H πιο καυτή εβδομάδα του Προϋπολογισμού αρχίζει σήμερα στη Βουλή, που, ταυτόχρονα, θα είναι και η πιο αμήχανη τόσο για την κυβέρνηση όσο και το τρίτο σε δύναμη κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Τα αποδεικτικά στοιχεία για την… επί ένα έτος παρακολούθηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ και η σύλληψη της Εύας Καϊλή ρίχνουν βαριά σκιά και στα δύο κόμματα. Με την αξιωματική αντιπολίτευση να «πυροβολεί» πολιτικά την κυβέρνηση, αλλά και να μη χαρίζεται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως προς την ατολμία του να αντιμετωπίσει «προ εορτής» την ευρωβουλευτή του, την οποία «κατόπν εορτής» αποκαλεί «Δούρειο Ίππο του Μαξίμου».
Το στοιχείο που δείχνει την κυβερνητική αμηχανία αφορά τη διαχείριση της τελευταίας ημέρας συζήτησης του Προϋπολογισμού, δηλαδή το Σάββατο: η ψηφοφορία δεν γίνεται πλέον τα μεσάνυχτα (όπως συνέβαινε παλαιότερα) αλλά σχετικά νωρίς το βράδυ, αφού θα έχουν μιλήσει οι πολιτικοί αρχηγοί και θα έχει κάνει το κλείσιμο ο πρωθυπουργός.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι νωρίς το απόγευμα θα έχει κυκλοφορήσει στα περίπτερα της Ομόνοιας... το Documento, πιθανώς με νέα αποδεικτικά στοιχεία για άλλη ή άλλες παρακολουθήσεις.
«Αν βγάλει αποδείξεις για την επισύνδεση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρου, πώς θα σταθούμε στη Βουλή; Μέσα σε τι κλίμα θα μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και θα ψηφίσουμε εμείς;» ρωτούσε (ρητορικά) χθες βουλευτής της ΝΔ. Σύμφωνα με «γαλάζιο» παράγοντα μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να επισπευστούν οι ομιλίες των αρχηγών, έτσι ώστε να μη συμπέσει το πρωθυπουργικό κλείσιμο με τυχόν νέες αποκαλύψεις.
Άλλοι βουλευτές, πιο αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει κάνει κάποια κίνηση ο πρωθυπουργός, που θα εκτονώσει την κατάσταση και θα υπηρετήσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα: ότι η ΕΥΠ έκανε παρακολουθήσεις τις οποίες δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης.
Μένει να φανεί ποιο «αυτονομημένο σύστημα» της ΕΥΠ θα βγει στη σέντρα και τι κινήσεις θα γίνουν -εάν αποδειχθεί βάσιμο το σενάριο.
Η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, είναι συνένοχος», καθώς και η σύγκριση βελγικών-ελληνικών αρχών στην αντιμετώπιση σοβαρών καταγγελιών θεωρείται προεόρτιο για τη μάχη στη Βουλή.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αμηχανία για τον «Δούρειο Ίππο»
Από την άλλη πλευρά, η Χαριλάου Τρικούπη διαχειρίζεται εμφανώς ζορισμένη την υπόθεση Καϊλή.
Η αρχική γραμμή άμυνας του Νίκου Ανδρουλάκη ότι είχε αποφασίσει από καιρό να μη μετέχει η Εύα Καϊλή στα ψηφοδέλτια του κόμματος και η κατηγορία ότι δρούσε ως «Δούρειος Ίππος του Μαξίμου» στο κόμμα δεν έπεισαν.
Στο προφανές ερώτημα «και γιατί δεν τη διαγράφατε αφού είχε τέτοια δράση;» που προβάλλεται από στελέχη και οπαδούς, επιχειρήθηκε από χθες νέα απάντηση: επειδή ήταν μέλος της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές (PEGA), μια διαγραφή της θα ερμηνευόταν ως «παρέμβαση» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα εσωτερικά της Επιτροπής.
Αλλά κι αυτή η απάντηση επίσης δεν ακούγεται πειστική, καθώς η κ. Καϊλή είχε διαφοροποιηθεί από τη θέση του κόμματός της για τις υποκλοπές, είχε ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο αντίθετα από τη σοσιαλιστική γραμμή και, κυρίως, είχε εκφωνήσει την προκλητική ομιλία για «το πρωτοπόρο στα εργασιακά Κατάρ» στις 21 Νοεμβρίου.
«Έχουμε ευθύνη, έπρεπε να κάναμε το καθήκον μας με την Καϊλή εδώ και καιρό, τώρα δεν μας πιστεύει κανείς», λένε κατ' ιδίαν σημαντικά στελέχη του κόμματος.
Όλοι μαζί συμφωνούν στη θέση ότι «ο Ανδρουλάκης πρέπει να πει ανοικτά αν υπάρχουν κι άλλοι ‘Δούρειοι Ίπποι’ στο κόμμα και να καθαρίσει τώρα μαζί τους». Στην ερώτηση, δε, εάν εννοούν τον Ανδρέα Λοβέρδο, απαντούν δια της σιωπής.
Τσίπρας-Ανδρουλάκης στις Βρυξέλλες
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθούν την Πέμπτη σχεδόν τετ α τετ στις Βρυξέλλες, σε μία άλλη… άκρως αμήχανη διαδικασία, την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Πρόκειται για τη διαδικασία που γίνεται πάντα παραμονή της Συνόδου Κορυφής, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλείται σταθερά από το 2016, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανήκει σε άλλη ευρωομάδα, της Αριστεράς. Χωρίς να γνωρίζει κανείς, βεβαίως, τι άλλο θα έχει αποκαλυφθεί μέχρι την Παρασκευή για το “Qatargate”, το γεγονός ότι (μέχρι στιγμής) οι «βόμβες» έπεσαν σε ευρωβουλευτές και ευρωστελέχη από την ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών απλώνει βαριά σκιά σε όλες τις διεργασίες.
Δεν αποκλείεται, συνεπώς, ο κ. Τσίπρας να εστιάσει τη δική του παρέμβαση σ' αυτή την υπόθεση, δίνοντας την αριστερή απάντηση στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.