Περίοπτη θέση σε εκτενές δημοσίευμα των New York Times για τη χρήση -νόμιμη ή παράνομη- κακόβουλων λογισμικών κατασκοπείας ανά τον κόσμο κατέχει η Ελλάδα. Αναφορά γίνεται τόσο στο ιστορικό όσων έχουν αποκαλυφθεί για τις παρακολουθήσεις στη χώρα και στις παραιτήσεις-ξήλωμα των επικεφαλής της ΕΥΠ, όσο και στην επίσημη αδειοδότηση της Intellexa από υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που επιτρέπει την «ανεξέλεγκτη και χωρίς καμία επίβλεψη» εγχώρια και διεθνή διασπορά του Predator με έδρα την... αθηναϊκή Ριβιέρα.
Μια τεχνολογία, «που κάποτε βρισκόταν στα χέρια ενός μικρού αριθμού χωρών, είναι τώρα πανταχού παρούσα — μεταμορφώνοντας το τοπίο της διεθνούς κυβερνητικής κατασκοπείας», γράφουν οι ΝΥΤ. Με κόμβο την Ελλάδα και έχοντας αναστατώσει τη δημόσια ζωή της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το λογισμικό ως παράνομο, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί του.
Η Ελλάδα, όμως, παραδέχτηκε ότι υποστήριξε ενεργά την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της: δίνοντας άδεια στην εταιρεία του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν να εξαγάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό διαφθοράς και καταστολής διαφωνούντων. Η Ουκρανία δέχτηκε αντίστοιχη πρόταση, αλλά απέρριψε την προσφορά, ίσως μετά από ισραηλινή παρέμβαση.
Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του Υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa, στις 15 Νοεμβρίου 2021, σημειώνει το δημοσίευμα. Σε ένδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τύπο για την εταιρεία. Η νομοθεσία της ΕΕ αντιμετωπίζει το λογισμικό κατασκοπείας ως πιθανό όπλο και καλεί τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής μετά από δέουσα επιμέλεια ώστε να αποφευχθεί η κατάχρησή του.
Το λογισμικό Predator βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής δίνης στην Ελλάδα, γράφουν οι ΝΥΤ, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου, αλλά και δύο πολιτικών της αντιπολίτευσης. Και οι τρεις υποπτεύονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθησή τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης μήνυσε τον Ταλ Ντίλιαν και τους συνεργάτες του στην Intellexa.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση μέσω Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το λογισμικό. Ωστόσο, ο ανιψιός του, που επόπτευε πολιτικά την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου τον Αύγουστο, αν και αρνείται κάθε ρόλο. Την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός απέλυσε τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, θυμίζει η εφημερίδα.
Και τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της στην Αθήνα.
Τον Νοέμβριο, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιοι εκτελούν μυστικές επιχειρήσεις με το Predator στην Ελλάδα — αλλά δεν ξέρει ποιοι, όπως υποστήριξε. «Για να είμαι σαφής, ποτέ δεν ισχυρίστηκα - εγώ και η κυβέρνηση - ότι δεν υπήρχαν παράθυρα και δυνάμεις που χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator», προσθέτοντας: «Παράνομα λογισμικά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη».
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την πορεία του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, που αφού οδηγήθηκε στην έξοδο από τη χώρα του μετά από υποψίες κακοδιαχείρισης πόρων δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο κάνοντας αυτό που ήξερε πολύ καλά: να πουλά τεχνολογίες παρακολούθησης. Και στη συνέχεια στην Αθήνα, απ' όπου διεύρυνε το πελατολόγιό της.
Το Predator βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.
Η έρευνα των ΝΥΤ βασίζεται σε εξέταση χιλιάδων αρχείων — συμπεριλαμβανομένων απόρρητων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και μυστικής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας — καθώς και σε συνεντεύξεις δεκάδων κυβερνητικών και δικαστικών αξιωματούχων, στελεχών επιχειρήσεων και θυμάτων κατασκοπείας σε πέντε χώρες.
Και για να μιλάμε με αριθμούς, οι NYT δημοσιεύουν αναλυτική πρόταση για το κόστος χρήσης του Predator, το οποίο φτάνει τα 13,6 εκατ. ευρώ για ένα πακέτο παρακολούθησης 20 στόχων. Ο πελάτης, όμως, μπορεί να πάρει και «έξτρα». Για παράδειγμα, με κόστος 3,5 εκατ. δολαρίων μπορεί να παρακολουθεί στόχους εκτός της χώρας και με 950.000 ευρώ αποκτά ένα «βαλιτσάκι» ώστε να μπορεί να μολύνει ένα κινητό μέσω Wi-Fi.
*Δείτε τον τιμοκατάλογο της Intellexa στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.