.
Εγκρίθηκαν, επίσης, 350 ψηφοδέλτια σε σύνολο 400 (82%), ενώ απομένουν συμφωνίες σε επίμαχες περιοχές, όπως αναφέραμε, καθώς και στις μονοεδρικές.
Παραδείγματα:
- Στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιοι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Παύλος Γερουλάνος και η Ρωξάννα Μπέη.
- Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Μιλένα Αποστολάκη, η Κατερίνα Μπατζελή και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.
- Στο Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Στέφανος Ξεκαλάκης και η Τόνια Αντωνίου.
- Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Θανάσης Κατερινόπουλος.
- Στην Ανατολική Αττική ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
- Στη Ροδόπη ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.
- Στο Ρέθυμνο ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής.
* Δείτε τα ψηφοδέλτια στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό