Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ανοίγει ο δρόμος για επενδυτική βαθμίδα

Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζει ο πρωθυπουργός. Πρώτος προϋπολογισμός μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ο δρόμος για επενδυτική βαθμίδα

«Συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επί της ουσίας και με στοιχεία κάνοντας τη σύγκριση της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ και της τετραετίας της ΝΔ. Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις 3.Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

Υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

«Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε.

Τόνισε, επίσης, πως ένα δίδαγμα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο Τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία.

«Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνον το 2022. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022», εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα».

Απολογισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων και σε σύγκριση με την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως. Έκανε λόγο για «ευρεία κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησής του και υπογράμμισε ως προτεραιότητες τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και την ανάπτυξη. Τόνισε ότι ο τίτλος για τη δεύτερη τετραετία, μετά την ανανεωμένη λαϊκή εντολή, θα είναι «καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες»

Οι υποκλοπές

Για το θέμα των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λασπομαχία» και σημείωσε: «Μια υπόθεση που ερευνά η ελληνική δικαιοσύνη, δεν θα την αφήσω να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ με πολλές συνέχειες. Η χώρα και οι πολίτες πιστεύω ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, ανησυχίες, ελπίδες. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να θολώσει το τοπίο. Διαμορφώνει ένα κλίμα σύγχυσης που πρόσφατα ο κ. Τσίπρας φαίνεται να βρήκε και έναν νέο εταίρο. Και είναι ένα νέο στοιχείο».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Δηλώσατε θαυμαστής του τρόπου δράσης των βελγικών υπηρεσιών. Εκεί τηρήθηκε το απόρρητο που εδώ καταγγέλλετε. Εκεί έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων που εδώ ξορκίζετε. Εκεί ενεργεί η δικαιοσύνη που εδώ υποκαθιστούν ύποπτα δημοσιεύματα. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ποιος ακριβώς τους κρατάει πίσω -όπως είπατε- να μην ερευνήσει αυτή την υπόθεση; Εσείς δεν πήγατε στον κ. Ντογιάκο και δηλώσατε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη; Την δικαιοσύνη ούτε επαινούμε ούτε κριτικάρουμε. Μετά τα κυριακάτικα δημοσιεύματα, έχετε ήδη αρχίζει να κτίζετε το σενάριο αμφισβήτησης. Εσείς που μιλάτε για δικαιοσύνη, είστε ίδιοι που μας απειλείτε ότι ‘’την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς’’. Και έρχεστε να εμφανιστείτε ως υπέρμαχοι του πολιτικού φιλελευθερισμού με δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο».

Το ΠΑΣΟΚ

Έντονη κριτική ο κ. Μητσοτάκης έκανε στο ΠΑΣΟΚ και δη στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτικής, ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει με τα ίδια μηδενιστικά επιχειρήματα. Πώς εξηγείτε (απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) ότι αποκαλέσατε ‘’δούρειο ίππο’’ της ΝΔ ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα το καταλάβατε, αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις; Ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα, μας είπε ότι ‘’η ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση’’. Ένας κυβερνητικός συνδυασμός υπάρχει, εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν άλλα κόμματα. Φαντάζεστε τον εαυτό σας σαν έναν τύπο α λα Καμμένου».

Η ακυβερνησία

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε για μία ακόμη φορά τον κίνδυνο ακυβερνησίας του τόπου και την ανάγκη αυτοδύναμης ΝΔ. «Όλα αυτά έχουν την σημασία τους, όχι μόνο γιατί περιγράφουν την απειλή ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής, αλλά αναδεικνύουν την κρισιμότητα των εκλογών που έρχονται. Το σκάφος της Ελλάδος, ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και έμπειρο, δοκιμασμένο πλήρωμα, δρόμο σιγουριάς, συνέπειας και σταθερότητας. Ο δρόμος της αυτοδύναμης Ελλάδας που εμείς προτείνουμε. Από εμάς υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση, από εσάς περιμένουμε ακόμα».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v