Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει «δικαιοσύνη παντού» στην… τσέπη

Αύξηση εισοδημάτων - τέλος στην αισχροκέρδεια - ρύθμιση χρεών, το σύνθημα. Στα 880 ευρώ ο κατώτατος, λόγω πληθωρισμού. Η απάντηση για το «χυδαία προεκλογικό»… τροφείο των 0,70 λεπτών ημερησίως.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει «δικαιοσύνη παντού» στην… τσέπη

«Ένα πράγμα θα υποσχεθούμε μόνο, γιατί θαύματα δεν γίνονται: ότι σε αυτό τον τόπο θα επιστρέψει επιτέλους και η δικαιοσύνη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, από το βήμα της Βουλής, με τη φράση αυτή να χαρακτηρίζεται ως γενική από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο ίδιος και το επιτελείο του, ωστόσο, περνούν στην εξειδίκευσή της. Πέραν των ζητημάτων που αφορούν τη δημοκρατία και αναδείχθηκαν με αφορμή τις μαζικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, η επικέντρωση γίνεται στην ποικιλότροπη οικονομική ανακούφιση των πολιτών, καθώς η ακρίβεια/αισχροκέρδεια και ο πληθωρισμός γονατίζουν την πλειονότητα των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων, πλέον, και των λεγόμενων μεσαίων εισοδημάτων.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνουν συνεχώς αρνητικά μηνύματα για την υποδοχή που επιφυλάσσουν οι πολίτες στο περίφημο market pass που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο.
«Μετά τα πρώτα ερωτήματα, γίνεται πλέον φανερό πως πρόκειται για… ‘τροφείο’ αξίας 0,70 λεπτών ημερησίως και, μάλιστα, με εισοδηματικά κριτήρια που προκαλούν έκπληξη από το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη μεσαία τάξη», λένε. Φέροντας ως παράδειγμα το εισοδηματικό όριο των 24.000 ευρώ ετησίως για ζευγάρι, που σημαίνει (κατά μέσο όρο) μηνιαίο εισόδημα 850-1.000 ευρώ έκαστος/εκάστη.

Το μέτρο αυτό, άλλωστε, χαρακτηρίζεται «χυδαία προεκλογική εξαπάτηση», που «δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις ακραίες ανατιμήσεις, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στον πυρήνα τους, με ρυθμιστικές παρεμβάσεις», αλλά, αντίθετα την ενισχύει και τη συντηρεί, εγκυμονώντας κινδύνους για νέες ανατιμήσεις εν μέσω παντελούς έλλειψης ελέγχων στην αγορά.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι επιτακτικά αναγκαίο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αντιπαραθέσει τη δική του πρόταση και να πείσει ότι μπορεί να την υλοποιήσει μία προοδευτική κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών. Ως εκ τούτου, η δέσμευση «δικαιοσύνη παντού» αποτυπώνεται, ως προς την οικονομική ανακούφιση, στο προγραμματικό τρίπτυχο: δίκαιη αύξηση εισοδημάτων - τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας - ρύθμιση χρεών.

Και εξειδικεύεται ως εξής:

1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων

  • Αιχμή του δόρατος είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Επομένως για το τρέχον έτος, με πληθωρισμό 10%, ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, ο μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα τίθεται σε ισχύ και για τους μισθούς του δημοσίου, με αποτέλεσμα για φέτος να προβλέπεται αύξηση 10% στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από μία δεκαετία.
  • Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια

Όπως τονίζεται, βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών είναι να μπει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας και στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος.

  • Με επανακρατικοποίηση της ΔEΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
  • Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.
  • Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.
  • Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.
  • Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

3. Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός

Η ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και διογκώνονται από την ακρίβεια και τη μείωση της κατανάλωσης είναι όρος επιβίωσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τριετία Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί τα χρέη προς εφορίες, ταμεία και τράπεζες κατά 38 δισ. ευρώ, με 4,5 εκατ. Έλληνες να χρωστούν.

  • Εν προκειμένω, η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 2019 για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Παράλληλα, κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας «για χάρη των Πάτσηδων» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v