Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τσάσκα (Olta Xhaçka) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Τίρανα.
«Σε συνέχεια των πρόσφατων συνομιλιών στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, στο επίκεντρο βρέθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας, η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ανατολική Μεσόγειος», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Η συνάντηση είχε πλούσια ατζέντα για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη Δένδια έρχεται λίγες ημέρες μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Έντι Ράμα, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Όπως επεσήμαναν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Όλτα Τσάσκα, αυτές οι εντατικές επαφές δείχνουν και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ:
Στη συνάντηση που είχε το πρωί ο Νίκος Δένδιας με την Αλβανίδα ομόλογό του, η ατζέντα ήταν μεγάλη. Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει νέα επικαιρότητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και βεβαίως το μείζον θέμα που αφορά την εκκρεμότητα στις διμερείς σχέσεις της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Εκφράστηκε η κοινή βούληση και από την Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει η πολιτική συμφωνία που κατ’ αρχήν έχει υπάρξει για τη συμφωνία παραπομπής της διαφοράς αυτής με σύναψη συνυποσχετικού στη Χάγη.
Επίσης, έκανε αναφορά ο κ. Δένδιας και σε άλλα προβλήματα που έχουν εκκρεμότητα από την ιστορία, όπως είναι βεβαίως οι πυραμίδες στη χάραξη των συνόρων και η συμφωνία για αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων και εμπόλεμη κατάσταση.
Υπήρξε, όπως έγινε γνωστό χθες, η απόφαση της αλβανικής πλευράς και συμφωνήθηκε με την Τουρκία η αγορά τριών drones τουρκικής κατασκευής -τα Μπαϊρακτάρ. Νομίζω ότι η αναφορά του κ. Δένδια ήταν σαφής ότι αναθεωρητικές δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια με στόχο να αυξήσουν την επιρροή τους και όχι τη συνεργασία, αλλά δημιουργία ζωνών επιρροής, είναι κάτι που είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών και απέναντι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Έγινε αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, που είναι γέφυρες στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και έκανε αναφορά στην αναμενόμενη για αύριο επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.
Υοενθυμίζεται ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό στους τρεις σταθμούς της περιοδείας στη Δερβιτσάνη, στη Λειβαδιά και στη Χειμάρρα. Είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ενός τόπου που ο Ελληνισμός έχει βασανιστεί πάρα πολύ. Ήταν η μόνη περιοχή που στη διάρκεια του καθεστώτος Χότζα δεν αναγνωριζόταν ως μειονοτική ζώνη.
Ο Έλληνας υπουργός επισκέπτεται το ελληνοαλβανικό σχολείο, το Αρσάκειο, και μετά θα επισκεφθεί και ένα ακόμη εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ