Η εικόνα που μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών για τις ελλείψεις στα φάρμακα, τη βασική αιτία και την πολύμηνη αδιαφορία της κυβέρνησης, τον οδήγησαν στην απόφαση να βάλει στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να του καταθέσει σχετική ερώτηση για την «Ώρα του Πρωθυπουργού».
Η δήλωση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κώστα Λουράντου ότι τέτοια κατάσταση δεν έχει ξαναδεί στα 44 χρόνια που ασκεί το επάγγελμα, αλλά και η καταγγελία του ότι χθες παρήγγειλε 111 είδη φαρμάκων και παρέλαβε... 21, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Eνδεικτική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της MRB Δημήτρη Μαύρου (στο «Κόκκινο») για τον πολιτικό αντίκτυπο αυτής της κατάστασης: «Το φάρμακο σχετίζεται με την άμεση επιβίωση και πολλές φορές στην αξιολόγηση των πολιτών μπαίνει πάνω και από τα τρόφιμα. Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ξαφνικά έχουμε έλλειψη στα φάρμακα, η κοινωνία δεν έχει πειστεί για τις διεθνείς διαστάσεις της κρίσης: πάντα η κυβέρνηση την πληρώνει», είπε.
Δεν είναι τυχαία η κατάληξη της ερώτησης που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας:
- Θα απαντήσει εάν θα αναλάβει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίσει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας;
- Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στη δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύλιση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου;
Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, μένει να φανεί εάν ο κ. Μητσοτάκης απαντήσει την ερώτηση την Παρασκευή, δεδομένου ότι δεν το έπραξε το προηγούμενο δίμηνο, όταν ο κ. Τσίπρας τού κατέθεσε τέσσερις ερωτήσεις για τις υποκλοπές.
«Νέοι Πάτσηδες» και αντιπερισπασμός
Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά στην κορυφή της ατζέντας τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τους «νέους Πάτσηδες», οι οποίες, μάλιστα, γίνονται από μέσα ενημέρωσης που δεν πρόσκεινται ούτε καν φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι «έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις» εις βάρος βουλευτών ή πολιτευτών της ΝΔ και επιπλέον, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα «καρφώματα» γίνονται… εκ των έσω, καθώς το κυνήγι του σταυρού οδηγεί σε χτυπήματα «και κάτω από τη ζώνη».
Αρμόδιες πηγές καταλογίζουν πανικό στο Μαξίμου, μετά (και) τις αποκαλύψεις για τον συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ Ανδρέα Κουτούπη και τις απευθείας αναθέσεις, ύψους 5,5, εκατ. ευρώ, που έλαβε η εταιρεία του.
Σ' αυτό τον πανικό αποδίδουν την ανακοίνωση της ΝΔ ότι ο κ. Κουτούπης δεν είχε καμία οργανική θέση με το κόμμα, ενώ ο συνέταιρός του, κ. Ροδάκος, είχε αλλά διεκόπη πριν από δέκα μήνες. «Δεν ισχύει η δικαιολογία και θα αποδειχθεί», λένε οι ίδιες πηγές.
Ως κίνηση αντιπερισπασμού, δε, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ΝΔ προς τη βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρο Τάνια Ελευθεριάδου, ότι πληρώθηκε από το Δημόσιο (ΕΦΚΑ) για νομικές υπηρεσίες που παρείχε μετά την εκλογή της. Η κ. Ελευθεριάδου απάντησε αμέσως, τονίζοντας ότι οι υποθέσεις που χειρίστηκε ήταν «κατ’ αποκοπή» και άρα δεν πρόκειται για «συμβάσεις με το Δημόσιο», ενώ οι συνολικές αμοιβές της ανήλθαν στο ποσό των 7.000 ευρώ. (σ.σ. Θέμα επαγγελματικού ασυμβιβάστου δεν τίθεται, όπως και στους γιατρούς-βουλευτές που παρέχουν υπηρεσίες με βάση παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ).
Στην ουσία, πάντως, η περίπτωση της κ. Ελευθεριάδου είναι ίδια με εκείνη της «γαλάζιας» βουλευτή Θεσσαλονίκης, δικηγόρου Άννας Ευθυμίου, την οποία κατηγόρησε εν μέσω εορτών ο Παύλος Πολάκης για δουλειές με το Δημόσιο (ΕΦΚΑ), ενόσω είχε βουλευτική ιδιότητα. Η κ. Ευθυμίου είχε απαντήσει όπως και η κ. Ελευθεριάδου χθες, αν και τα ποσά που έλαβε ήταν σημαντικά μεγαλύτερα (περίπου 100.000 ευρώ).
Είναι ενδεικτικό πως αν και την κατηγορία έκανε ο κ. Πολάκης, η Κουμουνδούρου δεν εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ και ο ίδιος ο βουλευτής δεν επανήλθε μετά τις διευκρινίσεις της βουλευτού.
Με τις εν λόγω υποθέσεις να θεωρούνται λήξασες, η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει «στα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων στον κ. Κουτούπη», αλλά και στις διαστάσεις που παίρνει η υπόθεση του παραιτηθέντος, πλέον, βουλευτή της ΝΔ Θέμη Χειμάρα, αφού μπήκε στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα.
Γ. Φραγγίδης: Κι άλλη απευθείας ανάθεση
Στον χορό των καταγγελιών μπήκε χθες και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καθώς ο βουλευτής του Γιώργος Φραγγίδης κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ζητώντας εξηγήσεις για σειρά απευθείας αναθέσεων δημόσιων νοσοκομείων στην εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.».
Σύμφωνα με τον βουλευτή, στην εν λόγω εταιρεία ανατέθηκαν έργα «επίστρωσης επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό» και «προμήθειας πύλης απολύμανσης». Χαρακτηρίζει, δε, τις εν λόγω απευθείας αναθέσεις «αδικαιολόγητες», ενώ ζητά από τον υπουργό, πέραν των εξηγήσεων, επιστημονική τεκμηρίωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων έργων.