Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Σοβαρή η υπόθεση Σπυράκη, δεν έχω πλήρη εικόνα

Αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι θα βρεθεί λύση τη Δευτέρα στο ενεργειακό θέμα. Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και η υπόσχεση για εξάντληση της τετραετίας. Τι θα πει στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Μητσοτάκης: Σοβαρή η υπόθεση Σπυράκη, δεν έχω πλήρη εικόνα

«Πολύ δυσάρεστη ιστορία», χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα σεβαστεί τη βελγική δικαιοσύνη που διεξάγει τις έρευνες, όμως, όπως είπε, «υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες. Το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί συνολικά και δεν μπορεί να πλήττεται από μια μεμονωμένη υπόθεση. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη ΝΔ, εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους ευρωσοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κυρία Καϊλή. Δεν πρόκειται να δεχθώ την πρακτική του κ. Ανδρουλάκη περίπου να χρεώνει την κυρία Καϊλή στη ΝΔ και το ΕΛΚ, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».

Για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μου κάνει εντύπωση που άλλα λέει εδώ στις Βρυξέλλες, διότι εξ’ όσον θυμάμαι, όταν επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Ντογιάκο, είπε άλλα πράγματα. Συμφωνήσαμε τουλάχιστον στο γεγονός ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Όμως ο κ. Τσίπρας, όταν δυσφημεί τη χώρα και θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση, θεωρώ ότι είναι μια πρακτική που δεν αντιστοιχεί στο ρόλο του ανθρώπου που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερα χρόνια».

Σχετικά με την υπόθεση που προέκυψε με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μίλησε για «σοβαρή υπόθεση», ωστόσο ανέφερε ότι δεν έχει πλήρη εικόνα. «Θα επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να απαντήσω αύριο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «σίγουρος ότι αυτή τη φορά οι υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση, καθώς έχουμε φτάσει πια πολύ κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις. Πράγματι είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μια αυτονόητη απόφαση να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία. Όμως αυτή τη φορά είμαι πράγματι αισιόδοξος, η εντολή που δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση που θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις. Υπάρχει πια μια καθολική κατανόηση σε επίπεδο των ομολόγων μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε το χρόνο και να παραπέμψουμε στο μέλλον το θέμα».

Κληθείς να περιγράψει τι θα πει στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό το Σάββατο, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας περί εξάντλησης τετραετίας. Προφανώς και θα περιγράψω το πλαίσιο των πολιτικών μας για τον επόμενο χρόνο, θα κάνω τον συνολικό απολογισμό μιας επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής όλης της τετραετίας και θα περιγράψω το σχέδιό μου για την επόμενη τετραετία. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ξεκάθαρες επιλογές και τα σχέδια των κομμάτων που για το πώς αντιλαμβάνονται τη διαχείριση κρίσιμων οικονομικών θεμάτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού: «Η αμερικανική παρέμβαση η οποία φέρει μεν το όνομα νομοσχέδιο για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ουσιαστικά είναι μια μεγάλη κρατική στήριξη των ΗΠΑ στις νέες τεχνολογίες και τις επιχειρήσεις που τις αναπτύσσουν. Υπάρχει μια κατανόηση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ότι δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και να βλέπουμε πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες να μετακινούνται στις ΗΠΑ, επειδή αυτές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ένα πολύ πιο ευνοϊκό πλαίσιο κινήτρων απ’ ό,τι μπορούμε εμείς στην Ευρώπη. Έχουμε εργαλεία στην διάθεσή μας, πρέπει όμως να ενισχύσουμε κι άλλο τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό φάκελο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των παραγωγικών επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό ότι δώσαμε εντολή στην Κομισιόν πολύ σύντομα, στα τέλη Ιανουαρίου, να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο τον Φεβρουάριο, δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε πρόβλημα ευρωπαϊκής αποβιομηχάνισης. Μπορεί να χαλαρώνουμε τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, αυτό όμως ευνοεί τις πιο πλούσιες χώρες, δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες να στηρίξουν την εγχώρια βιομηχανία τους. Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση, να βάλουμε και άλλα ευρωπαϊκά λεφτά στο τραπέζι».

Για τη χθεσινή κίνηση της Αιγύπτου να οριοθετήσει ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, σημείωσε: «Μπορώ να μιλώ για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχει συναντίληψη με την Αίγυπτο για τον τρόπο που πρέπει να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου να θυμίσω ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προχωρήσει σε μερική οριοθέτηση, απολύτως συμβατή με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έχει αναγνωριστεί από όλους, σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είναι άκυρο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και αυτό το θεωρεί όλη η ευρωπαϊκή οικογένεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v