Αναποφάσιστοι και «χαλαρή» ψήφος στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Η στρατηγική προσέγγισης όσων ψηφοφόρων ακόμα αμφιταλαντεύονται. Η κρισιμότητα της πρώτης κάλπης για την αυτοδυναμία. Το χρονοδιάγραμμα και τα διλήμματα προς τους πολίτες.

Αναποφάσιστοι και «χαλαρή» ψήφος στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Το σταθερά διψήφιο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι ακόμα αμφιταλαντεύονται για τον προορισμό της ψήφου τους στις εκλογές της άνοιξης, δεν περνά απαρατήρητο από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Είναι ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο -όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση- μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά και την αναζητούμενη εκ μέρους της ΝΔ αυτοδυναμία κατά τις δεύτερες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Εκ των πραγμάτων, στην προεκλογική στρατηγική που ήδη ξεδιπλώνεται λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ο τρόπος προσέγγισης της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών. Η προσδοκία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι, από το σύνολο των αναποφάσιστων, 4 στους 10 θα μπορούσαν να εμπιστευτούν την κυβερνώσα παράταξη και να προστεθούν στο σημερινό ποσοστό της, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας μονοκομματικής κυβέρνησης και στην επόμενη τετραετία.

«Άλλοι από τους αναποφάσιστους είχαν ψηφίσει ξανά ΝΔ ή βρίσκονται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συμπαθούν τον Μητσοτάκη ή δεν θέλουν να επιστρέψει ο Τσίπρας. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους θα μπορούσε να εμπιστευτεί τελικά τη ΝΔ», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να κερδηθούν με ρεαλιστικά επιχειρήματα και θετικό λόγο. «Με ειλικρίνεια, λέγοντάς τους τι έχουμε κάνει, αλλά και έχοντας το θάρρος να αναγνωρίσουμε και τι δεν έχουμε κάνει, χωρίς να κρύψουμε προβλήματα και αδυναμίες». Δεδομένου δε ότι η ψήφος αφορά όχι τόσο τα πεπραγμένα, αλλά κυρίως όσα είναι να γίνουν στο μέλλον, βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής τακτικής είναι ο πρωθυπουργός και όλα τα κορυφαία στελέχη να ξετυλίξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τη δεύτερη τετραετία. Βασικό του στοιχείο οι καλύτεροι μισθοί.

«Αν την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, και ξέρετε πια ότι όλοι πληρώνουμε χαμηλότερους φόρους, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, πρώτιστα για τα νέα παιδιά τα οποία τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό την περασμένη Τετάρτη.

Διπλές εκλογές, μία καμπάνια

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο της χαλαρής -α λα ευρωεκλογές- ψήφου στην πρώτη κάλπη, που θα δυσκόλευε την προοπτική της αυτοδυναμίας.

«Για το δικό μας επιτελείο δεν υπάρχουν διπλές εκλογές. Υπάρχουν εκλογές στις οποίες θα κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιος θα χειριστεί τις τύχες της χώρας την επόμενη μέρα. Όλος ο σχεδιασμός αφορά τις εθνικές εκλογές. Μία καμπάνια για τις εθνικές εκλογές», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσδιορίζοντας ως μοναδικό στόχο της ΝΔ το όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό στην κάλπη της απλής αναλογικής. «Αν η πρώτη κάλπη δώσει υψηλό ποσοστό στη ΝΔ, τότε θα είναι καλό το αποτέλεσμα και στη δεύτερη κάλπη», εκτιμούν.

Όσο για τον χρόνο των εκλογών, η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς γίνεται με την προοπτική να στηθούν οι κάλπες στις αρχές (2 ή 9) Απριλίου, μολονότι -όπως έχει πει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ο Μάιος.

Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός θα επαναλαμβάνει τα διλήμματα της κάλπης, όπως έκανε και στο Νταβός εντός της εβδομάδας: «Στις επερχόμενες εκλογές, οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε, όπως πιστεύω ότι θα συμβεί, το αποτέλεσμα θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εξάλλου, υπογραμμίζουν εμφατικά ότι κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν είναι ανάμεσα στη δεξιά ή την αριστερά, αλλά «μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και εκείνων που υπόσχονται τον "ουρανό με τ’ άστρα", των πιο αυταρχικών λαϊκιστών και των πιο προοδευτικών δημοκρατών με ρεαλιστικές λύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v