Υποκλοπές: Παρασκήνιο χωρίς τέλος για τη μάχη στην Επιτροπή της Βουλής

Τα ερωτήματα προς τον Γρ. Δημητριάδη. «Βίαιη προσαγωγή» για τους τρεις της Intellexa και Krikel αν δεν εμφανιστούν, θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» διαμηνύει η ΝΔ. Η αντικατάσταση του Κ. Τζαβάρα και η πρόκληση για την Ολ. Κεφαλογιάννη.

Υποκλοπές: Παρασκήνιο χωρίς τέλος για τη μάχη στην Επιτροπή της Βουλής

Λειτούργησε αυτοβούλως ή κατόπιν εντολών; Παραιτήθηκε «επειδή δεν άντεχε την τοξικότητα» όπως είπε ο ίδιος τον Αύγουστο ή αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους Sunday Times ένα μήνα μετά; Είχε σχέση με τους επιχειρηματίες της Krikel και της Intellexa που εμπλέκονται με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator ή δεν τους γνώριζε; Θα απαντήσει ή θα επικαλεστεί, πάλι, το «απόρρητο»;

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Ο ίδιος διεμήνυσε την πρόθεσή του να εμφανιστεί στην Επιτροπή σήμερα το μεσημέρι (12 μ.), προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που «έτρεχαν» από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Από τις απαντήσεις του θα κριθούν πολλά ή και τα πάντα», είναι η εκτίμηση αρμόδιων πηγών της αντιπολίτευσης, ενώ και το κυβερνητικό ρεπορτάζ μιλά για «Μαξίμου σε αναμμένα κάρβουνα».

Και μάλιστα, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση (από το Documento) άλλης μίας λίστας προσώπων που είχαν παγιδευτεί με το Predator, μεταξύ των οποίων και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου αλλά και ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ και νυν ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Καραμαλάκης.

Ένα επιπλέον στοιχείο που αποκάλυψε η ίδια εφημερίδα ερμηνεύεται ως περαιτέρω πίεση στον κ. Δημητριάδη: σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021 και φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη, «εξουσιοδοτείται ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού να υπογράφει ‘Με εντολή Πρωθυπουργού’ έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν στην ΕΥΠ».

Ο κ. Δημητριάδης, δηλαδή, θα πρέπει να απαντήσει εάν λειτουργούσε αυτοβούλως λόγω της εξουσιοδότησης ή εάν οι ενέργειές του ήταν αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, όταν είχε προσέλθει πάλι στη Θεσμών-Διαφάνειας την 1η Σεπτεμβρίου, δεν είχε απαντήσει σε καμία ερώτηση, κάνοντας επίκληση του απορρήτου. Στην Εξεταστική Επιτροπή δεν κλήθηκε, καθώς η ΝΔ απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε (πολλάκις) σύσσωμη η αντιπολίτευση.

«Δεν άντεξε» ο Κ. Τζαβάρας;

Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη και για άλλον ένα λόγο που εξηγεί την άρον άρον αντικατάσταση του «γαλάζιου» βουλευτή και μέλους της Κώστα Τζαβάρα. Για τον εξής λόγο: πλην του κ. Δημητριάδη, έχουν κληθεί και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator, Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa), καθώς και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa.

Αν δεν προσέλθουν (που είναι και το πιθανότερο), η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να ζητήσει από το προεδρείο της Επιτροπής να τους στείλει άλλη μία πρόσκληση και, σε περίπτωση που επιμείνουν πάλι αρνητικά, να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους.

Το δικαίωμα γι' αυτή την ενέργεια, όπως λένε αρμόδιες πηγές, το δίνει στο προεδρείο ο ίδιος ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς στο άρθρο 43Α ορίζει ρητά: «Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Στα άρθρα, δηλαδή, που ορίζεται το δικαίωμα στη βίαιη προσαγωγή.

Αντιθέτως, πηγές της ΝΔ διαφωνούν με αυτή την ερμηνεία και αντιτάσσουν τη δική τους, σύμφωνα με την οποία «για να έχει τέτοιο δικαίωμα η Θεσμών-Διαφάνειας πρέπει να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή». Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί να συμβεί διότι… έχει ήδη συσταθεί Εξεταστική που ολοκλήρωσε το έργο της.

Γιατί φοβάται η κυβέρνηση τη «βίαιη προσαγωγή»;

Πέρα από τα τυπικά και τον «πόλεμο ερμηνειών», στελέχη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν σε μία εκτίμηση: ότι η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχτεί τη βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών που εμπλέκονται με το Predator «αποδεικνύει ενοχή και φόβο».

Όπως παρατηρούν, «εάν το Predator είναι ιδιωτική υπόθεση, όπως λέει η κυβέρνηση, τότε τι πρόβλημα έχει να κληθούν ακόμα και βιαίως οι τρεις επιχειρηματίες και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους θέσει η Βουλή;».

Το ερώτημα, ως ρητορικό, το απαντούν με το ίδιο επιχείρημα: «Διότι αυτό που φοβάται το Μαξίμου είναι η αποκάλυψη της διασύνδεσης των εν λόγω επιχειρηματιών με κυβερνητικούς επιτελείς. Επομένως, η απόδειξη ότι το εν λόγω κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούσε… τους πάντες όχι μόνο μέσω της ΕΥΠ αλλά, κυρίως, μέσω του Predator». Παραπέμπουν άλλωστε σε σημαντικά στοιχεία που έχουν βγάλει οι τετράμηνες δημοσιογραφικές έρευνες, όπως, για παράδειγμα, τα τιμολόγια που δείχνουν ότι η Intellexa έχει σχέση με το Δημόσιο με ενδιάμεση την Krikel.

Στη μη βίαιη προσαγωγή των τριών, συνεπώς, αποδίδει η αντιπολίτευση τη σπουδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει (και να λάβει) την αντικατάσταση του κ. Τζαβάρα από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, δεδομένου ότι ο «γαλάζιος» βουλευτής έχει διαφοροποιηθεί δημοσίως από την κυβερνητική τακτική στις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τζαβάρας δεν άντεξε το βάρος της πίεσης που του ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ πρόσωπα που τον γνωρίζουν καλά διαβεβαιώνουν ότι η αντικατάστασή του κάθε άλλο παρά σε θέμα υγείας οφείλεται, όπως διέρρευσαν πηγές της ΝΔ.

Το βάρος, αντικειμενικά, πέφτει στην έτερη βουλευτή της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει διαφωνήσει ανοικτά (σ.σ. και προ τεσσάρων ημερών) με πλευρές της κυβερνητικής τακτικής, όπως η επίκληση του απορρήτου.

Όπως σημειώσαμε και την Παρασκευή, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποτελείται από δέκα βουλευτές της ΝΔ, πέντε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από έναν των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση, ΜέΡΑ25).

Η κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή, είναι οριακή και, εάν η κ. Κεφαλογιάννη διαφοροποιηθεί, τότε… θα παραμείνει πλειοψηφία μόνο με «μετακίνηση» της Ελλ. Λύσης στις θέσεις της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v