Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης «καθαρίζει» την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο

Το πυκνό κυβερνητικό έργο και τα… μολύβια των υπουργών. Οι κυβερνητικές παροχές και οι τσέπες των πολιτών. Η παραίτηση Χειμάρα και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης «καθαρίζει» την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι οι εθνικές κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν πριν από τον Απρίλιο. Η πρώτη ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και η δεύτερη χθες, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και της διαρροής που ακολούθησε από συνεργάτες του πρωθυπουργού: «Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Ήταν κάτι που όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμαινε κατ’ ιδίαν στους συνομιλητές του, ωστόσο τώρα κρίθηκε πως έπρεπε να… επισημοποιηθεί δια του περιβάλλοντός του.

Η επιλογή να «καθαρίσει» η χρονική περίοδος του πρώτου τριμήνου του έτους έγινε μέσα σε κλίμα έντονης εκλογολογίας και με φόντο διάφορα νέα σενάρια για επίσπευση της κάλπης για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα», σημειώνουν πηγές από την Κυβέρνηση, που θεωρούν ότι το πρώτο τρίμηνο έχει προγραμματιστεί πυκνό έργο, κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο. Κάτι που η ακατάσχετη εκλογολογία σίγουρα δεν διευκολύνει. Παραλήπτες του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και οι υπουργοί του, τους οποίους προέτρεψε εμμέσως να συνεχίσουν απρόσκοπτοι το έργο τους και να «μην κατεβάσουν κάτω τα μολύβια», κινούμενοι μόνο για την εξασφάλιση των αναγκαίων ψήφων για την εκλογή τους.

Τελική απόφαση για τον ακριβή χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμα. Αυτό θα γίνει ίσως τον επόμενο μήνα, όταν ενδεχομένως να έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο στην οικονομία και την τσέπη των πολιτών, οι οποίοι πάντως ουσιαστικά θα δουν τις κυβερνητικές παροχές να αποτυπώνονται εμπράκτως στους λογαριασμούς τους μετά το πρώτο τρίμηνο. Μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να έχουν γίνει αισθητές μέχρι τότε οι αυξήσεις στους μισθούς, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις συντάξεις που ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται, το market pass και η αύξηση του κατώτατου μισθού (από την 1η Απριλίου). Ανάλογα μάλιστα και με την πορεία του ενεργειακού κόστους, δεν αποκλείεται και κάποιο επιπλέον «δώρο» της τελευταίας στιγμής, με τη χρήση του «κουμπαρά» του 1 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Κάποιοι συσχετίζουν το ν χρόνο των ελληνικών εκλογών με αυτόν των τουρκικών, αν και από την Κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι οι δύο διαδικασίες δεν συνδέονται. Βούληση ωστόσο του κ. Μητσοτάκη είναι η χώρα να μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση τον λιγότερο δυνατό χρόνο, όπερ σημαίνει περίπου ένα δίμηνο από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές έως και τις δεύτερες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το σοβαρό ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης, είτε αυτοδύναμης είτε συνεργασίας.

«Ήταν συνεργάσιμος»

Το νέο κομμάτι του παζλ του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών ήρθε ταυτόχρονα με ένα νέο πλήγμα στην κυβερνώσα παράταξη, την υπόθεση του βουλευτή Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις σε βάρος του αποκαλύψεις.  

Παρόλο που οι εξελίξεις καθυστέρησαν να λάβουν την τελική τους μορφή, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η νέα αποχώρηση βουλευτή από την γαλάζια Κ.Ο. δεν θα προκαλέσει έντονους τριγμούς στην παράταξη. «Με όσα είδαν το φως, δεν μπορούσε να παραμείνει. Σε αντίθεση με τον Πάτση που δεν παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα να διαγραφεί, ο Χειμάρας ήταν συνεργάσιμος και παρέδωσε την έδρα του», σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μέχρι χθες βουλευτής Φθιώτιδας να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις με αυτή του κ. Χειμάρα πρωταγωνίστησαν και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. «Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι βουλευτές, αλλά υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ακριβώς τα ίδια ζητήματα με την περίπτωση που αναγνωρίζει ο κ. Χειμάρας και ως έμπρακτη αναγνώριση προχώρησε στην παραίτησή του. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις της κυρίας Γεροβασίλη και του κ. Φλαμπουράρη. Μπορεί κάποιος από εσάς να μου θυμίσει ποια ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τότε, όχι για βουλευτές του, αλλά για υπουργούς του; Απολύτως καμία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας: «Σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε γεγονός, αναδεικνύεται για όλα τα ζητήματα η υποκρισία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα θέματα, πολύ περισσότερο στα θέματα που έχουν νομική και ηθική διάσταση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v