Προϋπολογισμός: Θερμά επεισόδια μακριά από τις κάμερες και «καρφιά» με νόημα

Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για αμυντικές δαπάνες και παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Οργή Καστανίδη με τον πρωθυπουργό για το … «σοσιαλΚαμμένο ΠΑΣΟΚ». Η σιωπή για την Greek Mafia.

Προϋπολογισμός: Θερμά επεισόδια μακριά από τις κάμερες και «καρφιά» με νόημα

Mε τις ψήφους, μόνο, της ΝΔ κυρώθηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2023, καθώς “ναι” ψήφισαν οι 156 κυβερνητικοί βουλευτές και “όχι” οι 139 των κομμάτων της αντιπολίτευσης συν οι 4 ανεξάρτητοι.
Ο πέμπτος ανεξάρτητος βουλευτής ήταν ο πρώην της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος προτίμησε να μην εμφανιστεί καν. Τις δαπάνες για την Άμυνα τις υπερψήφισαν 190 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και δύο ανεξάρτητοι).

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει γνωστή από νωρίς τη θέση της για καταψήφιση των αμυντικών δαπανών, ενώ το θέμα προκάλεσε ένα μίνι θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Αλέξη Τσίπρα, από αυτά που δεν “πιάνουν” οι κάμερες και τα μικρόφωνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Είστε εθνική εξαίρεση με την επιλογή καταψήφισης του προϋπολογισμού για τις δαπάνες εθνικής Άμυνας”.

Αλέξης Τσίπρας: “Δεν ντρέπεσαι; Πες μας πρώτα γιατί παρακολουθούσες τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό του ΓΕΣ, τους διευθυντές για τα εξοπλιστικά; Τι ήθελες να ελέγξεις; Δώσε απαντήσεις και μετά ρώτα γιατί δεν ψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες”.

Ο κ.Μητσοτάκης δεν απάντησε, άλλαξε θέμα και το “επεισόδιο” έληξε εκεί.

Ο “σοσιαλΚαμμένος” και … οι “ωτακουστές”

Δεν ήταν το μοναδικό. Αυτό που προηγήθηκε, πάλι εκτός μικροφώνων, έδωσε ίσως και μία είδηση που αφορά τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης το βράδυ των (πρώτων) εκλογών. Την αφορμή, εν προκειμένω, έδωσε η ειρωνική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην τυχόν κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αποκάλεσε “σοσιαλΚαμμένο”.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, σε οργισμένο ύφος, να πάρει πίσω τον χαρακτηρισμό. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τον ρώτησε γιατί δεν αντέδρασε αμέσως και άφησε να περάσουν αρκετά λεπτά της ώρας. “Διότι περίμενα ότι θα το κάνατε εσείς κύριε πρόεδρε”, ήταν το καρφί του κ. Καστανίδη. Και όταν, εν μέσω αναταραχής στην αίθουσα, κυβερνητικοί βουλευτές φώναζαν στον κ. Καστανίδη ότι το κόμμα του θα συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ”, εκείνος τους απάντησε: “όχι, θα συνεργαστούμε με τους ωτακουστές μας”…

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει με δηκτικό τρόπο την πρόσφατη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι “η ΝΔ πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση” χωρίς να παίρνει θέση για τη συνεργασία του δικού του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Για να πάει η ΝΔ στην αντιπολίτευση πρέπει με κάποιον να κυβερνήσετε, εκτός και αν πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πάρει 40% στις εκλογές”, ήταν η φράση.

Ο κ. Ανδρουλάκης, βεβαίως, δεν βρισκόταν στην αίθουσα αφού δεν είναι βουλευτής.

Ευχές με πολιτικό νόημα

Ενδιαφέρον είχε και το καθιερωμένο “πέρασμα” πολιτικών αρχηγών από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να ευχηθούν “καλές γιορτές”.

Στο Μέτσοβο οι αποφάσεις: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν μεν λιγόλογος, λέγοντας ότι θα πάει για τις γιορτές στο Μέτσοβο όπου και θα πάρει τις αποφάσεις για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις που θα κάνει. “Να ξεκουραστούμε γιατί μας περιμένει πολύ δουλειά”, είπε, αλλά αμέσως πρόσθεσε: “και πολύ κοινοβουλευτική δουλειά”. Η εν λόγω προσθήκη έγινε ως έμμεση απάντηση σε μία (προ ημερών) φράση του κ. Τσίπρα, ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να μην “ανοίξει” πάλι τη Βουλή μετά τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Όλα ανοικτά για τον εκλογικό χρόνο: Ο κ. Τσίπρας έμεινε περισσότερη ώρα με τους δημοσιογράφους συζητώντας την πρωθυπουργική εξαγγελία για το food pass, τις υποκλοπές και το καθήκον της Δικαιοσύνης να ρίξει φως στην υπόθεση. Ο ίδιος δεν θα φύγει για διακοπές (“ίσως πάω μέχρι… τη βίλα στο Σούνιο”, είπε γελώντας), ενώ, ερωτηθείς πιεστικά για τον χρόνο των εκλογών, παρατήρησε ότι “όλα είναι ανοικτά” καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα μεγάλα μέτωπα.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, απαντώντας εμμέσως στο σημερινό πρωτοσέλιδο του “ΒΗΜΑτος” (χωρίς να το αναφέρει) ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε τρεις υπουργούς, ο κ. Τσίπρας είχε πει: “η η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia, ενώ επί των ημερών σας διοικείτο από τη Greek Μafia”.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο εν λόγω πρωτοσέλιδο. Συνεργάτες του εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός, προφανώς, το προσπέρασε για να μην δώσει “τροφή” σε συζητήσεις… για την Greek Mafia.

Το “καλό” εκλογικό ποσοστό: Ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφιέρωσε αρκετή ώρα να εξηγήσει γιατί δεν διέγραφε την Εύα Καϊλή τόσο καιρό, με αποτέλεσμα η “βόμβα” του Qatargate να την βρει με την ιδιότητα της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η εξήγηση είναι η γνωστή: ότι οι ιδιότητές της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής (PEGA) για τις υποκλοπές, δεν του επέτρεπε να την διαγράψει, ωστόσο είχε ενημερώσει από τις 26 Ιουλίου ην ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών ότι δεν θα ήταν εκ νέου υποψήφια του κόμματος.

Όσο για το τι περιμένει από τις εκλογές για το κόμμα του, η απάντηση ήταν διπλωματική: “ένα καλό διψήφιο ποσοστό”. Στην ερώτηση… τι θεωρεί “καλό” ποσοστό, απάντησε επίσης διπλωματικά: ότι αυτό θα είναι συνάρτηση των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v