Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση

Το θεωρούν «κλειδί» για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες. Εντείνεται το πολιτικό φλερτ με τους κεντρώους ψηφοφόρους. Πώς διαβάζουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στρατηγική συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση

Σε εμφανή αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν προχωρήσει τελευταία το Μέγαρο Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία, βάζοντας στο στόχαστρό τους το ΠΑΣΟΚ. Με φόντο αρχικά το θέμα των υποκλοπών και εσχάτως την υπόθεση Καϊλή, οι σχέσεις των δύο κομμάτων βρίσκονται στο ναδίρ και οι προοπτικές μετεκλογικής συνεργασία τους είναι μάλλον μηδαμινές. Εξέλιξη που για αρκετούς πάντως εντός του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και της ηγετικής ομάδας της κυβερνώσας παράταξης, μόνο κακό δεν κάνει σε αυτήν. Και αυτό διότι -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- η περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι βασικό «κλειδί» για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η υπόθεση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τη μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη τις τελευταίες ημέρες, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, επιτείνουν τον «πονοκέφαλο» στη Χαριλάου Τρικούπη και ωφελούν τη ΝΔ. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως και οι δύο «φλερτάρουν» με τους κεντρώους ψηφοφόρους, σε ένα μπρα ντε φερ που αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι αριθμοί -όπως λένε- «μιλούν από μόνοι τους». Φέρουν ως παράδειγμα τη χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, στην οποία φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα (η ΝΔ κερδίζει μία και ο ΣΥΡΙΖΑ αμετάβλητος), πέφτοντας στο 10,5% και να έχει μια διαρκώς καθοδική πορεία από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου (ήταν στο 14,5%) έως τώρα. Απώλειες -σύμφωνα με την συγκεκριμένη μέτρηση- έχει και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζεται με χαμηλότερα ποσοστά σε όλες τις ερωτήσεις που σχετίζονται με την καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών στη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να διατηρεί την πρωτιά στον κεντρώο χώρο, που σύμφωνα με τους εκλογολόγους της κυβέρνησης αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και τη βασική προϋπόθεση για την τελική επικράτηση και την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πιθανές νέες απώλειες του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να έχουν κερδισμένη -ως επί το πλείστον- τη Νέα Δημοκρατία και πολύ λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καθόλου εύκολο

Και ένα αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ στις πρώτες κάλπες, με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως υποστηρίζουν, στις δεύτερες, με την ενισχυμένη αναλογική, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να κρατήσει τις δυνάμεις του. Αντίθετα, πολύ πιο ισχυρό θα είναι το σενάριο να φυλλορροήσει ακόμα περισσότερο, με την Πειραιώς να… καραδοκεί για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και τους εν λόγω ψηφοφόρους, τους οποίους θεωρεί πιο κοντά της παρά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι γαλάζιες επιθέσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη και το κόμμα του θα συνεχιστούν σε ευρεία κλίμακα, με βασική… κατηγορία την ταύτισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Τσίπρας», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αυτή τη φιλοσοφία θα πορευτεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι και τις εκλογές.

Δεν είναι τυχαία η άμεση, σε υψηλούς τόνους, αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής: «Η τροχιά συμπόρευσης του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ταχύτατα και κλιμακώνεται… Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για το αύριο της χώρας είναι ουσιαστικά η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη».

Η κυβερνητική ρητορική βεβαίως αφορά και τους αναποφάσιστους -ακόμα- ψηφοφόρους, οι οποίοι εξακολουθούν να αγγίζουν διψήφιο ποσοστό και οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, κατά τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αφορούν μετριοπαθείς, ήπιων τόνων πολίτες που τοποθετούν ιδεολογικά τους εαυτούς τους στον χώρο του κέντρου και γύρω από αυτόν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v