Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ρόλος των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην προεκλογική μάχη

Ο στόχος της πρώτης κάλπης και τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους. Τα προσδοκώμενα ποσοστά και το ζητούμενο της αυτοδυναμίας. Η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και η… επενδυτική βαθμίδα.

Ο ρόλος των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην προεκλογική μάχη

Την πύκνωση των δημόσιων εμφανίσεων του πρωθυπουργού και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών προβλέπει η εξελισσόμενη προεκλογική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Στόχος, αφενός η υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και αφετέρου ο προσδιορισμός των στόχων της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, με ταυτόχρονη -όταν κριθεί ότι χρειάζεται- επαναφορά στις μνήμες των πολιτών των πεπραγμένων της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.  

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο την Κυριακή, πέραν του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος προχώρησε στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με απολογισμό του 2022, δημόσιες παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι δύο υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος (Καθημερινή, Facebook) και Γιώργος Γεραπετρίτης (Βήμα), όπως ασφαλώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (ΣΚΑΪ). Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι για πιο έντονη παρουσία στα ΜΜΕ όλων των κορυφαίων στελεχών εντός και εκτός Μαξίμου, προκειμένου να διατηρήσουν ψηλά στον δημόσιο διάλογο και να υπενθυμίζουν στην κοινή γνώμη όσα έχουν γίνει από το 2019 έως και σήμερα. Στην κορυφή αυτής της επικοινωνιακής εκστρατείας θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει την υψηλή δημοφιλία του, όπως τουλάχιστον αυτή φαίνεται στις δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του το επιτελείο του, κυρίως μέσα από τις περιοδείες του που θα πολλαπλασιαστούν το προσεχές διάστημα.

Κρίσιμη παράμετρος, αναγνωρίζουν στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, θα είναι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις πρώτες κάλπες, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Υπό το πρίσμα αυτό κινούνται με μοναδικό ορίζοντα την πρώτη Κυριακή («σαν να είναι η τελική Κυριακή», λένε χαρακτηριστικά) προκειμένου να εξασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατόν ποσοστό που θα κρίνει και τις εξελίξεις στις δεύτερες κάλπες.

Πρώτη κάλπη

«Είναι μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θα είναι δύο γύρων, αλλά είναι μία κάλπη εθνικής σημασίας. Και το λέω αυτό γιατί πρέπει από την πρώτη κάλπη, την κάλπη της απλής αναλογικής, η ελληνική κοινωνία να αναλογιστεί, να σκεφτεί και να επιλέξει με ποιον τρόπο θέλει να συνεχίσει στην επόμενη μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου και εξήγησε: «Αν θα συνεχίσει σε έναν βηματισμό που συγκλίνει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων με των Ευρωπαίων, αν θα συνεχίσει σε έναν βηματισμό που αναβαθμίζει το διεθνές κύρος της χώρας, αν θα μας δώσει τη δυνατότητα μέσα στο περιβάλλον της απλής αναλογικής να έχουμε εκείνο το ποσοστό, εκείνη τη δύναμη, εκείνη τη δυναμική που θα επιτρέψει στη δεύτερη Κυριακή τη συγκρότηση μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης».

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς είναι, πέρα από την πρωτιά, η Νέα Δημοκρατία να έχει συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό στις πρώτες εκλογές, σίγουρα άνω του 30% και λιγότερο η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πετύχουν αυτό, οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο «φουλ», οργανώνονται οι τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και επιχειρείται η αξιοποίηση στα ψηφοδέλτια προσώπων από τις τοπικές κοινωνίες, ευρείας αποδοχής και επιτυχημένων επαγγελματικά. Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκεται η συγκρότηση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα με έδρα τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η οποία θα συντονίζει την ιδιαίτερη και μακρά αυτή μάχη, σε συνεργασία με τον Γραμματέα, Παύλο Μαρινάκη και το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Στο… παιχνίδι το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει και την επενδυτική βαθμίδα. Όπως υπογράμμισε ο Άκης Σκέρτσος, ένα από τα κεντρικά πολιτικά και οικονομικά διλήμματα, στα οποία «θα κληθούμε να απαντήσουμε συλλογικά ως κοινωνία το 2023, είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια… Αυτοί που εργάστηκαν για να αποτελέσει η Ελλάδα την θετική έκπληξη της Ευρώπης; Ή όσοι λένε ‘’όχι’’ στα πάντα και ‘’ναι’’ στο τίποτα, με μαξιμαλιστικές προτάσεις που διευρύνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα;». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v