Το αφήγημα της δεύτερης θητείας χτίζει ο Μητσοτάκης

Πώς αναπροσαρμόζει τη ρητορική του ο πρωθυπουργός, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Οι στόχοι και οι προτεραιότητες. Επιμένει στην προοπτική αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

Το αφήγημα της δεύτερης θητείας χτίζει ο Μητσοτάκης

Σε αναπροσαρμογή της ρητορικής του, την οποία διαμορφώνει στην πιο εκλογική της… έκδοση, προχωρά μέρα με τη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο χρόνος για το στήσιμο των καλπών μετρά πλέον αντίστροφα, η πολιτική της κυβέρνησης ξετυλίγεται με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες, όπως και ο πρωθυπουργικός λόγος, που εμπλουτίζεται με αντίστοιχες πινελιές.

Το νέο στοιχείο το οποίο έχει ενσωματώσει ο κ. Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι το αφήγημα της δεύτερης θητείας, της ανάγκης δηλαδή συνέχισης των κυβερνητικών δράσεων και μετά την προσεχή λαϊκή ετυμηγορία,  προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαρχής στόχος για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

«Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα, ώστε πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα” και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του ενώπιον υποψήφιων επενδυτών στο Λονδίνο.

Προσδιόρισε δε τον στόχο του ως «μια πολύ πολύ γρήγορη, όχι μόνο σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά και μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία ξεκίνησε με σημαντικά χαμηλότερο πλούτο αναλογικά με τον πληθυσμό της και κατέληξε να είναι μία από τις χώρες με υψηλές επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο», εκτίμησε.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Προτεραιότητα για τον ίδιο, όπως ξεκαθάρισε, θα είναι η ποιότητα της ανάπτυξης και αυτό -όπως είπε- δεν έχει να κάνει μόνο με το ποσοστό αυτής, αλλά «με το να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμένα», σημείωσε. Με φόντο την επιθυμητή επόμενη θητεία της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών -ιδίως των κατώτερων-, η διανομή σε όλους ενός δίκαιου μεριδίου στον παραγόμενο πλούτο, η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της χώρας, καθώς και η αναβάθμιση της Υγείας.

Αλλά και για την οικονομία, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% -τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα», τόνισε και εξέφρασε την προσδοκία του ότι «θα καταγράψουμε ρεκόρ και το 2023» στις επενδύσεις.

Στην εκδήλωση, εξάλλου, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Παρατηρητηρίου Kevin Featherstone, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως κυβερνητικό στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Οι πολίτες, είπε, «είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα μας επιτρέψουν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα σε περίπτωση που κερδίσουμε -και νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες- ή θα μας πουν να αναζητήσουμε κυβερνητικό εταίρο», τόνισε. Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα, είπε, «είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως «ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξης του 37%-38%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v