Με την οικονομία ψηλά στην ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως πρόκειται για ένα προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση, θα επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία σύγκριση των σημερινών πεπραγμένων με αυτά της θητείας του Αλέξη Τσίπρα και θα θέτει τα σχετικά διλήμματα στους πολίτες ενόψει της κρίσιμης ώρας της κάλπης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομία θα είναι το θέμα της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει τη Δευτέρα, της πρώτης μιας σειράς θεματικών συνεντεύξεων, οι οποίες θα γίνονται ανά τακτά διαστήματα για να μιλήσει για συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου, τι έκανε μέχρι σήμερα και τι θα κάνει στην επόμενη τετραετία.
Τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζουν σε απόλυτο βαθμό και στο εξωτερικό και παραπέμπουν, ως χαρακτηριστική περίπτωση, τη χθεσινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός. Εκεί, σύμφωνα με το επιτελείο του πρωθυπουργού, είχε καθολική αποδοχή η ανάδειξη εκ μέρους του των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μειώσεις φόρων, καθώς και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, για την οποία βασικός στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι για φέτος αναμένει ανάπτυξη 2% και εξέφρασε τη διαπίστωση πως «κανείς δεν μιλά για το ελληνικό χρέος και για τις ελληνικές τράπεζες. Υπάρχουν πολλά σύννεφα που έχουν καθαρίσει και μπορούμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον, χωρίς να πρέπει να διαχειριζόμαστε διαρκώς κρίσεις», τόνισε.
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία», με τους ψηφοφόρους να καλούνται να συγκρίνουν τις δύο τελευταίες κυβερνητικές θητείες.
Μετασχηματισμός
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της σημερινής κυβέρνησης, λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ήταν ο μετασχηματισμός της οικονομίας. Κάτι που, όπως λένε, επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και θα ολοκληρωθεί με την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, την άνοιξη.
«Αν την πρώτη τετραετία, το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, πρωτίστως όμως για τους νέους και τους πλέον ευάλωτους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σχετικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα, θέμα που «ανεβάζει» τελευταία ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε στην κυβέρνηση, «η Ελλάδα έχει χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ». Επισημαίνουν την «παγκόσμια διάσταση του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παρουσιάσει ως ελληνικό πρόβλημα και να χρεώσει στις κυβερνητικές πολιτικές» και επικαλούνται συγκεκριμένα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτά, τονίζουν, καταγράφεται ότι παρά την αδιαμφισβήτητη πίεση που προκαλεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ο πληθωρισμός, «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σχετικά καλές επιδόσεις σε αυτό το εξαιρετικά αντίξοο παγκόσμιο περιβάλλον». Συγκεκριμένα, αναφέρουν, ανάμεσα στις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, μόνο πέντε κατέγραψαν μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των τιμών στα τρόφιμα τον Νοέμβριο, με την Ελλάδα να έχει χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.